• 20 Απριλίου, 2018

Εντυπωσιακοί προσομοιωτές στην υπηρεσία της εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια – Διήμερο ενημερωτικών προγραμμάτων από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Εντυπωσιακοί προσομοιωτές στην υπηρεσία της εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια – Διήμερο ενημερωτικών προγραμμάτων από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

 

Το διήμερο 19 και 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος οδικής ασφάλειας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.

Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, διοργάνωσαν την παρουσίαση του προγράμματος, με σκοπό την ενημέρωση μαθητών, φορέων και πολιτών για την οδική ασφάλεια.

Εξειδικευμένο προσωπικό του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου και του ινστιτούτου οδικής ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ενημέρωσαν το κοινό μέσω θεωρητικών παρουσιάσεων. Στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού, είχαν στηθεί προσομοιωτές ώστε να δοθεί σε όσους επιθυμούσαν να βιώσουν εμπειρίες από συχνά φαινόμενα τροχαίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προσομοιωτές σύγκρουσης και ανατροπής αυτοκινήτων, οι οποίοι πραγματικά προσφέρουν εμπειρίες ζωής… εμπειρίες που είναι ικανές να μας αλλάξουν την συμπεριφορά μας ως οδηγοί, αλλά και ως συνεπιβαίνοντες-συνοδηγοί.

Παραδείγματος χάριν, στον προσομοιωτή σύγκρουσης, ο επιβαίνων βιώνει την εμπειρία σύγκρουσης με ταχύτητα 7 χλμ την ώρα. Σας μεταβιβάζουμε προσωπική εμπειρία και εντυπώσεις -καθώς δοκιμάσαμε κάποιους προσομοιωτές- ότι αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης ξεκάθαρα,  πόσο σημαντικό είναι να φοράμε τις ζώνες ασφαλείας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα ρούχα (π.χ. μπουφάν) καθώς από το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στην ζώνη και τα πόδια μπορεί ο επιβάτης να γλιστρήσει και να τραυματιστεί. Εντυπωσιακός και ο προσομοιωτής ανατροπής, στον οποίο το αυτοκίνητο αναποδογυρίζει 360ο και… σε ντουμπάρει κανονικότατα…

Όσοι παρευρέθηκαν είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν εμπειρίες μέσα από προσομοιωτή οδήγησης με 40 διαφορετικά σενάρια τροχαίων καθώς και γυαλιά προσομοίωσης μέθης.

Η κα Ειρήνη Ζαβρίδου (Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Δράσεων ΕΚΕ του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου) δήλωσε στον Λαό του Αλμυρού: «Ως αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχουμε εντάξει δράσεις οδικής ασφάλειας για 4η συνεχόμενη χρονιά. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», υλοποιούμε τα προγράμματα ενημέρωσης και προωθούμε τη σωστή οδική συμπεριφορά.

Μέχρι σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει 10.000 παιδιά. Φυσικά, τα προγράμματα είναι ανοιχτά και για πολίτες και φορείς που επιθυμούν να ενημερωθούν.

Όσον αφορά τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέχρι την Τετάρτη δημοτικού, οι μαθητές εκπαιδεύονται με το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», όπου διδάσκονται να διαβάζουν τα σήματα και μαθαίνουν πως πρέπει να κινούνται μέσα στην πόλη. Τα παιδιά από την Ε’ Δημοτικού έως και τη Β’ τάξη του Γυμνασίου, ενημερώνονται για το πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ». Όσον αφορά τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου και του Λυκείου, γίνεται θεωρητική παρουσίαση σε πρώτο μέρος και παρουσίαση μέσα από τους προσομοιωτές σε δεύτερη φάση.

Η αντίδραση των μεγαλύτερων μαθητών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνειδητοποιούν τη σημασία την τήρησης των θεμάτων οδικής ασφάλειας.

Από πλευράς μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Αλμυρού, που έδειξε ενδιαφέρον για τα προγράμματα και μας παραχώρησε τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού για τις ανάγκες των παρουσιάσεων. Επίσης ευχαριστούμε και την κα Χρυσοβελώνη καθώς τα προγράμματα υλοποιούνται υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και του Υπουργείου Μεταφορών.

Όλοι οι μαθητές, μετά το τέλος των παρουσιάσεων λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης των σεμιναρίων.»

 

Χριστίνα Ν. Τοσούδη