• 23 Ιανουαρίου, 2018

Αποκλειστική συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου εφ’ όλης της ύλης

Αποκλειστική συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου εφ’ όλης της ύλης

Απαντά στον Δήμαρχο και κρίνει τη Δημοτική Αρχή

Η εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού» εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, της “Δημοτικής Πρωτοβουλίας” και πρώην Δημάρχου, κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, ο οποίος δέχθηκε να μας απαντήσει σε ερωτήσεις εφ\ όλης της ύλης.

1.Τι  γεύση σας  αφήνει το 2017, ως άνθρωπο, αλλά και ως  πολιτικό, ως πρώην Δήμαρχο Αλμυρού;

Το 2017  ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με τη κοινωνία γονατισμένη , από τη βαθειά οικονομική κρίση , που μας  δοκίμασε  ατομικά και  συλλογικά.  Πικρή γεύση και οι ελπίδες  για  σύντομη ανάκαμψη λιγοστές. Με  λιτότητα, ύφεση και ανεργία, πώς  να υπάρξει ανάπτυξη; Πώς  να  εξοφληθεί το ασύλληπτα  μεγάλο δημόσιο χρέος  και με ποιά  δυνατότητα οι πολίτες  να ανταποκριθούν στις  υποχρεώσεις  τους; Με  τους πετσοκομμένους μισθούς  και συντάξεις και με  την εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα  της μεσαίας τάξης; Με την κρίση, αποκαλύφθηκε  η γύμνια μας, ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα. Παρά τα όσα γύρω μας συμβαίνουν, εκείνο που με λυπεί ιδιαίτερα, είναι η έλλειψη συνεννόησης, τόσο στη κορυφή του πολιτικού μας συστήματος, όσο και σε  ολόκληρη τη πυραμίδα  του και η οποία φθάνει στη βάση της, την ίδια  τη κοινωνία. Αναπαράγεται η πόλωση και ο διχασμός και η χώρα  βολοδέρνει σ΄ αυτή την ατέρμονη  και καταστροφική αντιπαράθεση.

2.Κατηγορείσθε από τη Δημοτική Αρχή, για κακοδιαχείριση, ενώ  έχουν σχηματισθεί σχετικές  Ε.Δ.Ε, τόσο για  το Δήμο, όσο και για το Ν.Π.Δ.Δ., θα τελεσφορήσουν ; Τι απαντάτε στους αναγνώστες-δημότες;

Κατ΄ αρχήν, οι  ένορκες διοικητικές  εξετάσεις  (Ε.Δ.Ε) διενεργούνται κατόπιν εντολής του Δημάρχου και δεν αφορούν  τους αιρετούς, αλλά το προσωπικό. Οι ορκωτοί λογιστές  έχουν συντάξει δύο πορίσματα  Γι΄ αυτά  τα  πορίσματα  έχουν πληρωθεί  από το Δήμο, περί τα  12.000 ευρώ  και επειδή  τα  αποτελέσματα , δεν είναι ικανοποιητικά  για το κ. Δήμαρχο,  συνεχίζει με  ανάλογες  ενέργειες  σε άλλη κατεύθυνση. Κατά  τη θητεία  μου, ως  Δήμαρχος  από την τότε  αντιπολίτευση, στην οποία  συμμετείχε, έχουν υποβληθεί δεκάδες  μηνύσεων και όλες  έπεσαν στο κενό. Κοντεύει να  τελειώσει η θητεία  του και δεν εννοεί να σταματήσει και να  ασχοληθεί με  τα  σοβαρά  και ουσιαστικά  ζητήματα  του Δήμου. Έχει  κάνει φύλο και φτερό το Δήμο για  να διαπιστώσει  σε  βάρος  μου ατασθαλίες. Ματαιοπονεί.  Θα τελειώσει η θητεία του και συνεχίζει να διακατέχεται από τις  καταδιωκτικές εμμονές εις βάρος  μου.

