• 12 Μαρτίου, 2018

Διευκολύνσεις για τις πληρωμές των φαρμάκων ζητά ο κόσμος – Ανάστατος ο κλάδος των φαρμακοποιών με τις νέες ρυθμίσεις

Διευκολύνσεις για τις πληρωμές των φαρμάκων ζητά ο κόσμος – Ανάστατος ο κλάδος των φαρμακοποιών με τις νέες ρυθμίσεις

έκδοση 10-3-2018

Δηλώσεις-ενστάσεις ντόπιων φαρμακοποιών

Σύγχυση επικρατεί στον κλάδο των φαρμακοποιών εξαιτίας των προτάσεων που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων καθώς και αλλαγή στην χορήγηση αδειών φαρμακείων.

Το υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει σε βελτιωτικές ρυθμίσεις για το ωράριο των φαρμακείων με την ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργίας των 40 ωρών.

Στο νομοσχέδιο υπήρξε και ακόμη μια τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επέρχονται ραγδαίες αλλαγές, αυτή τη φορά στις άδειες των φαρμακείων. Και αυτό διότι έρχεται πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «άδεια φαρμακείου χορηγείται:

  • Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
  • Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
  • Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας»

Τον προηγούμενο Ιούλιο, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ακύρωσε την υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς. Η τότε απόφαση προέβλεπε παραχώρηση άδειας λειτουργίας σε μη φαρμακοποιούς υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή. Η προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή τουλάχιστον ενός φαρμακοποιού που θα είχε μετοχικό μερίδιο 20%.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ιδρύσεως φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα ώστε να μην υπάρχει νομικό κώλυμα.

Παράλληλα, όσον αφορά το εταιρικό πλαίσιο θεσπίζει ότι ο κάτοχος άδειας μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Αντίδραση ΠΦΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη να καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιστροφή του «βερεσέ»

Οι οικονομικές δυσκολίες που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, επηρεάζουν άμεσα και τον κλάδο των φαρμακοποιών. Αρκετός κόσμος δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολύ συχνά καταφεύγει στην λύση του βερεσέ. Στην περιοχή μας, αυτό το φαινόμενο εντείνεται χρόνο με τον χρόνο. Το γεγονός πως πρόκειται για μια κλειστή κοινωνία, βοηθάει την κατάσταση, καθώς υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πελατών και φαρμακοποιών.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε φαρμακοποιούς της περιοχής μας οι οποίοι δήλωσαν στον «Λαό του Αλμυρού»:

Τσιατσιάνης Θοδωρής (φαρμακοποιός, μέλος διοικητικού συμβουλίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας): «Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, εντάχθηκαν ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων καθώς και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σχετικά με το ωράριο, ορίζεται ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργία 40 ωρών την εβδομάδα, και υποχρεωτική συμμετοχή στις διημερεύσεις και στις διανυκτερεύσεις. Μέχρι πρότινος, τα φαρμακεία που δήλωναν στη νομαρχία ότι επιθυμούν να έχουν διευρυμένο ωράριο, δηλαδή να ανοίγουν όλα τα απογεύματα καθώς και το Σάββατο, ήταν υποχρεωμένα να το δηλώνουν ανά έξι μήνες, και να ανοίγουν υποχρεωτικά ολόκληρη την εβδομάδα. Πλέον με το νέο νομό, μπορούν να δηλώνουν διευρυμένο ωράριο ανά δίμηνο, χωρίς όμως τη δέσμευση να παραμένουν ανοιχτά κάθε ημέρα, (πλην της Κυριακής). Στην ουσία η κυβέρνηση, επιτρέπει στα μεγάλα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε αυτά θέλουν, ενώ από την άλλη υποχρεώνει τους κατά τόπους συλλόγους να ορίζουν υποχρεωτικές εφημερίες για όλα τα μέλη τους. Tα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς, θα οδηγηθούν σε άνισο αγώνα με τα κεντρικά φαρμακεία, καθώς ένα μικρό φαρμακείο χωρίς υπαλλήλους, δεν θα μπορεί να λειτουργεί συνεχώς ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ μια Τετάρτη απόγευμα για παράδειγμα που θα έχει εφημερία, θα έχει να ανταγωνιστεί το κεντρικό φαρμακείο που είναι μονίμως ανοιχτό.

