• 23 Απριλίου, 2018

Η Ενίσχυση θέλει τον… δασικό του – Θολό το τοπίο για τα στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί δασικά στον Δήμο Αλμυρού

Η Ενίσχυση θέλει τον… δασικό του – Θολό το τοπίο για τα στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί δασικά στον Δήμο Αλμυρού

Ανησυχία για μείωση των Ενισχύσεων στους παραγωγούς – Ρεπορτάζ-δηλώσεις ειδικών

Αναστάτωση έχει επιφέρει στους παραγωγούς, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά με τις επιδοτήσεις 520.000 στρεμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί δασικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της πρώτης ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Οι παραγωγοί και τα γραφεία υποβολής κατά τη διάρκεια της δήλωσης, μπορούν μεν να εκκινήσουν τη διαδικασία δηλώνοντας εκτάσεις που φαίνονται δασικές, αλλά, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης, εμφανίζεται ειδοποίηση πως μέρος των στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί δασικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει, προειδοποίηση για πιθανή μείωση των βασικών ενισχύσεων που θα λάβουν.

Πέρσι, την αντίστοιχη χρονική περίοδο υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι χάρτες δεν είχαν κυρωθεί, ενώ δεν είχαν λήξει και οι σχετικές προθεσμίες για τις ενστάσεις. Συνεπώς, τυχόν δασικές εκτάσεις που δηλώθηκαν από τους παραγωγούς, δεν «χτύπησαν» στο σύστημα και οι επιδοτήσεις καταβλήθηκαν κανονικά. Φέτος όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Για το ζήτημα παρενέβη  ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, προειδοποιώντας Δήμους και Περιφέρειες, αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς, για τον κίνδυνο.

Το θέμα  που απασχολεί τους παραγωγούς, είναι αν όντως υπάρχει κίνδυνος περικοπής ενισχύσεων ή αν οι προειδοποιήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ γίνονται για να σπεύσουν οι παραγωγοί να υποβάλλουν ενστάσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γνωστοποιήσει με ενημερωτικό του σημείωμα ότι: «52.500 ha εμπίπτουν σε επιλέξιμη γεωργική γη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ) και από τα οποία τα 35.300 ha περίπου είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ από παραγωγούς, ενώ 17.200 ha περίπου είναι μη δηλωμένα.

Για το σύνολο των 52.500 ha, που ενώ αφορούν επιλέξιμη γεωργική γη και θα αναμένονταν η έγερση αντιρρήσεων, μπροστά στον κίνδυνο για την απώλεια επιδοτήσεων, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους των ιδιοκτητών τους. Πιθανοί ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων μπορεί είναι ιδιώτες, Δήμοι, Περιφέρειες, Δημόσιοι φορείς».

Ακόμη στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που στόχο έχει την ενημέρωση ιδιωτών, Δήμων, Περιφερειών, Δημόσιων φορέων, τονίζεται ότι: «για συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραμένει για τους ιδιοκτήτες η δυνατότητα τακτοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις περί εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.

Από αυτές τις εκτάσεις, κατηγορίας ΔΑ και ΧΑ, για το ΟΣΔΕ είναι δηλούμενες από παραγωγούς. Παράλληλα, αποτελούν για το χαρτογραφικό υπόβαθρο του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων επιλέξιμη γεωργική γη βάσει των κοινοτικών κανονισμών λήψης ενισχύσεων. Για τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα τακτοποίησης από τους Δήμους ή Περιφέρειες της επικράτειας».

 Η κατάσταση στον Αλμυρό

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό πόσα στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Σύμφωνα με επαγγελματίες που ασχολούνται με τους δασικούς χάρτες, πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι έχουν στην κατοχή τους πολλά στρέμματα και παραγωγοί με εκμισθωμένα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται πως για τα στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί δασικά αναμένεται να μην καταβληθεί μέρος των ενισχύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία που πραγματοποιούν τις δηλώσεις ή να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και των επιτροπών, σχετικά με τις αντιρρήσεις που είχαν υποβάλλει οι παραγωγοί.

Επικοινωνήσαμε με επαγγελματίες του Αλμυρού, ώστε να μας ενημερώσουν σχετικά την κατάσταση που επικρατεί στον Αλμυρό:

Ευαγγελία Δημούλη (αρχιτέκτονας): «Είναι γνωστό πως έχουν απορριφθεί όλα τα πρόδηλα και η καταληκτική ημερομηνία για την εξαγορά αγροτεμαχίων είναι στις 8 Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, για τις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί Δασικές, θα γίνουν περικοπές στις ενισχύσεις.

Με ανακοίνωση η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει το γεγονός πως δεν θα επιδοτούνται δασικές εκτάσεις. Φυσικά κάτι τέτοιο έχει προκαλέσει αναστάτωση, όπως έγινε και με τους κτηνοτρόφους και τα βοσκοτόπια που είχαν χαρακτηριστεί δασικά.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Αναμένουμε και εμείς τις ενημερώσεις από τους αρμόδιους, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.»

Νέστορας Εφραιμίδης (αγρονόμος – τοπογράφος): «Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις περικοπές των ενισχύσεων σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Αρχικά θα πρέπει να ανακοινωθούν οι αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από τις επιτροπές που είχαν αναλάβει τη διαχείριση των αντιρρήσεων που υπέβαλλαν οι ιδιοκτήτες.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων. Οι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις στρεμμάτων. Φυσικά ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και μικροπαραγωγοί καθώς και φορείς όπως Δήμοι και Περιφέρειες.

Σε γενικές γραμμές, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή σε κέντρα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να έχουν άμεση επικοινωνία, ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν άμεσα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις».


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…