- 4 Μαΐου, 2018
Ευρωπαϊκή κερκόπορτα ανοίγεται με το τσίπουρο
Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω της πρόσφατης τροποποίησης του ΚΑΝ 110/2008 να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικής εμφιάλωσης στον τόπο παραγωγής, με τη λογική ότι αυτό είναι αντίθετο με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το τσίπουρο.
Η Γεωγραφική Ένδειξη «Τσίπουρο» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα σε όλα τα στάδια της παραγωγής συμπεριλαμβανομένης και της εμφιάλωσης του, αλλά και όλες οι επιμέρους Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ αυτών και το Τσίπουρο Τυρνάβου διαχρονικά, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, παράγονται και εμφιαλώνονται στην οικεία γεωγραφική περιοχή. Το γεγονός αυτό, η υποχρέωση δηλαδή της εμφιάλωσης του ποτού στον τόπο παραγωγής του, είναι κομβικό σημείο για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις όλων των ποτών μας.
Οι μηχανισμοί δεν θα μπορούν να ελέγχουν τη Γεωγραφική Ένδειξη, πχ Τσίπουρο ή Τσίπουρο Τυρνάβου, όταν αυτό διακινείται χύμα και αλλάζει περιοχή για να εμφιαλωθεί, πολύ δε περισσότερο όταν αλλάζει χώρα. Με τη χύμα διακίνηση εκτός περιοχής μπορεί να αυξάνεται η ποσότητα, να διαφοροποιείται η ποιότητα του τσίπουρου και αυτό να βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τη φήμη του συγκεκριμένου ποτού αλλά την ίδια την αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια την τοπική οικονομία.
Το Τσίπουρο Τυρνάβου, μέσω του τεχνικού φακέλου που έχουμε συνυποβάλλει, είναι ποτό συνδεδεμένο με τα σταφύλια της περιοχής και μάλιστα με την ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου που του δίνει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό θέλουμε να διασφαλιστεί από την παρανομία με κάθε τρόπο και να μην τεθεί σε κινδύνους από τη χύμα διακίνηση αλλά να φτάσει με σιγουριά μέχρι το στάδιο της εμφιάλωσης και τον τελικό καταναλωτή.
…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…