• 17 Ιανουαρίου, 2018

Η δύναμη της εξουσίας …και η αδυναμία των ΠΟΛΙΤΩΝ

Η δύναμη της εξουσίας …και η αδυναμία των ΠΟΛΙΤΩΝ

– έκδοση 13-1-2018

Η δύναμη της εξουσίας …και η αδυναμία των ΠΟΛΙΤΩΝ

 Του Χρ. Καραζούπη- Οικονομολόγου

 

Η κάθε  εξουσία με οποιαδήποτε μορφή ασκείται και σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, έχει  αποκτήσει στις μέρες μας στηριζόμενη στον άκρατο λαϊκισμό αλλά και στη δική μας ανέχεια, μία ανεξήγητη δύναμη η οποία της.

Κάνοντας χρήση της εξουσίας που κατέχουν μέσω της θεσμικής ιδιότητας τους, Προϊστάμενος, Δ/ντής, Πρόεδρος, Δήμαρχος, Βουλευτής, Υπουργός, Πρωθυπουργός,  Μητροπολίτης!!! κ.λ.π., προσπαθούν επιμελώς να συντρίψουν κάθε διαφορετική φωνή, η οποία προσπαθεί να σηκώσει αναχώματα στις όποιες ορέξεις τους, οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά στην εξουσία που κατέχουν. Όλη στη  φάρα τους έχουν δημιουργήσει μία ιδιότυπη μορφή αλληλεγγύης μεταξύ τους. Δεν δημιουργείται αυτή από αξίες ή ιδεολογίες αλλά μόνο από την συνοχή που έχουν μεταξύ τους. Γίνονται γροθιά μεταξύ  τους για να κρύψουν, την ιδιοτέλεια τους, την υποτέλειά τους, την κακία τους, την ανυπαρξία τους. Αυτά δεν θα τα μάθει ποτέ η κοινωνία, η οποία θα ακούσει για συκοφαντία κάποιων εχθρών… Έτσι χέρι χέρι, βρομιά με βρομιά, ανεβαίνουν και καθιερώνονται σε τέτοιον βαθμό που οι άλλοι μοιάζουν ανίσχυροι και την αλήθεια τους την μεταλλάσουν σε ψέμα!!!!!. Αν ψελλίσεις κάτι θα το κρύψει η βοή τους, θα το απαξιώσει ο κυνισμός τους και θα το βρωμίσει το ψέμα τους. Δεν θα επιχειρήσουν να εξαφανίσουν αυτά που λες αλλά εσένα τον ίδιο. Θα σε πουν, λαμόγιο, αδελφή, πράκτορα, αναξιόπιστο ….Θα κατασκευάσουν επίθετα για να τα βάλουν δίπλα στις πράξεις σου ώστε να τις ονομάσουν αυτοί όπως θέλουν. Δεν θα απολογηθούν ποτέ για τις πράξεις τους, ενώ εσύ χρειάζεται να απολογείσαι καθημερινά, για πράγματα που δεν ήταν ποτέ ούτε πράξη σου, ούτε αξία σου. Δεν χρειάζονται τη νίκη για να γίνουν οι καλοί της ιστορίας. Απλά στοχεύουν να φανείς εσύ το ίδιο κακός με αυτούς, το ίδιο βρόμικος, το ίδιο άθλιος. Όταν δεν μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, τη σιωπή έστω, τότε θα φωνάξουν όλοι μαζί ότι εσύ είσαι απατεώνας, κλέφτης, ελεεινός που καταφέρνεις και κρύβεσαι. Τότε  κάποιους θα πείσουνε, κάποιους θα προβληματίσουν, αλλά σε όλους θα σπείρουν την αμφιβολία και θα το κάνουν τόσες φορές, μέχρι που όσοι ακούνε να αναφωνήσουν «δεν βαριέσαι όλοι οι ίδιοι είναι» και εσύ να κουραστείς, να μην αντέχεις άλλο και να καθίσεις ήσυχος στον καναπέ.

Η κάθε μορφής εξουσία έχει αποκτήσει όλους τους αυτοματισμούς, αλλά και την κτηνώδη επανάληψη που οδηγεί στο στόχο, αλλά έχουν ένα μειονέκτημα. Δεν ξέρουν τι να κάνουν άμα αποδειχθεί ότι δεν είσαι ο δικός τους κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο η κτηνώδης βία τους μπορεί να προκαλέσει τόσο φόβο ώστε να λυγίσεις. Τότε ξεκινάει το δικό τους μαρτύριο και η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτούς .Προσπαθούν να βρουν τον κανόνα που ισχύει γιατί ο δικός όχι μόνο δεν ισχύει αλλά έχει ανατραπεί. Αλλά όπως έχουν συνηθίσει στη καθημερινή τους συμπεριφορά, είναι ανίκανοι να χειριστούν καταστάσεις που δεν περιέχονται στο σενάριο, την πρόβλεψη και τις συνήθειες τους, να έχουν στη φαρέτρα τους και ένα PLAN B βρε αδελφέ. Γι΄ αυτό γίνονται ευάλωτοι και νιώθουν αδύναμοι, καθότι η δύναμη τους στηρίζεται στην απόλυτη βεβαιότητα πως κανένας δεν θα την απειλήσει και χάνεται όταν απειληθεί η βεβαιότητα αλλά όχι απαραίτητα και η δύναμη.

Αυτός είναι ο λόγος που ο κάθε ενεργός ΠΟΛΙΤΗΣ πρέπει να επιμένει. Δεν θέλουμε απαραίτητα να νικήσουμε γιατί τη νίκη  δεν την υπογράφει ξεχωριστά ο καθένας από εμάς, αλλά την υπογράφει η ίδια η κοινωνία με τον δρόμο που επιλέγει. Μας αρκεί να γίνεται απόλυτα διακριτό πως δεν είμαστε σαν αυτούς, μας αρκεί να πορευόμαστε με τη ρήση του Μ. ΜΠΡΕΧΤ «Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις… εάν δεν αγωνιστείς είσαι σίγουρα χαμένος»


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…