Ο Γκαίμπελς έλεγε: «Ρίξε  λάσπη στον αντίπαλο και κάτι θα μείνει». Ο κ. Εσερίδης  κατά  τη προσφιλή του τακτική , αυτό ακριβώς κάνει. Ρίχνει δεξιά και αριστερά  λάσπη σε βάρος  μου, προκειμένου να καλύψει  την ανεπάρκειά  του και τις παρανομίες  του. Οφείλω  να  απαντήσω στα  όσα στη τελευταία συνέντευξή του και στα κατά καιρούς  δημοσιεύματά του, σχετικά αναφέρει και να αποδείξω  του λόγου μου το αληθές:

α. Αναφέρει ότι τον κατήγγειλα για  το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί στους φτωχούς με την εκκλησία, με αποτέλεσμα  να κατασχεθεί από τη Δασική Αρχή το φορτηγό του Δήμου και θα πρέπει να ντρέπομαι  για  την ενέργειά  μου αυτή.

Θα  πρέπει να  αντιληφθεί ότι  το αυτοκίνητο κατασχέθηκε  από τις  δικές  του παρανομίες, εκθέτοντας και την Εκκλησία  και να  αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.  Θα πρέπει επίσης  να  αντιληφθεί ότι   το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει και ο Δήμαρχος  εκτελεί τις αποφάσεις  του.  Στη προκείμενη περίπτωση  αγνόησε  παντελώς  το δημοτικό συμβούλιο, αγνόησε  τους νόμους και τις  διαδικασίες.  Για  να  λάβει χώρα  οποιαδήποτε  παρέμβαση  σε  δάσος, απαιτείται άδεια  της  δασικής υπηρεσίας.  Δέχθηκα  πλείστες  όσες  διαμαρτυρίες  από πολίτες, κυρίως  από τους περιπατητές  που σφύζει το ΚΟΥΡΙ κάθε μέρα,  για  το πλιάτσικο που συνέβαινε . Παρά  τις  συστάσεις και προτροπές  για  τη τήρηση της νομιμότητας,  η δημοτική Αρχή κώφευε. Και ως  καθημερινός και εγώ  περιπατητής,  δεν  μπορούσα  να  βλέπω μηχανήματα  του Δήμου (φορτωτές  κ.λ.π. ) να εκριζώνουν  κορμούς δένδρων,  να φυγαδεύονται  ανεξέλεγκτα  με  το φορτηγό του Δήμου και με  αγροτικά  αυτοκίνητα  να  μένω  αδιάφορος και  να    γίνω συνένοχος  της  ανομίας  του κ. Δημάρχου.  Επί θητείας μου ως  Δημάρχου, πραγματοποιήθηκε  η σύννομη διαδικασία  απομάκρυνσης  ξερών κορμών ή άρρωστων  δένδρων, με  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,  άδεια και σήμανση  του Δασαρχείου και  ορισμό σχετικής  επιτροπής  εποπτείας για  την εργασία  αυτή.  Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το γελοίο της υπόθεσης ήταν  να εξαφανισθούν  οι υπεύθυνοι του Δήμου (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος) να αφήσουν τα  παιδιά  που εργάζονται  με προσωρινές συμβάσεις στο Δήμο, ακάλυπτα. Αναφέρει  επίσης  ότι επρόκειτο για  δήθεν πεσμένα και σάπια  ξύλα. Ψεύδεται , ξεριζώθηκαν κορμοί δένδρων με εκσκαπτικά  μηχανήματα, αλλά και με αλυσοπρίονα  κόπηκαν υγιή  δένδρα. Γιατί,  άραγε  δεν  τήρησε  την επιβαλλόμενη από το νόμο διαδικασία; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω  από αυτή; Και γιατί μετά  το συμβάν, δεν επανέρχεται, τηρώντας  τα  νόμιμα και να υποστηρίξουμε όλοι το φιλανθρωπικό έργο που διακόπηκε;

β. Μου καταμαρτυρεί ότι κατήγγειλα και αδυνατεί να πληρωθεί ο εργολάβος  με το ποσό των 15.000 ευρώ για  το έργο αντικατάστασης  του αγωγού προς  τη πηγή ΚΑΡΥΑ, ομολογώντας, ότι εάν  τηρούσε  τη νόμιμη διαδικασία θα κόστιζε δήθεν 200.000 ευρώ.  Ο εργολάβος  δεν εξοφλείται, επειδή η Ελεγκτική Αρχή, επέστρεψε  το ένταλμα πληρωμής, για  το λόγο ότι δεν  είναι σύννομος ο τρόπος  εκτέλεσης  του έργου. Για  την υπόθεση  διεξάγεται  δικαστική έρευνα, μετά  από καταγγελία  κάποιου  φερόμενου ως πολίτη Αλμυρού, στα πλαίσια της οποίας έχω δώσω στη Πταισματοδίκη Βόλου εξηγήσεις.

