• 25 Απριλίου, 2018

Τυροκούλουρα – συνταγή

Τυροκούλουρα – συνταγή

Τελείωσαν και οι διακοπές του Πάσχα, επιστρέψανε οι μικροί μας μπόμπιρες στα θρανία και μαζί τους επέστρεψε και η απορία των μαμάδων για το καθημερινό κολατσιό τους στο σχολείο. Ειδικά αν τα παιδάκια σας δεν είναι από εκείνα που τρώνε εύκολα ότι είναι υγιεινό. Και τι εννοούμε υγιεινό; Αυτό που φτιάχνετε με αγνά υλικά και μπόλικη αγάπη. Σας έχω λοιπόν μία συνταγή για τυροκούλουρα που μπορείτε να τα ψήσετε και να τα βάλετε στην κατάψυξη και να έχετε ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμο κολατσιό για το σχολείο, την εκδρομή ακόμη και τη δουλειά.

Υλικά (για 8-9 τεμάχια):

200 γρ. χλιαρό νερό

200 γρ χλιαρό γάλα

90 γρ σπορέλαιο

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

600 γρ περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ σουσάμι

Πετιμέζι

 

Για τη γέμιση:

200γρ φέτα

200γρ μυζήθρα

1 αυγό

 

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε έως να διαλυθεί η μαγιά καλά. Έπειτα προσθέτουμε το νερό, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και το αλάτι και τέλος το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε το μίγμα στο μίξερ γιατί χρειάζεται να έχετε την αίσθηση του πόσο αλεύρι χρειάζεται η ζύμη μας. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, ώστε  να ομογενοποιηθούνε.

Σε ένα ρηχό μπολ τοποθετούμε το πετιμέζι ενώ σε ένα άλλο το σουσάμι.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 9 ίσα μέρη και τα πλάθουμε στενόμακρα μπαστούνια πιέζοντάς τα ώστε να γίνουν επίπεδα. Τοποθετούμε μία ικανοποιητική ποσότητα από τη γέμισή μας πάνω στη ζύμη και έπειτα την κλείνουμε (ενώνουμε την πάνω με την κάτω πλευρά της). Αφού κλείσει η ζύμη μας παίρνουμε και ενώνουμε τις δύο άκρες της ώστε να δώσουμε το σχήμα του κουλουριού (στρόγγυλο). Βουτάμε το τυροκούλουρό μας στο μπολ με το πετιμέζι (λίγο όχι να το βαφτίσουμε) και αμέσως στο μπολ με το σουσάμι και τοποθετούμε το κουλούρι μας σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με όλη τη ζύμη τοποθετούμε τα τυροκούλουρα σε προ-θερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά στις αντιστάσεις. Μόλις πάρουν αυτό το ροδαλό χρώμα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη το κάνετε αφού πρώτα έχουν κρυώσει καλά.

 

Μυστικά συνταγής:

  1. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με σπανάκι και τυρί ή με γαλοπούλα και κασέρι. Ανάλογα με το τί αρέσει στον καθένα.
  2. Εάν δεν έχετε πετιμέζι μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με νερό και ζάχαρη ρίχνοντας και μερικές σταγόνες κονιάκ.

Απολαύστε τα τυροκούλουρα παρέα με τον αγαπημένο σας καφέ!!!


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…