• 18 Απριλίου, 2018

TAXISnet: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φορολογική δήλωση του 2018

TAXISnet: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φορολογική δήλωση του 2018

Ο χρόνος ξεκίνησε αντίστροφα από σήμερα για να ανοίξει το TAXISnet για την φορολογική δήλωση 2018 αφού δημοσιεύτηκε η απόφαση για την διαδικασία της φετινής υποβολής αλλά και το έντυπο Ε1 και το έντυπο Ε2 που θα υποβάλλουν περίπου 6,2 εκατ. φορολογούμενοι.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο της φορολογικής δήλωσης 2018 των φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017 και των υπόλοιπων εντύπων και δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για το πώς θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι τις δαπάνες που έκαναν το 2017 με πλαστικό χρήμα για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς και τι ισχύει για τους έγγαμους και τους φιλοξενούμενους.

Στο νέο έντυπο Ε1 ανοίγει παράθυρο για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο όριο αποδείξεων με πλαστικό χρήμα υπό τον κίνδυνο του ελέγχου ανοίγει η απόφαση για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα στον πίνακα 7 της φετινής δήλωσης όπου οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τους κωδικούς 049-050 όπου αναγράφονται οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αναφέρεται ότι «οι παραπάνω κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν.

Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Πρακτικά, όσοι φορολογούμενοι απειλούνται με πρόσθετο φόρο εξαιτίας μειωμένων δαπανών με πλαστικό χρήμα ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να δηλώσουν «παραπανίσιες» αποδείξεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις χάρτινες. Το ρίσκο είναι μεγάλο. Αν εντοπιστούν σε έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν ακριβά…

…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…