Θα  πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Δήμαρχος ότι  ασκώ  τα  καθήκοντά  μου, ως  αντιπολίτευση. Έδειξα  μεγάλη  και εκ του χαρακτήρα  μου,  κατανόηση και πνεύμα συναίνεσης,  για  το καλό του Δήμου,  αντιπαρήλθα τις πλείστες  όσες, με  την αθυροστομία του,  επιθέσεις  του σε  βάρος  μου, δέχθηκα και σε  προσωπικό επίπεδο. Έχει ξεπεράσει  κάθε  όριο ανοχής.

3.Τι πιστεύετε ότι λείπει από τη θητεία  της σημερινής  Δημοτικής Αρχής; Ποια  έργα  θα έπρεπε να γίνουν  κατά  προτεραιότητα  κατά  τη γνώμη σας;

Λείπει το πνεύμα της  συνεννόησης, συνεργασίας, ειλικρίνειας , το όραμα, η γνώση και η ουσιαστική εμπειρία στα σύγχρονα προβλήματα. Δεν  ασχολείται  με  τα  ζητήματα  που οι δύσκολοι καιροί που ζούμε  ορίζουν. Αναπαράγει αυταρχικά  στερεότυπα, ξεπερασμένα εδώ και πολλά χρόνια. Διχάζει με τα  λόγια  και τα  έργα  της,  τη κοινωνία.

Για  τα  έργα  προτεραιότητας και λαμβάνοντας υπόψη   τις  νέες  συνθήκες   που δημιουργήθηκαν και έφεραν  δραματικές  εξελίξεις  στη ζωή  μας, κυρίαρχα και ενδεικτικά αναφέρω:

  • Η αναμόρφωση του κέντρου της πόλης  του Αλμυρού δεν ολοκληρώθηκε. Λείπει  ο κανονισμός λειτουργίας  του και η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί   για  τη σύστασή του. ΄Ηδη, τα φαινόμενα  της αναρχίας  έχουν κάνει  την εμφάνισή τους  και υποβαθμίζουν,  αυτό το τόσο σημαντικό έργο  ποιότητας  της   ζωής μας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δήμαρχος  εισηγήθηκε  να μην παραλειφθεί από τον εργολάβο το έργο, για  πλημμέλειες   κατά  την εκτέλεσή του, σαν να μην ήταν  υπεύθυνος  για την παρακολούθησή του κατά την  εκτέλεσή  του. Πριν καλά-καλά παραδοθεί στη κοινή χρήση άρχισαν  οι επιδιορθώσεις.
  • Η παρακολούθηση και συντονισμός από το Δήμο εκτέλεσης  του έργου ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΞΗΡΙΑ, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ έργο σημαντικότατο  ανάπτυξης , αρδευτικό κατά  βάση και με προοπτική υδροδότησης  του Αλμυρού, Ευξεινουπόλεως, Κροκίου και Πλατάνου. Για  το έργο αυτό, βρισκόμουν για πέντε χρόνια, κάθε  μήνα  στην Αθήνα.
  • Η παρακολούθηση και συντονισμός του έργου αποχέτευσης  ΣΟΥΡΠΗΣ, προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ. Παραδόθηκε  από την απελθούσα  Δημοτική Αρχή δημοπρατημένο με τον εργολάβο – ανάδοχο -εκτέλεσής  του και το μόνο που έπραξε  η νέα  Δημοτική Αρχή, το 2014 ήταν η αγορά  του οικοπέδου  για   την εγκατάσταση του αντλιοστασίου.
  • Η επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης,  που ακυρώθηκε,  του έργου αποχέτευσης  Αμαλιάπολης.
  • Η σύνδεση των λιμνών ΖΕΡΕΛΙΩΝ  με  την επαρχιακή ασφαλτοστρωμένη οδό, έτσι ώστε  ο μοναδικός  αυτός  περιβαλλοντικός και αρχαιολογικός χώρος με  το έργο που εκτελέσθηκε να συνδεθεί με  τη πόλη  του Αλμυρού και τα  λοιπά  μνημεία  του Δήμου και χώρους  επίσκεψης  και τουρισμού.

