- 23 Φεβρουαρίου, 2018
Εκπαιδευτική επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και Πτελεού στη λίμνη Κερκίνη και τα Οχυρά του Ρούπελ
Στα πλαίσια υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος οι υγροβιότοποι της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας για το σχολικό έτος 2017-2018 τα σχολεία Γυμνάσιο Ευξεινούπολης και Πτελεού είχαν προγραμματίσει μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη την οποία οργάνωσε η κα Κωνσταντινίδη Ελένη.
Οι μαθητές (της Ευξεινούπολης και του Πτελεού και 4 συνοδοί καθηγητές) αναχώρησαν στις 15/2/2018 για τα Κάτω Πορόια όπου εδρεύει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εκεί οι μαθητές τακτοποιήθηκαν στη Μαθητική εστία και οι υπεύθυνοι του Κέντρου ύστερα από ένα παιχνίδι γνωριμίας πραγματοποίησαν δίωρη ενημερωτική παρουσίαση για τον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, έχει έκταση 73.000 στρέμματα και προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Επισημάνθηκε η πλούσια αξία της λίμνης (αντιπλημμυρική, αρδευτική, αλιευτική, βιοποικιλότητα, επιστημονική, εκπαιδευτική, αναψυχής και οικονομική).
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το πλατανόδασος στα Άνω Πορόια, ένα μικρό υδροηλεκτρικό συγκρότημα και οι μαθητές κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Λοχία Ίτσιου Δημ. καταχειροκροτούμενοι από τους λίγους κατοίκους για την ωραία ενέργειά τους. Η βραδιά έκλεισε με φαγητό και παραδοσιακό γλέντι επιδεικνύοντας τις χορευτικές μας δυνατότητες σε παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας και εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους ολίγους θαμώνες της ταβέρνας.
Το πρωί στις 16/2 όλοι μαζί επισκεφτήκαμε την λίμνη συνοδευόμενοι από δύο υπευθύνους του Κ.Π.Ε. Έγινε παρατήρηση πουλιών αφού συναντήσαμε αργυροπελεκάνους, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνους …. Επίσης επισκεφθήκαμε μία μονάδα εκτροφής βουβαλιών. Κατόπιν μετρήσαμε το PH της λίμνης την περιεκτικότητα των νιτρικών και φωσφορικών ιόντων στη λίμνη όπως και τη θερμοκρασία της. Ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών με την προσφορά από τους μαθητές προς το ΚΠΕ ενός τόμου της ιστορίας του Δήμου Αλμυρού του Βίκτωρα Κοντονάτσιου.
Αμέσως μετά μεταβήκαμε στο Ακριτοχώρι για να δούμε το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου όπου οι Μοναχές μας καλοδέχθηκαν με πλούσια εδέσματα τα οποία τιμήσαμε δεόντως. Εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική της Μονής όπως η φιλοξενία και η καθαριότητα του χώρου.
Ακολούθησε η επίσκεψη και η ξενάγηση στα οχυρά του Ρούπελ όπου οι έλληνες μαχητές του έπους του 40-41 αντιμετώπισαν τα γερμανικά στρατεύματα τον Απρίλιο του 41 για τρείς ημέρες αναγκάζοντάς τους σε αλλαγή των σχεδίων τους ύστερα από σοβαρές απώλειές τους. Εντύπωση προκάλεσαν τα οχυρά για την κατασκευή τους εκείνη την εποχή με τέτοια οργάνωση άμυνας (μήκος οχυρών από το όρος Κερκίνη έως τη Ξάνθη 269 χλμ…!!)
Οι υπεύθυνοι συνοδοί καθηγητές εισέπραξαν συγχαρητήρια από τους υπευθύνους του ΚΠΕ και με τη σειρά τους, συγχαίρουν τους μαθητές και τους γονείς τους για την διαπαιδαγώγησή τους.
Συνοδοί καθηγητές ήταν: ο κος Καλλές Χρήστος και η κα Κούτσικου Άννα από το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, ο κος Παπαδογιάννης Κώστας και ο κος Τσόγκας Παναγιώτης από το Γυμνάσιο Πτελεού.