• 8 Μαΐου, 2018

Η έλλειψη θέσης «ενός κλικ» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ στερεί τη σύνταξη σε εκατοντάδες συμπολίτες μας -Η περίπτωση Αλμυριώτισας – 10 μήνες στερείται τη σύνταξή της

Η έλλειψη θέσης «ενός κλικ» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ στερεί τη σύνταξη σε εκατοντάδες συμπολίτες μας -Η περίπτωση Αλμυριώτισας – 10 μήνες στερείται τη σύνταξή της

έκδοση 5-5-2018

 

Η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που πραγματοποιήθηκε την 1 Ιανουαρίου 2017 και συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους καθώς παρατηρούνται τραγικές ελλείψεις οργάνωσης.

Η διαδικασία που απαιτείται από τη στιγμή που καταθέτει κανείς τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι την τελική έγκριση είναι μακροσκελής και χρονοβόρα.

Η περίπτωση Αλμυριώτισας ασφαλισμένης

Αναγνώστριά μας, προσέτρεξε για πληροφορίες και βοήθεια, η οποία εδώ και 10 μήνες περιμένει τη διόρθωση του συστήματος για να πάρει τη σύνταξή της.

Πιο συγκεκριμένα λείπει ένα κουτάκι επιλογής στο σύστημα της ιστοσελίδας, όπου το 2ο ταμείο της, σημειώνει ότι δεν είναι αυτό το κύριο Ταμείο και επομένως το κύριο Ταμείο θα εκδώσει τη σύνταξη.

Μπλεγμένη στην αδυναμία του κράτους για την οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος, αδυνατώντας περιμένει δέκα μήνες για τη διόρθωση της διαδικτυακής πλατφόρμας. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και για όλους τους ασφαλισμένους του εν λόγω Ταμείου.

Σύμφωνα με την ίδια η κατάσταση έχει ως εξής:

Μετά από το ξαφνικό πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε και εφόσον ο γιατρός απαγόρευσε ρητά να συνεχίσει να εργάζεται, κατέθεσε τα απαραίτητα χαρτιά στο ΙΚΑ, ώστε να διεκδικήσει αναπηρική σύνταξη.

H κατάθεση των εγγράφων στο ΙΚΑ έγινε στις 9 Αυγούστου 2017 και μετά τον έλεγχο πήρε παραπεμπτικό και κατέθεσε τον φάκελο στις 14 Αυγούστου στο ΚΕΠΑ.

Δύο μήνες αργότερα, κλήθηκε να περάσει από επιτροπή της οποίας την απόφαση παρέλαβε ιδιοχείρως 15 μέρες αργότερα. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην απόφαση, οι ιατροί έκριναν πως έχει 50% αναπηρία και ως ημερομηνία για την καταβολή της αναπηρικής σύνταξης ορίζεται η 9η Αυγούστου 2017.

Ο φάκελος βέβαια έπρεπε να κατατεθεί ξανά στο ΙΚΑ, ώστε να ελεγχθεί από τον προϊστάμενο και να βγει η τελική απόφαση, παρά το γεγονός πως η επιτροπή είχε ήδη κρίνει πως έχει 50% αναπηρία.

Ο φάκελος εγκρίθηκε, επειδή όμως εμπλέκεται και 2ο ταμείο όφειλε να σταλεί και εκεί ώστε να ελεγχθεί και να αποφασιστεί αν πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις.

Μετά τον συμψηφισμό των ταμείων και την ίδρυση του ΕΦΚΑ, όλες οι αποφάσεις σε θέματα συνταξιοδότησης εγκρίνονται ή απορρίπτονται ηλεκτρονικά. Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στο ότι δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε να απορριφθεί ο φάκελος από το 2ο Ταμείο και να σταλεί ξανά στο κύριο Ταμείο μου, δηλαδή στο ΙΚΑ για να προχωρήσει η διαδικασία.

Έχουν περάσει περίπου δέκα μήνες και ακόμη είναι άγνωστο πότε θα λυθεί το θέμα. Παρ’ όλα αυτά τα ιατρικά έξοδα συνεχίζονται… κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος –όπως και οι συμβουλές επίσημων φορέων- υποχρεώνει ώστε να απευθυνθώ σε ιδιώτη εργατολόγο. Εφόσον όμως το πρόβλημα είναι ηλεκτρονικό και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει; Δυστυχώς το θέμα διαιωνίζεται και δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα λυθεί.»

Επιβεβαιώσαμε το ρεπορτάζ με έρευνα και όντως είναι πολλοίοι  πολίτες παραπονιούνται καθημερινά στους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς όμως κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα βρεθεί δοθεί λύση και βεβαίως, βεβαίως η σύνταξη στην αναγνώστριά μας.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…