• 14 Μαΐου, 2018

Αυξημένη η επιτήρηση κατά την αντιπυρική περίοδο – Προσπάθειες για απόκτηση drone από το Π. Κ. Δρυμώνας

Αυξημένη η επιτήρηση κατά την αντιπυρική περίοδο – Προσπάθειες για απόκτηση drone από το Π. Κ. Δρυμώνας

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018. Για μια ακόμη χρονιά η επιτήρηση και τα μέτρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα είναι αυξημένα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Επικοινωνήσαμε με τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνας κ. Γκουγκουτούδη Παναγιώτη,  ο οποίος έκανε δηλώσεις σχετικά με την επιτήρηση, τα μέτρα, τον μηχανισμό και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής για την πολιτική προστασία:

«Η επιτήρηση κατά την αντιπυρική περίοδο θα είναι αυξημένη. Ενώ διανύουμε τη φετινή περίοδο και στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών τα οποία απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία, εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες και συνδημότες μας προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πρόκλησης πυρκαγιάς.

Η στρατηγική στον τομέα της πολιτικής προστασίας και στη διαχείριση καταστάσεων κινδύνου και κρίσεων κλείνει ξεκάθαρα προς την πρόληψη μέσω αυξημένης επιτήρησης στον ίδιο τον κίνδυνο της καταστροφής.

Η πρακτική αυτή, προϋποθέτει την ανάπτυξη μηχανισμού επιτήρησης, άρα και πρόληψης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι ίσχυε στο παρελθόν. Στα πλαίσια αυτά και όσον αφορά την περιοχή μας σε πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, εισηγήθηκα και την ανάγκη για περιπολία του drone της πυροσβεστικής στης περιοχή μας. Δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό οι εναύσεις πυρκαγιών προέρχονται από δόλιες ενέργειες με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Επιπροσθέτως, είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης της σωστής φόρμουλας προκειμένου να βρεθεί και στην υπηρεσία του δικού μας κλιμακίου ένα drone, με σκοπό να περιπολεί εκτάκτως την περιοχή ευθύνης μας.

Η συνεργασία της Πυροσβεστικής με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχιστεί και φέτος, αφού βάσει στατιστικών στοιχείων προέκυψε πως το συγκεκριμένο μέτρο απέδωσε τα μέγιστα στην μείωση των πυρκαγιών στην Περιφέρεια.

Γενικά σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και στην περιοχή μας το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών δασικών, αγροτοδασικών, γεωργικών παρατηρείται σε περιοχές με αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα. Τα στατιστικά στοιχεία μελετήθηκαν, αξιοποιήθηκαν και θα αποτελέσουν οδηγό για εμάς ως προς το σε ποιες περιοχές θα αυξήσουμε την επιτήρηση.

Σίγουρα όσον αφορά τον μηχανισμό υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο κάμπτονται με την εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής. Μέσω της υπερπροσπάθειας που καταβάλλει το υπεύθυνο γραφείο κινήσεως της κεντρικής υπηρεσίας Βόλου, οι οποίοι ενάντια στις δυσμενής συνθήκες κυριολεκτικά πραγματοποιούν θαύματα, ώστε τα επιχειρησιακά οχήματα να είναι έτοιμα. Σημαντικό είναι επίσης και το βαθιά πηγαίο αίσθημα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος για προσφορά στον τομέα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Δρυμώνας απαρτίζεται από υπαλλήλους οι οποίοι έχουν εμπειρία στη διαχείριση καταστροφών, κινδύνων και κρίσεων, επομένως και φέτος θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους, με υπευθυνότητα.»

Δημοσιεύουμε ενημερωτικό Δελτίο Τύπου του Π.Κ. Δρυμώνας, αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο:

Με αφορμή την αντιπυρική περίοδο, που διανύουμε (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα υπενθυμίζει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του Δήμου τα ακόλουθα:

  • Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
  • Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων έχουν την υποχρέωσή για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξερών χόρτων από τις ιδιοκτησίες τους σύμφωνα με την 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη.

Η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, από αμέλεια ή από πρόθεση. Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους, που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος αυτανάφλεξης.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων σε περιοχές, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία, που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες, που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

 

Σε κάθε περίπτωση η πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται από το νόμο. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις και όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Πιο συγκεκριμένα:

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ     ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό, είτε εκ προθέσεως είτε από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους – και ιδίως την αντιπυρική περίοδο – προβλέπονται τα παρακάτω:

 

  1. Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/των. Κατά περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα) (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).
  1. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με Τον Ποινικό Κώδικα:

α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.

β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ(άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.). 

  1. Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι  Δικαιούχοι του Προγράμματος οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους που έχουν οικονομική σχέση με την εκμετάλλευση και με το πρόγραμμα, εμπλέκονται για ποινικά αδικήματα συναφή με το Πρόγραμμα διώκονται ή έχουν κριθεί ένοχοι (ή έχουν καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη) αποβάλλονται από το μέτρο και υποχρεώνονται στην επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα. (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
  1. Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).
  1. Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 παρ.1 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979).
  1. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που εγκρίθηκε με την Κ.Υ.Α 125347/568 (ΦΕΚ Β΄ 142/29.1.2004) σε συνδυασμό  με τις   υπ’ αριθ. 87834/31.07.2015 & 133657/17.12.2015 Εγκυκλίους Πολλαπλής Συμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικές με την μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών – ο εντοπισμός του αγροτεμαχίου καθώς και του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του  γίνεται πλέον ηλεκτρονικά – και την καύση αυτών εντός της αντιπυρικής περιόδου χωρίς άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία  ισχύει για τους παραβάτες η μερική παύση  της  εξ’ ολοκλήρου εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) που θα ελάμβαναν.
  1. Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.109.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν.2800/29-02-2000).

Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο, που βλέπετε την πυρκαγιά. Μπορείτε επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (www.fireservice.gr).

Καλό Καλοκαίρι από το σύνολο του Προσωπικού που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα.

Γκουγκουτούδης Παναγιώτης

Προϊστάμενος Π.Κ Δρυμώνα


Σχετικά Άρθρα

Παρατείνεται ως τις 15 Νοεμβρίου η αντιπυρική περίοδος

Παρατείνεται ως τις 15 Νοεμβρίου η αντιπυρική περίοδος

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται το εξής: Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας αλλά…
Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…