• 16 Απριλίου, 2018

Κ. Παπαδογιάννης: Ζήτημα επιβίωσης η άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας στον Πτελεό

Κ. Παπαδογιάννης: Ζήτημα επιβίωσης η άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας στον Πτελεό

Συνέντευξη του Προέδρου του Πτελεού Κωνσταντίνου Παπαδογιάννη

«Ζήτημα επιβίωσης για τους Φτελιανούς

η άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας στον Πτελεό»

Συνεχίζουμε με τις συνεντεύξεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλοντας να δώσουμε «βήμα» σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις, αλλά να ακουστούν προβλήματα και νέα όλων των Τοπικών Κοινοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού.

Αυτή την εβδομάδα εξασφαλίσαμε αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πτελεού κ. Κωνσταντίνου Παπαδογιάννη

Ο Πτελεός υπήρξε Καποδιαστριακός Δήμος. Θα θέλατε να μας περιγράψετε την σημερινή κατάσταση που επικρατεί, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη;

Προφανώς η εφαρμογή του Καλλικράτη, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε πρώην Δήμους, οι οποίοι πλέον είναι Τοπικές Κοινότητες. Στον Πτελεό έδρευε ο προηγούμενος Δήμος. Με τις «Καλλικρατικές αλλαγές» χάσαμε πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, το κτίριο που έδρευε το πρώην Δημαρχείο Πτελεού και σήμερα λειτουργεί ως Κοινότητα χρειάζεται άμεση συντήρηση καθώς είναι εγκαταλελειμμένο.

Οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών νοσούν. Ίδια εικόνα και στην εξυπηρέτηση για τον ΟΓΑ, αφού ο ανταποκριτής του έρχεται κάθε δεκαπενθήμερο.

Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2006. Φυσικά, υπήρχαν προβλήματα και τότε, όμως η σχέση μεταξύ δημοτών και Δημοτικής Αρχής ήταν άμεση. Με πιέσεις από δημότες και αντιπολίτευση μπορούσαμε να λύσουμε όποιο πρόβλημα παρουσιαζόταν. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, εφόσον δεν υπάρχει άμεση επαφή της Δημοτικής Αρχής με τον τόπο μας.

Γενικότερα, όσον αφορά την κατάσταση,  είναι λογικό οι πρόεδροι να είμαστε αποδέκτες των παραπόνων και να προσπαθούμε να μεταφέρουμε την κατάσταση στη Δημοτική Αρχή. Έπειτα φεύγει από τα χέρια μας και αναμένουμε ανταπόκριση.

Είναι γεγονός πως ο εθελοντισμός συμβάλλει στην καλύτερη διαβίωσή μας και στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας, δεν αποτελεί όμως τη λύση σε όλα τα προβλήματα.

Οι Σύλλογοι του Πτελεού οργανώνονται και κατά καιρούς πραγματοποιούν εμπνευσμένες δράσεις που ωφελούν πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως την περιοχή μας.

 

Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τωρινής σας θητείας;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν έργα που μπορούμε να πούμε πως έχουν ολοκληρωθεί. Εδώ και 2,5 χρόνια περίπου ένας εργολάβος έχει αναλάβει την ανάπλαση της παιδικής χαράς, τη δημιουργία χώρου με όργανα άθλησης και το πάρκινγκ στο νεκροταφείο. Και τα τρία έχουν ξεκινήσει, αλλά παραμένουν ανολοκλήρωτα. Έχει γίνει ασφαλτόστρωση σε κομμάτι του δρόμου προς τη Λεύκη.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού, επίσης δεν έχει προχωρήσει. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται η παρούσα δημοτική αρχή, όμως όσο ήμασταν ανεξάρτητος Δήμος μπορούσαμε να κάνουμε κάποια συντήρηση. Με συμβασιούχο υδραυλικό, καταφέρναμε να επαναφέρουμε το σύστημα λειτουργίας που εξαιτίας των αλμυρών υδάτων μπλόκαρε, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερχείλιση των λυμάτων από τα φρεάτια. Σήμερα, αυτό τον τομέα, τον έχει αναλάβει η Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛ. Το προσωπικό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να περιμένουμε μέρες μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Σχετικά με την αγροτική οδοποιία, είχαν ξεκινήσει κάποιες εργασίες ώστε να αποκατασταθούν οι δρόμοι από την κακοκαιρία. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη με αποτέλεσμα πολλά περιβόλια να παραμένουν ακλάδευτα.

