• 15 Ιανουαρίου, 2018

Καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία βάση του νέου Πολυνομοσχεδίου – Απογυμνώνεται για μια ακόμη φορά από υπηρεσίες ο Αλμυρός

Καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία βάση του νέου Πολυνομοσχεδίου – Απογυμνώνεται για μια ακόμη φορά από υπηρεσίες ο Αλμυρός

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τα μέσα Δεκέμβρη και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνει 90% «άλλες διατάξεις» και 10% προαπαιτούμενα.

Οι πλειστηριασμοί που από εδώ και στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά, η αλλαγή στη λήψη απόφασης των απεργιών, η μετονομασία του οικογενειακού επιδόματος που πλέον θα ονομάζεται «Επίδομα Παιδιού», είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που έχουν ζητηθεί.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει όμως, η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα ονομάζεται «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέβαλλε πρόταση για την δημιουργία του νέου φορέα και την απορρόφηση του Εθνικού Κτηματολογίου και Κτηματογράφησης (ΕΚΧΑ) καθώς και των υποθηκοφυλακείων.       

Οι θεσμοί είχαν ζητήσει τη δημιουργία αυτού του φορέα εδώ και μια διετία, ενόψει της ολοκλήρωσης κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020. Ο νέος οργανισμός θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου, τόσο το έργο της κτηματογράφησης, όσο και την καταχώριση και τήρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο νέος φορέας θα αποτελείται από μια κεντρική υπηρεσία, 17 περιφερειακά γραφεία και 75 υποκαταστήματα, ενώ η μετάβαση από το σημερινό σύστημα αναμένεται να γίνει σε διάστημα δύο χρόνων.

Η απορρόφηση των 357 άμισθων υποθηκοφυλακείων πρόκειται να γίνει σταδιακά. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, τα πρώτα 60 θα καταργηθούν μέσα στο 2018, ενώ τα υπόλοιπα έως το τέλος του 2019.

Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, όπου τα τρία μέλη θα διορίζονται με υπόδειξη του Υπουργού Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υποθηκοφύλακες θα προσλαμβάνονται ακόμα κι αν δεν χρειάζονται (δηλαδή δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή θέση), με τη σύσταση προσωποπαγούς θέσης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η επιλογή αυτή δίνει μια μελλοντική ευελιξία στον νέο φορέα να προχωρήσει σε περικοπές, όταν αυτός αυτοματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που να μη χρειάζεται τον ίδιο αριθμό προσωπικού.

Όπως είναι φυσικό σε όλες τις επαρχίες έχουν προκληθεί αντιδράσεις καθώς για μια ακόμη φορά απογυμνώνονται από τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά, οι κάτοικοι του Αλμυρού για υποθέσεις που σχετίζονται με το υποθηκοφυλακείο θα πρέπει να μεταβαίνουν στον Βόλο ή στη Λάρισα ώστε να εξυπηρετηθούν.

Η κα Στέλλα Δράκου συμβολαιογράφος δήλωσε στον «Λαό του Αλμυρού»: «Οι ανωτέρω αλλαγές θα επιφέρουν προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών. Μετά το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων της περιοχής του Δήμου Αλμυρού, εντός δύο ετών από την ψήφιση του  νομοσχεδίου, οι πολίτες θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Βόλο και μετά στη Λάρισα για τις συναλλαγές τους στο πεδίο των ακινήτων, με κόστος και χάσιμο χρόνου. Επιπλέον θα επέλθουν προβλήματα στην επικείμενη φάση κτηματογράφησης του Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας, καθώς για οποιοδήποτε πιστοποιητικό θα πρέπει να ακολουθείται η ανωτέρω διαδρομή. Κατά συνέπεια, έχουμε μια ακόμη Υπηρεσία χαμένη για τον τόπο του Αλμυρού μετά την Εφορία, και το ΙΚΑ».

 

 

Δ.Τ. εξέδωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει το νέο πολυνομοσχέδιο:

Στο κατατεθέν στη Βουλή για ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

Α) Τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και επιβάλλεται η “παρέκταση” της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, αφού πλέον ορίζεται ότι αν δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συμβολαιογράφοι στην περιφέρεια κάποιου συμβολαιογραφικού συλλόγου, τότε οι

πλειστηριασμοί θα διενεργούνται από συμβολαιογράφους του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους.

Τέσσερις συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της περιφέρειας διαμαρτυρόμαστε έντονα και δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην εν λόγω τροποποίηση και καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να την αποσύρει . Η αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων στην άσκηση των καθηκόντων τους στην ειρηνοδικειακή περιφέρεια στην οποία υπηρετούν, όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 4 του Ν.2830/2000 (Κώδικας Συμβολαιογράφων) δεν επιδέχεται εξαιρέσεις. Απέχουμε από τα καθήκοντά μας διενέργειας των πλειστηριασμών διεκδικώντας την διεξαγωγή τους σε συνθήκες νομιμότητας που δεν θα υποβιβάζουν το κύρος του θεσμού. Τα όσα διαδραματίζονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία της Χώρας είναι πρωτόγνωρα στο νομικό μας πολιτισμό. Οι πλειστηριασμοί είναι μέρος της απονομής της δικαιοσύνης και πρέπει να διεξάγονται από τον συμβολαιογράφο με ασφάλεια δικαίου και νομιμότητα. Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα πρέπει να γίνεται

μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, των οποίων την ευθύνη λειτουργίας, εποπτείας και ελέγχου πρέπει να έχει η ελληνική πολιτεία. Επιβάλλεται να γίνει ορθή νομοθέτηση περί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει ασάφειες και ατέλειες που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία.

 

Β) Διάταξη για διενέργεια όλων ανεξαιρέτως των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία γιατί η επιλογή του τρόπου διενέργειας των πλειστηριασμών είναι δικαίωμα του επισπεύδοντα δανειστή, ο οποίος μπορεί να κρίνει τον προσφορότερο τρόπο για την ικανοποίηση της απαίτησής του κατά του οφειλέτη.

 

Τέλος καλούμε την Πολιτεία να μεριμνήσει με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, πλέον των μέχρι σήμερα προβλεπομένων, για την προστασία των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, οι οποίοι υπό τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κινδυνεύουν να απωλέσουν την κατοικία τους, η οποία είναι πλέον έκθετη σε αναγκαστική εκτέλεση και για οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…