- 22 Μαρτίου, 2018
Πασχαλινά τσουρέκια – συνταγή
έκδοση 17-3-2018
Πασχαλινά τσουρέκια
Όσο πλησιάζουν οι Άγιες μέρες του Πάσχα η στήλη της μαγειρικής θα ασχολείται με συνταγές που είναι αφιερωμένες σε αυτό. Πάσχα λοιπόν, χωρίς τσουρέκια, δεν γίνεται!!! Τσουρέκια όμως που μοσχοβολούνε, με ίνες και πλούσια γεύση. Δύσκολο; Όχι, τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να έχετε υπομονή, μεράκι και πολλή αγάπη για αυτό που κάνετε.
Υλικά (φτιάχνονται περίπου 8 μεγάλα τσουρέκια των 450γρ. ή 45 ατομικά των 95γρ.):
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά (μετράμε με το κουτί του ζαχαρούχου) ζάχαρη
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά (ζαχαρούχου) σπορέλαιο
2 κουτ. γλυκού κακουλέ
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου
1 πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα του
200γρ. νωπή μαγιά ή 7 φακελάκια των 8γρ. ξηρή μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 κιλά περίπου αλεύρι σκληρό (η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει λίγο στα χέρια
3 κουτιά (ζαχαρούχο) χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το σπορέλαιο και αφού ομογενοποιηθούν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει. Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (ζεστό όχι καυτό) και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα της κατσαρόλας. Έπειτα βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι. Ζυμώνουμε και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει η ζύμη μας. Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε (κοτσίδα ή σαλίγκαρο) τα αλείφουμε με αυγό (μόνο τον κρόκο και ρίξτε και πολύ λίγο γάλα) και ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.
Μυστικά της συνταγής:
- Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι σκληρό για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια
- Το ταψί το στρώνουμε με λαδόκολλα. Ένα άλλο κόλπο για να μην απλώσουν τα τσουρέκια αλλά να πάρουν ύψος είναι να τα βάλουμε σε λαδόκολλα ένα ένα ξεχωριστά στο ταψί. Έτσι θα υπάρχει “τοίχος” από τη λαδόκολλα ανάμεσα τους που δεν θα τα επιτρέψει να ενωθούν σαν ένα.
- Όταν πλάσουμε τα πρώτα τσουρέκια, τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν ενώ πλάθουμε τα επόμενα.
- Το σπορέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί με βούτυρο ή μισό- μισό.
- Πασπαλίζουμε σουσάμι, ή αμύγδαλο φιλέ, ενώ μέσα μπορούμε να βάλουμε σοκολάτα ή μαρμελάδα ή κρέμα.
- Μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω μαστίχα Χίου, διότι η επιπλέον μαστίχα θα δώσει μία πικρή γεύση στα τσουρέκια σας.
Αν πάλι δεν έχετε το χρόνο να κάνετε τα δικά σας τσουρέκια, σκεφτείτε ότι ζούμε σε μία πόλη που έχει πολλές τοπικές επιχειρήσεις που φτιάχνουν εξαίσια τσουρέκια με αγνά υλικά και που αυτές τις μέρες θα πλημμυρίσουν με αρώματα τις γειτονιές τους.