• 6 Μαρτίου, 2018

Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού ενημερώνει για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του bullying

Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού ενημερώνει για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του bullying

  Με αφορμή την 6η Μαρτίου  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και Σχολικής Βίας, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ. Γεωργιάδης, οι Επισκέπτριες Υγείας Ζαχαράκη Ελένη, Κεσμετζή Ειρήνη, Καλτσά Άλκηστη  ενημερώνουν γι’ αυτό το σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα.

  Έρευνες σε ενήλικο πληθυσμό αποκαλύπτουν ότι πολλοί φαίνεται να είναι αυτοί που έχουν βιώσει ως παιδιά μια «φανερή» ή «κρυφή» μορφή θυματοποίησης, για μία ή περισσότερες φορές, ενώ κάποιοι άλλοι υπήρξαν ως «παρατηρητές» εκφοβιστικών ενεργειών στο σχολείο. Αύξηση των κρουσμάτων βίας παρατηρείται όλο και σε περισσότερα σχολεία, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα στους δασκάλους, τους γονείς και τα παιδιά.

Σύμφωνα με την Κωσταντοπούλου Φρίντα, Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων :

   Ο σχολικός εκφοβισμός μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και εννέα χρόνια μετά σε πολλά επιστημονικά περιοδικά με τον σχετικό όρο «bullying».

Είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bulling που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τις εξής μορφές:

1) λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια)

2) κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα)

3) σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές)

4) ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

 Αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο είναι η διαφορετικότητα, δηλαδή διαφορές στο χρώμα, την εθνική ταυτότητα, τα ευρέως διαδεδομένα πρότυπα ομορφιάς, οι διαφορές στο νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, αποτελούν αντικείμενο χλευασμού όταν δεν υπάρχει παιδεία και κοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά συχνά αντιγράφουν από τους γονείς απαξιωτικές συμπεριφορές σε άτομα που απλά διαφέρουν.

  • Συχνά οι ίδιοι οι γονείς, ειδικά των αγοριών προσπαθούν να καθοδηγήσουν πολλές φορές τα παιδιά τους να μην έχουν ευαισθησίες, να είναι δυνατά, διεκδικητικά και κάποιες φορές επιθετικά.
  • Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ωθεί τους γονείς προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την επιβίωση της οικογένειας να είναι ουσιαστικά ή συναισθηματικά απόντες από την ανατροφή και τον έλεγχο των παιδιών τους.
  • Το διαδίκτυο, που ευρέως χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των παιδιών αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τους θύτες νιώθοντας ασφάλεια και αυτοπεποίθηση να εκτονώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα (cyber bullying).

  Θύματα του «bullying»  είναι τα παιδιά που ξεφεύγουν από το μέσο όρο είτε στις επιδόσεις, είτε στην εμφάνιση, είτε στην συμπεριφορά. Συνήθως είναι παιδιά εσωστρεφή που απομονώνονται και δεν επικοινωνούν εύκολα με τους γονείς, εκπαιδευτικούς ή άλλα άτομα του περιβάλλοντος τους. Θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν παρατηρήσουμε την αποφυγή του σχολείου, να παραπονιούνται συχνά και να δείχνουν φοβισμένα.

  Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία. Δυστυχώς πολλά παιδιά στον κόσμο έχουν οδηγηθεί στην αφαίρεση της ζωής τους και παρά την ενημέρωση των τελευταίων ετών τέτοια φαινόμενα εξακολουθούν να υπάρχουν.

  Οι θύτες είναι άτομα με μέτριες σχολικές επιδόσεις, μεγαλώνουν σε δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον, αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες κάτι που φορτίζει τα παιδιά με συναισθήματα όπως θυμό, θλίψη, απογοήτευση.

  Οι γονείς των παιδιών που υφίσταται σχολικό εκφοβισμό κυρίως αλλά και οι εκπαιδευτικοί επικουρικά έχουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Θα πρέπει να ανακουφίσουν το παιδί τους μέσω διαλόγου, να το απενοχοποιήσουν και να το βοηθήσουν ουσιαστικά αποφεύγοντας τις εκδικητικές συμπεριφορές, που συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα.

  Οι γονείς των παιδιών που ασκούν σχολικό εκφοβισμό, θα πρέπει να αναγνωρίσουν, να αποδεχτούν το πρόβλημα και να βοηθήσουν και αυτοί τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες. Επίσης όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου καλό θα είναι να επισκεφτούν ψυχίατρο ή ψυχολόγο, ο οποίος θα τους δώσει κατευθυντήριες οδηγίες.

  Απευθυνόμενοι προς τα παιδιά θα θέλαμε να τους δώσουμε κάποιες απλές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουν τα όσα προκαλεί ο σχολικός εκφοβισμός (bullying):

  Να μην ανταποδίδουν τις παραβατικές συμπεριφορές των συμμαθητών τους, να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους, να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και να μην διστάζουν να μιλούν για ότι τους ενοχλεί στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους ειδικούς επιστήμονες.

 

Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού ενημερώνει για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του bullying – σχολικού εκφοβισμού

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων η Κρυσταλλία Φυτιλή

Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων η Κρυσταλλία Φυτιλή

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η Κρυσταλλία Φυτιλή. Κηδεύεται από τον Ιερό Ναό…
Σήμερα Δευτέρα κηδεύεται ο Χρήστος Κουτσουράκης

Σήμερα Δευτέρα κηδεύεται ο Χρήστος Κουτσουράκης

Φτώχυνε η γειτονιά του γραφείου μας, με ακόμη μια σημαντική απώλεια, του καλού επαγγελματία, του πάντα…