• 9 Μαρτίου, 2018

Με τη συνδρομή της Αστυνομικής Δ. Βόλου η εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία στην Ευξεινούπολη

Με τη συνδρομή της Αστυνομικής Δ. Βόλου η εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία στην Ευξεινούπολη

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, διοργάνωσε μια ενημερωτική εκδήλωση  σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Βόλου και ομιλητή τον κ. Σκόνδρα Γεώργιο. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών προκειμένου να κατανοήσουν  το φαινόμενο του bullying, και να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν σωστά κάθε περιστατικό.

Γυμνάσιο Ευξεινούπολης
Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός

Το Υπουργείο Παιδείας, έχει καθιερώσει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της  Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία.  Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν με δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο κ. Σκόνδρας αναφέρθηκε στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ο οποίος αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού,  που  παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολείου.  Τόνισε τη σημασία που έχει η ενημέρωση για τη διαχείριση των προκλήσεων του διαδικτύου και ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης, γνώσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν προσεχτικά.

Να κατανοήσουν τις παγίδες που κρύβει η αλόγιστη  χρήση του. Να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ελέγξουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, να προφυλάξουν  τα προσωπικά τους δεδομένα και να προστατέψουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Τα παραδείγματα περιστατικών παρενόχλησης μέσω διαδικτύου και απάτης είναι πολλά και σοκάρουν. Κατέθεσε την εμπειρία του για θέματα που αφορούν το Έγκλημα μέσω του Διαδικτύου.

Γυμνάσιο Ευξεινούπολης
Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός

 Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η γνώση.  Για να προστατευθούν οι νέοι θα πρέπει  να μην εμπιστεύονται προσωπικά στοιχεία τους σε άλλους, να αντιδρούν άμεσα σε κάθε πιθανή απειλή ακόμη και απενεργοποιώντας τις συσκευές τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε περιστατικά στους γονείς τους, στους καθηγητές τους  ή σε κάποιον έμπιστο ενήλικα. Καμία πληροφορία, εικόνα, κείμενο ή video, δεν διαγράφεται, ακόμη και αν εμείς δώσουμε την εντολή, π.χ. στο facebook ή σε κάποιο ιστότοπο συζήτησης.

Ο κ. Σκόνδρας αναφέρθηκε στην έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μη ορθή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Τέλος, τόνισε στους μαθητές πως οι δυνατές και πραγματικές  φιλίες  γίνονται έξω στη ζωή, στην κατά πρόσωπο επικοινωνία και όχι στο internet και  εάν διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να καταγγείλουν αυτό που συμβαίνει, όσο πιο νωρίς γίνεται! Αρχικά, απαραίτητο είναι να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα (γονέα, κηδεμόνα, δάσκαλο ή καθηγητή) σχετικά με αυτό που συμβαίνει, γιατί μπορεί να τους βοηθήσει.

Επίσης μπορούν να αποταθούνε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το οποίο θα αναλάβει να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου ή των ατόμων που τους  έχουν εκφοβίσει, ή  παρενοχλήσει, στο διαδίκτυο.  Στο τέλος οι μαθητές παρουσίασαν δύο βίντεο που δημιούργησαν με την υποστήριξη της  καθηγήτριας κ. Δρόσου Μάρθας στα πλαίσια της καμπάνιας του Χαμόγελου του Παιδιού «Μίλα Τώρα» με θέμα τον εκφοβισμό, τα οποία εντυπωσίασαν όλους. Ο κ. Σκόνδρας συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Ευξεινούπολης  για τη σημαντική δουλειά τους.

                                                                                                                   Η Διευθύντρια

                                                                                                              Σταυραντώνη Μαρία


Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησαν οι καταβολές της επαυξημένης προκαταβολής για το 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγρότες της Θεσσαλίας

Ξεκίνησαν οι καταβολές της επαυξημένης προκαταβολής για το 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγρότες…

Ξεκίνησε, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86%…
Εξασφαλίστηκαν 3 έως 4 εκατ. ευρώ για περιοχές που είχαν εξαιρεθεί

Εξασφαλίστηκαν 3 έως 4 εκατ. ευρώ για περιοχές που είχαν εξαιρεθεί

Διαβεβαιώσεις στον Χρήστο Μπουκώρο για το πρόγραμμα mybusinesssupport   Συνεχίζοντας τις επαφές του, προκειμένου να ενταχθούν…
Η Ζ. Μακρή παρέδωσε εξοπλισμό σε σχολεία της Σκοπέλου, της Αλοννήσου και της Σκιάθου

Η Ζ. Μακρή παρέδωσε εξοπλισμό σε σχολεία της Σκοπέλου, της Αλοννήσου και της Σκιάθου

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφτηκε την Σκόπελο,…