• 7 Μαΐου, 2018

Πρόταση Κομισιόν: Ανώτατο όριο επιδότησης ανά αγρότη τα 60.000 ευρώ

Πρόταση Κομισιόν: Ανώτατο όριο επιδότησης ανά αγρότη τα 60.000 ευρώ

 

Με στόχο να εξοικονομήσει πόρους για τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής θα μειωθεί κατά 5%, με βάση την πρόταση που κατατέθηκε στις 2 Μαΐου για την περίοδο 2021-2028, η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή ανώτατου ορίου 60.000 ευρώ στις ατομικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2022, εφόσον περάσει η πρόταση αυτή, δεν θα δίνονται ποσά άνω των 60.000 ευρώ ετησίως σε βασική ενίσχυση και πρασίνισμα. Αντίθετα, το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αποφασίζει για το πώς θα αναδιανείμει στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις τα χρήματα που θα εξοικονομεί.

Στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, αμέσως μετά τη δημοσίευση της πρότασης της Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στις 2 Μαΐου, καθησύχασε τους Ευρωπαίους αγρότες. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μπορεί η συνολική μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ να είναι 5%, σύμφωνα με την πρόταση, αλλά στις άμεσες ενισχύσεις δεν θα είναι πάνω από το 3,9%.

Θα υπάρξουν, είπε, αυξομειώσεις ανάλογα με το ύψος της επιδότησης που λαμβάνουν τώρα οι αγρότες σε κάθε χώρα μέλος, με κερδισμένες τις χώρες της Βαλτικής. Αν και δεν απάντησε πόσο θα μειωθούν τα κονδύλια για τους Έλληνες και Κύπριους αγρότες, παρότι ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο, είναι βέβαιο ότι οι δύο χώρες συμπεριλαμβάνονται στους “χαμένους”, καθώς απολαμβάνουν πολύ υψηλά ποσά ενίσχυσης ανά στρέμμα, μαζί με τη Μάλτα.

Αντίθετες οι COPA-COGECA στην πρόταση της Επιτροπής

Οι αγροτικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca δήλωσαν ότι διαφωνούν με οποιεσδήποτε προτάσεις για μείωση των δαπανών της ΚΑΠ στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ωστόσο, οι αγρότες της ΕΕ χαιρέτισαν την πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των κονδυλίων για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας στη γεωργία και τη βιοοικονομία.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας ζητά να μείνει σταθερός ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…