• 21 Φεβρουαρίου, 2018

Σοκάρει η αλματώδης αύξηση των θανάτων από πυρκαγιές στα σπίτια

Σοκάρει η αλματώδης αύξηση των θανάτων από πυρκαγιές στα σπίτια

 

Σοκάρουν τα στοιχεία των θανάτων ανθρώπων από πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον και κυρίως μέσα στο σπίτι τους, ενώ παρατηρείται αλματώδης αύξηση των θυμάτων χρόνο με τον χρόνο, γεγονός φαινομενικά παράδοξο, καθώς φαίνεται ότι η αυξημένη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στα θερμαντικά, κυρίως, μέσα, δεν αποτελούν ικανούς παράγοντες ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η οικονομική στενότητα και η ανέχεια των τελευταίων ετών, αντιθέτως, αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία αυτού του θλιβερού φαινομένου. Η αδυναμία των πολιτών να χρησιμοποιήσουν, λόγω αυξημένου κόστους, το καλοριφέρ και η αναγκαστική αγορά αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας θερμαντικών μέσων, όπως και οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι μαγειρέματος (π.χ. με μαγκάλια), προκαλούν, με τον πιο τραγικό τρόπο, τους πιο «άμεσους» θανάτους λόγω της κρίσης.

Το zougla.gr συνομίλησε με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής, με ειδική εκπαίδευση στη διερεύνηση των εμπρησμών, ο οποίος έχει εκπονήσει σειρά μελετών με θέμα «Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές».

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης απέστειλε την πρόσφατη αποκαλυπτική έρευνά του στο zougla.gr. «Από το 2011 έως το 2017, 204 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί με εγκαύματα.  Το 2017 δυστυχώς σημειώνεται έξαρση του φαινομένου, καθώς παρατηρούμε 307% αύξηση των θανάτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος», υπογραμμίζει, ενώ η κύρια αιτία των θανάτων, αποδεικνύεται κατά τον έμπειρο ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής, από το χρονικό διάστημα στο οποίο συμβαίνουν τα περιστατικά:

Ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους είναι ο Απρίλιος και ακολουθεί ο Ιανουάριος, μήνες στη διάρκεια των οποίων γίνεται ευρεία χρήση των θερμαντικών μέσων (ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες υγραερίου, σώματα).

…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…