 

Υπάρχουν έργα που έχετε προτείνει είτε εσείς, είτε οι δημότες και θεωρείτε πως είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν;

Κύρια προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η αγροτική οδοποιία. Όπως ανέφερα προηγουμένως, υπάρχουν ακόμη περιβόλια που παραμένουν ακλάδευτα. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αποτελεί βιοποριστικό ζήτημα για τους κατοίκους του Πτελεού, η άμεση αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων.

Η κύρια ασχολία των περισσότερων είναι οι ελιές. Δεν είναι δυνατό να μην έχουν πρόσβαση στα περιβόλια τους ώστε να πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαδικασίες, ή να καταστρέφονται να αγροτικά τους αυτοκίνητα και να επιβαρύνονται οικονομικά με την αποκατάσταση των ζημιών.

Εκτός από το τουριστικό κομμάτι όμως, οι δρόμοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τον τουρισμό στην περιοχή μας. Οι περισσότεροι δρόμοι οδηγούν σε παραλίες. Αν εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, πολλοί θα αποφύγουν να επισκεφθούν την περιοχή μας το καλοκαίρι. Ο τουρισμός και τα περιβόλια, αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τους κατοίκους του Πτελεού. Επαναλαμβάνω πως πρέπει να αποκατασταθεί η αγροτική οδοποιία άμεσα, εφόσον επηρεάζει τη ζωή και το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.

Τελευταία, έχει προκύψει ακόμη ένα θέμα, καθώς ένα γεφυράκι που υπήρχε στην άκρη του δρόμου (λίγο μετά το ελαιοτριβείο του Σιαμανίκου) έχει πέσει. Η στροφή σε εκείνο το σημείο είναι απότομη και είχε χτιστεί γι’ αυτό τον λόγο. Η ζημιά πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς κινδυνεύουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ως τοπική κοινότητα, αποστέλλουμε κάθε χρόνο τεχνικό πρόγραμμα στον Δήμο, με έργα που πρέπει να υλοποιηθούν με σειρά προτεραιότητας. Επείγει να υλοποιηθεί το έργο της αποχέτευσης.

Επίσης πρέπει να πραγματοποιηθούν βελτιωτικά έργα στο λιμάνι, το οποίο αρχικά εξυπηρετούσε τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής μας. Οι ανάγκες όμως έχουν αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, το λιμάνι μετατρέπεται σε τουριστικό. Πολλά σκάφη μας και ιστιοπλοϊκά μας επισκέπτονται, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη δημιουργίας λιμενικού ταμείου.

Προβλήματα αντιμετωπίζουμε και όσον αφορά την ύδρευση. Ο Δήμος Πτελεού απασχολούσε υδραυλικό για τον λόγο αυτό. Πολλές φορές τυχαίνει να θολώνει το νερό και η βλάβη συνήθως βρίσκεται στο σημείο «Παλιοσυκιά». Ο υπάλληλος που είχαμε γνώριζε το σημείο και αποκαθιστούσε άμεσα τη βλάβη. Πρόβλημα με την ύδρευση έχουμε και από τη Λιχούρα μέχρι την Παχιά Άμμο. Όλα αυτά τα έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΑΛ και είναι αδύνατο να γίνεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την πρόσληψη υδραυλικού έστω κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.

