- 8 Ιανουαρίου, 2018
Αλαλούμ με τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες και στην Αλμυριώτικη αγορά
Σε σύγχυση καταστηματάρχες, έμποροι και καταναλωτές
Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε καταναλωτές και καταστηματάρχες η εφαρμογή του Νόμου 4496/2017, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Κύριος σκοπός του νόμου, είναι ο περιορισμός της χρήσης τους, καθώς και το γεγονός πως πρέπει να εναρμονιστεί η Ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή οδηγία.
Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018 και ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις από καταναλωτές και εμπόρους. Η κοστολόγηση του περιβαλλοντικού τέλους για κάθε σακούλα ορίζεται στα 0,03 λεπτά. Στο περιβαλλοντικό τέλος προστίθεται και 24% Φ.Π.Α, φτάνοντας την τελική χρέωση για κάθε σακούλα στα 0,04 λεπτά του ευρώ.
Όσον αφορά τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους, αποδίδονται από τους εμπόρους μέσω του μηχανισμού είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Φυσικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπάρχουν και κάποιοι που εξαιρούνται από την εφαρμογή του νέου νόμου. Πρόκειται για τους εμπόρους περιπτέρων και για όσους εργάζονται στο υπαίθριο εμπόριο. Ακόμη εξαιρούνται από τη χρέωση οι πλαστικές σακούλες που υπάρχουν σε τμήματα οπωροπωλείων, καθώς θεωρούνται προϊόντα συσκευασίας χύμα προϊόντων και αφορούν τη δημόσια υγεία.
Οι αντιδράσεις στον Αλμυρό
Παρά τις όποιες αντιδράσεις και ενδοιασμούς το μεγαλύτερο μέρος των καταστηματαρχών, έσπευσε να προσθέσει στις ταμειακές μηχανές το κουμπί για το περιβαλλοντικό τέλος.
Προβληματισμός δημιουργήθηκε και στην τοπική αγορά του Αλμυρού, καθώς την Τετάρτη που άρχισε η κανονική λειτουργία των καταστημάτων μετά τις γιορτές, έμποροι, καταστηματάρχες και καταναλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις χρεώσεις. Επικοινωνήσαμε ενδεικτικά με κάποιους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς ώστε να μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση.
Ο Χρυσόστομος Ρουσόπουλος τεχνικός ταμειακών μηχανών και ταμίας της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Επαρχίας Αλμυρού σχολίασε στον «Λαό του Αλμυρού»: «Είναι γεγονός πως το πρωί της Τετάρτης επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες επικοινωνούσαν με τεχνικούς, ώστε να προλάβουν να προσθέσουν στην ταμειακή τους το κουμπί περιβαλλοντικού τέλους. Εκτός από τις χρεώσεις, θεωρώ ότι πανικοβλήθηκαν κυρίως για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όποιον δεν ακολουθεί τη νομοθεσία.
Δυσαρέσκεια εκφράζουν και οι καταναλωτές καθώς παραπονιούνται πως καλούνται να πληρώνουν πλέον τις πλαστικές σακούλες.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί σε όλους το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα υπάρξει ανατίμηση στο περιβαλλοντικό τέλος. Η καθαρή αξία στις σακούλες θα ανέλθει στα 0,07 λεπτά του ευρώ και με το Φ.Π.Α. η τελική αξία θα φτάσει στα 0,09 λεπτά».
Γκάτση Μαρία (αρτοποιός): «Στην επιχείρησή μας, προσθέσαμε το κουμπί στην ταμειακή από την πρώτη μέρα που εφαρμόστηκε ο νόμος. Εφόσον είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πρόστιμα, δεν το διακινδυνεύσαμε. Οι καταναλωτές μπορώ να πω πως βρίσκονται σε σύγχυση. Υπάρχουν αυτοί που πληρώνουν την σακούλα κανονικά, χωρίς να παραπονεθούν, υπάρχουν και εκείνοι που παραπονιούνται, γκρινιάζουν και προτιμούν να πάρουν τα πράγματα στο χέρι. Εντύπωση όμως μας έκανε που κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και έρχονται με τις δικές τους επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες».
Μπαζής Αντώνης (αρτοποιός): «Η επιχείρησή μας εφαρμόζει ήδη τον νέο νόμο. Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τότε που ξεκίνησε η χρέωση στις πλαστικές σακούλες και ομολογώ πως επικρατεί μεγάλη σύγχυση. Όσον αφορά τους πελάτες μας, αρκετοί απλώς πληρώνουν τη σακούλα κανονικά, άλλοι έρχονται με τις δικές τους τσάντες, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν κάπως απότομα. Έχουμε προμηθευτεί ακόμη και χάρτινες σακούλες για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν».
Χρήστος Μπούρχας (ιδιοκτήτης super market): «Προς το παρόν δεν έχουμε προσθέσει τα κουμπιά περιβαλλοντικού τέλους στις μηχανές μας. Για εμάς είναι αρκετά δύσκολο καθώς οι ποσότητες από πλαστικές σακούλες που παραγγέλνουμε είναι πολύ μεγάλες. Κρατάμε μια στάση αναμονής για να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά και να πάρουμε προσφορές από εταιρείες. Το βέβαιο είναι πως σύντομα θα προμηθευτούμε και επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ώστε να μπορεί να αγοράσει όποιος καταναλωτής ενδιαφέρεται».