Προκαλεί εντύπωση ότι  όλα  τα έργα,  τόσο αυτά  που ήσαν  δρομολογημένα  από τη προηγούμενη δημοτική Αρχή, αλλά και αυτά  που και η παρούσα  δρομολογεί, έχουν βαλτώσει. Κανένα  δεν έχει ξεκινήσει.

Μα  πάνω  απ΄ όλα και με  δεδομένο ότι έχουν άρδην  αλλάξει οι προτεραιότητες  ζωής  των πολιτών εξ αιτίας  της κρίσης, προτεραιότητα  είναι να στηριχθούν οι υπάρχουσες  κοινωνικές  δομές  με  προγραμματισμό και στοχευμένο έργο,  για τις ευπαθείς  και αδύναμες  κοινωνικά ομάδες .  Δεν μπορεί  να επαφίεται η Δημοτική Αρχή,  στη φιλανθρωπία μέσω  της Εκκλησίας ή  άλλων φορέων. Είναι ο κορυφαίος θεσμός  της κοινωνίας  μας και οφείλει να  αναλάβει τα  ηνία στο τομέα  αυτό και να παίξει πρωταγωνιστικό και αποτελεσματικό ρόλο. Σήμερα  περισσότερο από κάθε  άλλη φορά  η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να  δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της,  που δυστυχώς  δεν το πράττει.  Έχει καταργήσει υπάρχουσες  κοινωνικές  δομές  ή άλλες, τις  έχει αδρανοποιήσει.

Το ΚΑΠΗ καταργήθηκε. Δεν μπορεί  να  αδιαφορείς  για  τους ξωμάχους της  ζωής, τη τρίτη ηλικία. Το νηπιαγωγείο Ευξεινουπόλεως  έκλεισε.

4.Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που εμποδίζουν του ΟΤΑ σήμερα, να παράγουν έργο;

Η Ελλάδα  είναι το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης. Έχουν σημειωθεί τεράστιες  μειώσεις  πόρων και προσωπικού.  Η γραφειοκρατία  έχει καταστεί ο μεγάλος  βραχνάς  της καθημερινής λειτουργίας  των Δήμων και της κοινωνίας, παρά  τη τεχνολογική επανάσταση  και τις  δυνατότητες  που αυτή  παρέχει.

Απουσιάζει ένα  ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για  τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Η έλλειψη της κοινωνικής  συνοχής  και αλληλεγγύης.

Απουσιάζει η  ουσιαστική αποκέντρωση και εκχώρηση στους ΟΤΑ  αρμοδιοτήτων, πόρων και ευθυνών, με βάση τις αρχές  της εγγύτητας, επικουρικότητας και αποτελεσματικότητας.

Πρέπει να ανατραπεί η  σημερινή οργάνωση και λειτουργία  του πελατειακού και αναποτελεσματικού Κράτους και να  δοθεί στην  Τ.Α. ρόλος,  μέσα  από τη σκοπούμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Επιβάλλεται η δημιουργία  ενός  αξιόπιστου μηχανισμού, που θα  αναλάβει την εποπτεία και τον  οικονομικό έλεγχο των Ο.Τ.Α.

5.Ο Καλλικράτης μπόρεσε να ενισχύσει ή αποδυνάμωσε τους παλαιούς Δήμους και Κοινότητες; Οι σημερινές συνθήκες αυτοδιοίκησης, για  τον Αλμυρό, επαρκούν για  να ικανοποιηθούν  οι ανάγκες  των πολιτών στον Καλλικρατικό Δήμο;  Τις  πταίει;

Ο Καλλικράτης, ασφαλώς  και ήταν μια σημαντική προσπάθεια – τομή στη   διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με  κατεύθυνση την αποκέντρωση  της εξουσίας. Στήθηκε  όμως, εσπευσμένα  και πρόχειρα, αρμοδιότητες  που υποσχέθηκε  η κεντρική διοίκηση δεν παραχωρήθηκαν. Θεσμοθετημένοι πόροι και ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό,  ποτέ  δεν έφθασαν   στην Τ.Α..  Ήλθε και η κρίση και   ενώ  η Τ.Α  εκ των πραγμάτων κλήθηκε  να σηκώσει το βάρος  της  στήριξης  της κοινωνίας, το κακό παραέγινε.

