• 5 Μαρτίου, 2018

Βόμβα για τον Αλμυρό η καταγγελία για κυνοκομείο – 400 σκυλιά πίσω στους δρόμους αν δεν βρεθεί λύση

Βόμβα για τον Αλμυρό η καταγγελία για κυνοκομείο – 400 σκυλιά πίσω στους δρόμους αν δεν βρεθεί λύση

 

Κατά την Εκδήλωση για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της μέχρι σήμερα θητείας της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε στην καταγγελία για κυνοκομείο που λειτουργεί στην περιοχή του Αλμυρού. Το κυνοκομείο σήμερα φροντίζει περισσότερα από 400 σκυλιά. Η Δημοτική Αρχή, ενισχύει το έργο του κυνοκομείου προμηθεύοντάς το με σκυλοτροφές, αλλά και σε συνεργασία με κτηνίατρο και την ιδιοκτήτρια στειρώνει κατά καιρούς πολλά από αυτά.

Πανελλήνιο ενδιαφέρον για τον Αλμυρό

Φαίνεται πως η κατάσταση στον Αλμυρό και το εν λόγω κυνοκομείο, τράβηξε το ενδιαφέρον Πανελλήνιων Οργανώσεων για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Δεν αποκλείεται η καταγγελία –η οποία βάσει έμπιστων πληροφοριών, δεν έγινε από συμπολίτη μας- να έγινε από μέλος κάποιας άλλης οργάνωσης.

Και από τον όμορο Δήμο Βόλου, μέλη σωματείων ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Επικοινωνήσαμε με την κα Φλωρίκα Τσιρογιάννη, εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Βόλου «Κόσμος και Φύση». Η κυρία Τσιρογιάννη επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αλμυρού, με μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, ώστε να ενημερώσει και να ενημερωθεί γύρω από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και να προτείνει λύσεις.

Η κυρία Τσιρογιάννη δήλωσε στο «Λαό του Αλμυρού»: Σας παρακαλώ μη μου αναφέρετε ως κυνοκομείο αυτό που έχετε στον Αλμυρό. Δεν είναι κυνοκομείο, είναι κολαστήριο με στοιβαγμένα ζώα. Δεν υπάρχει εντεταλμένος κτηνίατρος γι’ αυτό, οι εγκαταστάσεις είναι τραγικές… Τι θα γίνει αν πάθει κάτι, η κυρία που έχει αναλάβει τα αδέσποτα. Αυτή τη στιγμή ο Αλμυρός έχει στα χέρια του μια ωρολογιακή βόμβα που όταν θα σκάσει δεν θα ξέρετε πως να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες. Κάτι ανάλογο έγινε στο Συκούριο και τρέχαμε οι Φιλοζωϊκές να δώσουμε λύσεις. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η διαχείριση των αδέσποτων στον Αλμυρό. Είναι σωστή η πενταμελής επιτροπή του Δήμου; Κάθε πότε συνεδριάζει; Τι αποφάσεις έχει πάρει; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει; Γίνονται έλεγχοι για τσιπάκι στα δεσποζόμενα από τον αστυνομικό του Δήμου; Προωθούνται οι υιοθεσίες; Το γεγονός ότι ο Αλμυρός δεν έχει κλινική ζώων είναι σημαντικό εμπόδιο για τη στείρωση των αδέσποτων. Ας μπει μεσεγγυητής ο Δήμος Αλμυρού και ας αναλάβει να διορθώσει τις συνθήκες στο «κυνοκομείο». Εμείς ευχαρίστως προσφέρουμε την εμπειρία μας και δοκιμασμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.»

 

Η στάση και άποψη του τοπικού Φιλοζωϊκού

Ζητήσαμε από την κα Αθηνά Υφαντή, πρόεδρο του τοπικού Φιλοζωϊκού Συλλόγου, να μας σχολιάσει την κατάσταση και καταγγελία. Η κα Υφαντή, σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια του κυνοκομείου, αλλά και τη Δημοτική Αρχή, δίνει μάχη, σηκώνοντας ένα βαρύ φορτίο. Οι ίδιοι έχουμε γίνει μάρτυρες για πολλές περιπτώσεις καταγγελιών που φτάνουν στην εφημερίδα μας, για τις οποίες από ένα σημείο και έπειτα αναλαμβάνει να ενημερώσει πολίτες και Αρχές, επενδύοντας από τον προσωπικό της χρόνο. Ακολουθούν οι δηλώσεις της κας Υφαντή στο «Λαό»:

Στις ανωτέρω καταγγελίες έχω να αντιπαραθέσω τα εξής ως πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και προστασία», ο οποίος ιδρύθηκε το 2003 και κατά τη διάρκεια εκτός από δραστηριότητες που διέπουν τους σκοπούς των φιλοζωικών σωματείων, αποδεδειγμένα πιέσαμε τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές να υλοποιήσουν προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων, δεδομένου ότι υπήρχε χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Για πρώτη φορά η παρούσα Δημοτική Αρχή έσκυψε επάνω στο πρόβλημα απαρτίζοντας πενταμελή Διαχείριση, δίνοντας κατά το μέτρο του δυνατού λύσεις με σύμβαση στειρώσεων, εμβολιασμών, περιθάλψεων, περισυλλογής. Ως πρώτος αποδέκτης εθελοντικά προσεφέρθη η εν λόγω ιδιοκτήτρια να συνεργαστεί ως παρακείμενο κυνοκομείο διευκολύνοντας το πρόβλημα περισυλλογής και καταφυγίου.  Γνωρίζουμε τις ελλείψεις αλλά εν όψει των περαιτέρω ενεργειών του Δήμου για τη συγκρότηση του Δημοτικού κυνοκομείου είναι σημαντικό βήμα, αξιέπαινο και όχι κατακριτέο.
Και κάτι ακόμη -το πιο σπουδαίο:  Ας μας απαντήσουν οι κριτές μας τι θα γίνει με τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή, με ηρωικές προσπάθειες;  Αν όντως επικαλούνται το αίσθημα φιλοζωικής, ασφαλώς τους ενδιαφέρει η τύχη των άτυχων αυτών ζώων-θυμάτων της ανθρώπινης αναλγησίας και ανευθυνότητας.

Υπ’ όψιν…! Καθημερινά παρατηρείται παρουσία αδέσποτων νέων που μεταφέρονται από άλλους Δήμους διαπιστωμένα από τις μαρτυρίες πολιτών που έχουν δει αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες να ξεφορτώνουν ζώα και μαζικά στειρωμένα.
Επιπλέον, τα διάφορα κυνοκομεία δημοτικά ή μη πληρούν όλους τους προβλεπόμενους όρους;

 

Οι εξελίξεις που αναμένουμε θα είναι σοβαρές και απαιτούν μόνιμες λύσεις. Βάσει πληροφοριών σε περίπτωση που προχωρήσει η καταγγελία και αναλάβει ο Εισαγγελέας και η νομική οδός, θα πρέπει το κυνοκομείο να κλείσει. Όπως προβλέπει ο νόμος τα ζώα θα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή «στους δρόμους» και μάλιστα, θα πρέπει να είναι στειρωμένα και «τσιπαρισμένα».

 

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…