Σε ότι αφορά στο ιδιοκτησιακό, το νέο νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου, σε φυσικά πρόσωπα μη αδειούχους φαρμακοποιούς, με την προϋπόθεση να συσταθεί ΕΠΕ, στην οποία θα συμμετέχει φαρμακοποιός με μετοχικό μερίδιο 20 %. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση φαρμάκων, η τεχνητή ζήτησή τους, και η προώθηση των μη γενοσήμων φαρμάκων, η οποία αυξάνει την φαρμακευτική δαπάνη. Τα ανωτέρω είναι τουλάχιστον αστεία, καθώς οι φαρμακοποιοί ως γνωστόν δεν καθορίζουν την ζήτηση, ενώ για τα φάρμακα που διαθέτουν (τα οποία είναι διατιμημένα από το κράτος), οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποζημιώνουν μόνο την τιμή αναφοράς για κάθε φάρμακο, δηλαδή είτε ο ασθενής πάρει ένα πρωτότυπο φάρμακο, είτε κάποιο αντίγραφό του (γενόσημο), το κράτος θα δαπανήσει το ίδιο ποσό. Στην ουσία , ανοίγει ο δρόμος για τα μεγάλα συμφέροντα που επιθυμούν να αλώσουν το χώρο του φαρμάκου, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση αυτού του ευαίσθητου κοινωνικού αγαθού. Ενδεικτικά, σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης όπου επέτρεψαν σε εταιρείες να λειτουργούν φαρμακεία (Ουγγαρία, Σλοβακία, Εσθονία), σήμερα νομοθετούν ώστε μόνο ιδιώτες φαρμακοποιοί να κατέχουν τις άδειες των φαρμακείων. Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε ούτε την ολομέλεια του ΣτΕ, το οποίο προ εξαμήνου έκρινε με πλειοψηφία 20-2, ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενώ για πολλαπλούς λόγους, οι μη φαρμακοποιοί δεν παρέχουν τα ίδια εχέγγυα με τους φαρμακοποιούς. Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος, θα προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ, προκειμένου να κριθεί η αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοθετήματος, καθώς και η ασυμβατότητά του με το Ενωσιακό κεκτημένο. Το θέμα για τον κλάδο μας παραμένει ανοικτό».

 

Κολοβού Χρυσούλα (φαρμακοποιός): «Λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των ασθενών, δίνοντας καθημερινά αγώνα για την εξεύρεση των απαραίτητων φαρμάκων. Το σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη πολλών φαρμάκων, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και
άλλες δυσκολίες, όπως η οικονομική δυσπραγία των ασθενών, η πιστωτική πολιτική των φαρμακευτικών εταιριών και το αβέβαιο μέλλον που ξεδιπλώνεται. Όλα αυτά μένει να δούμε που θα οδηγήσουν και με ποιο τρόπο θα επηρεάσουν εμάς ως επαγγελματίες και ως επιστήμονες αλλά και τη κοινωνία μας γενικότερα».

Φυτιλής Ηλίας (φαρμακοποιός): «Η κατάσταση και στο δικό μας επάγγελμα δυσκολεύει καθημερινά. Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί μόνο κακό θα προκαλέσουν στον κλάδο μας. Η απελευθέρωση του επαγγέλματός μας θα προκαλέσει και την εμπορευματοποίησή του. Όλοι όμως πρέπει να γνωρίζουν πως ανήκουμε στην Α’/θμια παροχή υγείας και δεν είμαστε επιχειρήσεις που ασχολούνται αμιγώς με το εμπόριο. Ο κόσμος υποφέρει λόγω της οικονομικής κατάστασης και εμείς μπορούμε να το δούμε. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων».

 

Χριστίνα Ν. Τοσούδη

 


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…