Αυτό που προβληματίζει αρκετά όλους μας πλέον, είναι ο σκουπιδότοπος που έχει δημιουργηθεί κοντά στο σχολείο του Πτελεού. Αρχικά η Δημοτική Αρχή ζήτησε ένα δημοτικό οικόπεδο ώστε να μεταφέρουν κλαδιά μετά τον καθαρισμό και κατά διαστήματα να έρχονται και να τα μαζεύουν. Έπειτα άρχισαν να μεταφέρουν και από άλλες περιοχές όπως το Αχίλλειο ή τον Άγιο Δημήτριο. Σταδιακά, άρχισε να χρησιμοποιείται και από τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μετατραπεί το οικόπεδο σε σκουπιδότοπος. Πλέον πετάνε μέσα οτιδήποτε περιττό. Το θέμα όμως είναι ότι γίνεται και καύση των σκουπιδιών. Τα παιδιά στο σχολείο εισπνέουν το πλαστικό κατά την καύση και όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβλαβές είναι. Ακόμη αποτελεί κίνδυνο ειδικά εν όψει καλοκαιριού.

Ακόμη, υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες καθαριότητας. Το προσωπικό δεν επαρκεί, με συνέπεια ο καθαρισμός του Πτελεού να γίνεται σπάνια. Ειδικά τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος πρέπει να επιλυθεί και αυτό το ζήτημα. Πέρυσι υπήρχε άτομο που ερχόταν και έκανε κάποια μεροκάματα, αλλά ένα άτομο μερικές μέρες τον μήνα δεν επαρκεί.

Τέλος είναι αναγκαίο να γίνει καινούρια χάραξη, ώστε να βελτιωθεί ο δρόμος ιδιαίτερα στο σημείο του Σταυρού.

Και κάτι ακόμη θα ήθελα να αναφέρω. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής οι Τοπικές Κοινότητες λαμβάνουν το ποσό των 1.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα με εντολή της επιτροπής, δίνονται ώστε να εξυπηρετούνται ο ηλεκτροφωτισμός καθώς και για έργα έκτακτης ανάγκης. Αυτό το ποσό δεν προβλέπεται να αντικαθιστά τη χρηματοδότηση που πρέπει να δώσει η δημοτική αρχή για τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να γίνουν.

 

Αναφέρατε δράσεις των Συλλόγων της περιοχής του Πτελεού. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;

Οι σύλλογοι της περιοχής μας είναι δραστήριοι. Υπάρχει το πνεύμα του εθελοντισμού, ενώ προσπαθούν να διοργανώνουν και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Λαογραφικός Όμιλος Πτελεού, η ομάδα μας ο Πρωτεσίλαος, η κίνηση πολιτών «Αιολίς» καθώς και οι σύλλογοι Λιχούρας, Αγίων Αποστόλων, Πηγαδίου, Αγίας Μαρίνας και Λεύκης επιδεικνύουν αμέριστο ενδιαφέρον για τον τόπο τους. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή την περίοδο έχουμε 45 παιδιά στο γήπεδο που αθλούνται. Οι Σύλλογοι μας καταβάλλουν προσπάθειες χρειάζονται όμως και τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής. Γνωρίζω πως η οικονομική ενίσχυση είναι δύσκολο να δοθεί, μπορούν όμως να βρεθούν λύσεις και με υλικά μέσα.

 

Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

Όχι. Περίμενα από τον κόσμο να ασχολείται περισσότερο με την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας. Δεν γίνεται να «τρέχουν» μόνο δύο – τρία άτομα. Το θέμα δεν είναι να ασχολούμαστε μόνο για το ποιόν θα ψηφίσουμε, αλλά να παρακολουθούμε και την πορεία του. Μετά τη λήξη της θητείας μου, θα ασχοληθώ μόνο με τους Συλλόγους του Πτελεού.

 


Σχετικά Άρθρα

Εκδόθηκε η πρόσκληση για αγροτική οδοποιία

Εκδόθηκε η πρόσκληση για αγροτική οδοποιία

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, με τοναρμόδιοΓενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών…
Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…