Ασφαλώς  και υπάρχουν δομικά  προβλήματα  στη λειτουργία  του Δήμου μας. Οι πόροι δεν επαρκούν και το προσωπικό επίσης δεν επαρκεί.

Επιβάλλεται  στη νέα  πραγματικότητα  της  ζωής  μας, ο Δήμος προσαρμοσθεί και να παίξει το κυρίαρχο κοινωνικό του  ρόλο , με  ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη. Πρέπει να σταματήσει η ανθρωποφαγία και να δημιουργηθεί κλίμα  συνεννόησης και ευαισθητοποίησης  στα  έντονα  προβλήματα  που τσακίζουν τη κοινωνία  μας. Με  το μίσος και το διχασμό  δεν θα  προχωρήσουν   θετικά  τα  δημοτικά  μας  πράγματα. Το τιμόνι βρίσκεται  σ΄ αυτούς που το κατέχουν και οδηγούν το πλοίο. Οι άλλοι από  πίσω  ακολουθούν με τον σαφή και καθορισμένο ρόλο τους.

6.Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δημότες του Αλμυρού; Ποια θα ήταν η δική σας προτεραιότητα;

Η  ανεργία  των νέων κυρίως και η  παραγωγική ανασυγκρότηση  της  περιοχής μας, η οποία  παρά  τη κρίση διαθέτει  τα  σημαντικά  της  συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η στροφή που παρατηρείται στο πρωτογενή τομέα  βρίσκει  την Επαρχία μας,  στη πρώτη γραμμή του αναπροσανατολισμού του εθνικού  παραγωγικού μας  μοντέλου. Πρόκειται  για  περιοχή με  αγροτική κατά  βάση  οικονομία  ανά  τους αιώνες.  Αυτή είναι η νέα   κατεύθυνση και έτσι έρχονται τα μηνύματα  από το διάφορα  διοικητικά, πολιτικά και οικονομικά  κέντρα  λήψης αποφάσεων.  Η αγροτική μας  παραγωγή θα  είναι η ατμομηχανή της  ανάπτυξης  στη νέα  εποχή που φαίνεται ότι χαράζει.

Ο Δήμος  έχει να διαδραματίσει σημαντικό  ρόλο στη κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά αναφέρω   ότι εάν  είχα  την ευθύνη στην δημοτική υπόθεση, θα δημιουργούσα  άμεσα  Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης  Αλμυρού, με  στόχο: Δουλειά, εισόδημα  για  τους πολίτες, ανάπτυξη  η μόνη προοπτική  για  τη κοινωνία  μας, χωρίς να  παρακάμπτεται  ο κοινωνικός ρόλος  του Δήμου, ως  κατ΄ εξοχήν θεσμός κοντά  στον πολίτη, με το ανθρώπινο πρόσωπο, που πρέπει να μετουσιωθεί σε  καθημερινή πολιτική και έγνοια. Θα  ήταν παράλειψη  να  αγνοήσω την εκπαίδευση και το πολιτισμό, λειτουργίες  που  διαμορφώνουν  τους πολίτες  σε  ολοκληρωμένες  και υπεύθυνες   προσωπικότητες.  Υπενθυμίζω  τις λέξεις και ό,τι αυτές  σημαίνουν και  συμβολίζουν: Πόλις, πολίτης, πολιτική, Πολιτισμός.

7.Θα είσαστε υποψήφιος στις επόμενες  εκλογές; Και αν ναι, ως επικεφαλής;

Η  Δημοτική  Πρωτοβουλία,   της οποίας  έχω  τη τιμή και ευθύνη  να ηγούμαι, είναι   αυτοδιοικητική καθαρά  παράταξη,  με ιστορία και  διαδρομή και σαφώς  θα είναι παρούσα  στα  δημοτικά  μας πράγματα.

8.Θα μοιραστείτε μαζί μας , την ευχή σας, για το 2018;

Σας εύχομαι,  υγεία, υπομονή και  αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά το 2018   και στην εφημερίδα  σας  να μακροημερεύσει και να μείνει στις  επάλξεις  ενημέρωσης  της τοπικής  μας  κοινωνίας.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…