• 14 Μαρτίου, 2018

Σπιτικό ψωμί στη γάστρα – συνταγή

Σπιτικό ψωμί στη γάστρα – συνταγή

έκδοση 10-3-2018

Σπιτικό ψωμί στη γάστρα

Θέλετε να φτιάξετε δικό σας ψωμί ζεστό, τραγανό και πολύ νόστιμο; Η συνταγή για ψωμί στη γάστρα είναι τέλεια και πολύ εύκολη, αφού δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ζύμωμα.

Υλικά για να φτιάξουμε 2 μισό-κιλα καρβελάκια:

1 κιλό αλεύρι της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποιώ 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ½ κιλό χωριάτικο)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

680 γρ. νερό (θερμοκρασία δωματίου)

 

Εκτέλεση:

Αθανάσιος Γ. ΚαναβόςΣε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη που θα κολλάει λίγο στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι (φροντίστε το μπολ να είναι αρκετά μεγάλο, γιατί η ζύμη μας θα φουσκώσει και υπάρχει κίνδυνος να χυθεί) και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.

Αυτό είναι όλο. Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, την βγάζουμε και θα δούμε ότι έχει ακόμα υγρασία. Γι’ αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και τη ζυμώνουμε ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά (περίπου 10 λεπτά). Η γάστρα δεν χρειάζεται λάδωμα ή αλεύρωμα. Σχηματίζουμε τη ζύμη μας σε 2 όμοια καρβελάκια και τα χαράζουμε με 2 παράλληλες χαρακιές από πάνω. Τα τοποθετούμε στην καυτή γάστρα και την κλείνουμε με το καπάκι της. Αφήνουμε τα ψωμάκια μας να ψηθούν στους 250 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα. Επίσης, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας. Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχουν  αρχίσει να παίρνουν χρώμα. Αφήνουμε τα ψωμάκια μας να ψηθούν χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να δημιουργηθεί τραγανή κόρα. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα από το κλασσικό χρώμα του χωριάτικου ψωμιού και από την τραγανή κόρα τους.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, τοποθετούμε τα καρβελάκια μας πάνω σε μία καθαρή σχάρα και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Η μυρωδιά τους θα οδηγήσουν όλη την οικογένεια στην κουζίνα σας και πριν το καταλάβετε το δικό σας χωριάτικο ψωμί θα έχει εξαφανιστεί!!!

Μυστικά συνταγής:

  1. Η σειρά που πρέπει να τοποθετήσουμε τα υλικά για τη ζύμη μας είναι: στο αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε, έπειτα κάνουμε μία λακκούβα και βάζουμε το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα αναμιγνύουμε και τέλος τοποθετούμε το νερό.
  2. Προτείνουμε αλεύρι από τοπικά καταστήματα για τέλειο αποτέλεσμα