• 24 Μαρτίου, 2018

Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά

Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος τηγανητός είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, κυρίως σε συνδυασμό με σκορδαλιά και απόλυτα συνυφασμένο με τη γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μη σας πω τη δική μου συνταγή για αυτό το νοστιμότατο ομολογουμένως φαγητό.

Υλικά (για 4-5 άτομα)

Για τον μπακαλιάρο:

1 κομμάτι παστού μπακαλιάρου (1200 γρ. περίπου)

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.

1 φλυτζάνι τσαγιού ανθρακούχο νερό (κρύο)

2 κουτ. σούπας τσίπουρο (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο

 

Για τη σκορδαλιά:

6 σκελίδες σκόρδο

5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

2-3 κουτ. σούπας ξύδι

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε 4-5 κομμάτια, τον ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό να φύγει το εξωτερικό στρώμα αλατιού και το βάζουμε σε βαθύ μπολ με μπόλικο νερό να ξαρμυρίσει, τουλάχιστον ένα βράδυ. Σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε το νερό 5-6 φορές ενώ το τελευταίο νερό που θα τον τοποθετήσουμε φροντίζουμε να είναι χλιαρό.

Όταν ξαρμυρίσει ο μπακαλιάρος μας, αφαιρούμε το σκληρό δέρμα του και τα κόκαλα. Τον στραγγίζουμε και τον σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Εάν θέλουμε τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το κρύο μεταλλικό νερό με το τσίπουρο και προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι. Φτιάχνουμε έναν παχύρευστο χυλό σαν κουρκούτι. (μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ακόμη αλεύρι).

Ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι σε ένα τηγάνι. Βυθίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου στο κουρκούτι, φροντίζοντας να κολλήσει καλά από όλες τις πλευρές και τηγανίζουμε στο καυτό λάδι. Περιμένουμε να πάρουν χρώμα, να «χρυσίσει» η κρούστα τους από τη μία πλευρά και τα γυρίζουμε κι από την άλλη.

Βγάζουμε τον μπακαλιάρο σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τον αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

 

Για την σκορδαλιά

Βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει σε ένα μπολ με νερό. Αφαιρούμε την κόρα και στύβουμε με τα χέρια μας την ψίχα μέχρι να στραγγίσει πολύ καλά από το νερό.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ το σκόρδο και το πολτοποιούμε. Έπειτα τοποθετούμε τη ψίχα και αλατο-πιπερώνουμε. Χτυπάμε το μίγμα και ρίχνουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο και τελευταίο το ξύδι. Προσθέτουμε όσο ξύδι ή αλατοπίπερο, σύμφωνα με το πως μας αρέσει στη γεύση. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε στο ξύλινο γουδί και ομολογουμένως μπορεί να έβαζε τα ίδια υλικά, ήταν όμως πιο νόστιμη!!!

 

Μυστικά συνταγής:

  1. Όταν φτιάξετε την κουρκούτι, καλό είναι να την αφήσετε 10 λεπτά περίπου να ηρεμίσει. Επίσης δεν χρειάζεται να την δουλέψετε πολύ την κουρκούτι ώστε να διαλυθούν τελείως οι σβόλοι αλευριού. Στην συγκεκριμένη συνταγή τους θέλουμε τους σβόλους γιατί έτσι γίνεται πιο τραγανή η κρούστα στον μπακαλιάρο μας.
  2. Αντί για ανθρακούχο νερό μπορείτε να βάλετε γάλα και σόδα (μαγειρική).
  3. Στην σκορδαλιά μπορείτε να προσθέσετε 1 φλυτζάνι ψίχα από αμύγδαλα ή καρύδια. Δίνει μία πολύ ιδιαίτερη και φινετσάτη γεύση.

 

Επίσης ένα άλλο «άτυπο» έθιμο είναι η επίσκεψή μας μετά την παρέλαση σε κάποιο τοπικό τσιπουράδικο. Φροντίστε να κάνετε την κράτησή σας έγκαιρα ώστε να κατοχυρώσετε ένα πιάτο μπακαλιάρου μαζί και με άλλους πλούσιους εκλεκτούς μεζέδες, απολαμβάνοντας το τσιπουράκι σας. Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!