• 20 Δεκεμβρίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

 

Για τα μελομακάρονα πάντα μου κάνεις ντόρο…

Αν δεν τα ‘χεις ελεύθερα, θα βάλω …δικηγόρο.

 

Εννιά μέρες πριν τα Χριστούγεννα και οι γιορτινές εξάψεις μαίνονται αναπεπταμένες. Είναι που «οι μέρες το καλούν», όπως συνηθίζει να λέει και η μητέρα μου, αλλά μάλλον οι μέρες δεν καλούν μόνο την υπερβολή (ίσως και κάποια κακογουστιά) των στολισμών και της Χριστουγεννιάτικης φωταψίας. Υπερβολή που συχνά προκαλεί ακόμη και την αισθητική μας, τις ξενόφερτες απομιμήσεις, αλλά και την ίδια την περιρρέουσα φτώχειά μας.

 

Κανείς ίσως δεν αμφιβάλλει, ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων, το πραγματικό, το αληθινό και το ουσιώδες, το βαθύτερο, δεν έχει να κάνει με τα χρωματιστά λαμπιόνια, τους λίγους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αλλά διαφορετικές εσώτερες, πιο πνευματικές διαδικασίες, που στοχεύουν στην ψυχική κάθαρση και στην αναγέννηση κάθε ενήλικα, κάθε ψυχής που θέλει να «γεννηθεί» πάλι με τον Θεάνθρωπο.

 

Ειδικότερα κάτω από τις δραματικές συνθήκες φτώχειας και απαξίωσης, που βιώνουν οι Έλληνες και η χώρα μας, έχουμε ξεστρατίσει πολύ από το καθήκον που επιβάλλει η ανθρωπιά και το φιλότιμό μας, για να στηρίξουμε στοιχειωδώς «εαυτούς και αλλήλους» στους δύσκολους καιρούς. Αλλιώς, η στόχευσή μας πρέπει να είναι μόνο για τις κατά συνθήκην ευχές του Χριστουγεννιάτικου εκκλησιασμού και το τραπέζωμα της πρωινής «τηγανιάς».

 

Μια από τις πιο ….μοντέρνες σειρές «τρομακτικών» σεναρίων έχει να κάνει με τις νέες περικοπές των συντάξεων, ειδικότερα εκείνες που έρχονται τη διετία 2018 – 2019. Οι σχετικές απώλειες ενδέχεται να αγγίξουν σωρευτικά, από την έναρξη των μνημονίων, ακόμη και το 70% και θα τεθούν σε εφαρμογή εντός της επόμενης διετίας. Όπως αποκάλυψε, άλλωστε, η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το πρόγραμμα της χώρας μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, συνολικά, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται έως το 2030 από τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2015 – 2017 ενδέχεται να ξεπερνάει και το 7% του ΑΕΠ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κάνει τους δικούς του υπολογισμούς και εκτιμά ότι οι επικείμενες περικοπές θα έρθουν να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη θέση των συνταξιούχων, με περίπου 1,5 εκατομμύριο εξ αυτών να «βουλιάζει» στη φτώχεια. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι εφόσον προστεθούν στη μακρά λίστα των μειώσεων, οι περικοπές της διετίας 2018 – 2019, οι απώλειες εισοδημάτων για κάποιους, όχι από το 2015 αλλά από την αρχή των μνημονίων, το 2010, θα αγγίξει το 70%. Ούτε φίδι στον κόρφο μας…

 

Ξεχάσαμε, ενδεχομένως, να πάρουμε το πιο βασικό μάθημα από την επίσκεψη Ερντογάν, μας θυμίζει κύριο άρθρο της «Καθημερινής». Η χώρα μας συνορεύει με έναν πολύ «νευρικό» και ασταθή γείτονα. Είναι πολύ σημαντικό εμείς να δίνουμε μια εικόνα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης και να την ισχυροποιούμε οικονομικά και από κάθε άλλη άποψη. Οι καιροί είναι δύσκολοι, το διεθνές σκηνικό επικίνδυνο και εξαιρετικά ασταθές. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει δυνατή, να παίξει ρόλο ως ευρωπαϊκή δύναμη και βεβαίως να βρεθεί ένας τρόπος ειλικρινούς εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις της γειτονιάς μας. Εκείνο που είναι κάτι περισσότερο από ορατό είναι ότι το διεθνές κλίμα (όσο κι αν είναι βαρύ) δεν σηκώνει και δεν ευνοεί τις περιστασιακές …υποχωρήσεις. Θέλει αποφασιστικότητα.

 

Πράξη «διπλωματικού βανδαλισμού» χαρακτήρισαν οι Financial Times την απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Ανάβει το φιτίλι της Ιερουσαλήμ», έγραψε στο κύριο άρθρο της η Le Monde. Δυσοίωνες ήταν και οι εκτιμήσεις του Τζον Μπρέναν, πρώην διοικητή της CIA, ο οποίος είδε στην επιλογή τού Αμερικανού προέδρου μια «ανεύθυνη πράξη, γκάφα ιστορικών διαστάσεων». Αν ο Τραμπ ήθελε να ενώσει όλο τον κόσμο εναντίον του –πλην, φυσικά, της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου– το πέτυχε στην εντέλεια, σημειώνει η «Καθημερινή». Από την περασμένη Τετάρτη, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ποδοπατώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ακυρώνοντας την πολιτική όλων των προκατόχων του, ταυτίστηκε απολύτως με το Ισραήλ στο πιο φορτισμένο, συναισθηματικά και ιστορικά, ζήτημα της αραβοϊσραηλινής διαμάχης. Θα επισημαίναμε: Η «γειτονιά» μας πάλι στα «δύσκολα»…. Και ο Θεός, πριν καν γεννηθεί φέτος ίσως, να βάλει το χέρι του.

 

Πλειστηριασμούς μόνον μέσω ηλεκτρονικού συστήματος μελετά να διενεργούνται προσεχώς η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις ματαιώσεις τους από συλλόγους και άλλους που αντιδρούν στη διεξαγωγή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται σχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή για διεξαγωγή σύντομα μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που επιθυμούν και οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι τελευταία έχουν δεχθεί βίαιες επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Βεβαίως η άμεση εφαρμογή συστήματος μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν είναι δυνατή, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα να τελούνται πλειστηριασμοί και των δύο τύπων. Ηλεκτρονικοί και παραδοσιακοί στα Ειρηνοδικεία, με την παρουσία συμβολαιογράφου.

 

Η λαϊκή κατοικία, το τελευταίο οχυρό άμυνας, για την Ελλάδα και τους Έλληνες, θα υπογράμμιζα προσωπικά εγώ, ολοένα και πλησιάζει εντονότερα στο να γίνει «αιτία πολέμου» για όσους απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, για όσους πότισαν με …αίμα τα «δυο κεραμίδια» που έχτισαν για τις οικογένειες και το νοικοκυριό τους. Και κάτι μου λέει, ότι ούτε οι πολιτικοί μας, τουλάχιστον εκείνοι από τους εκάστοτε κυβερνώντες, θα τολμήσουν να αγγίξουν τα σπίτια του κοσμάκη, σε μια χώρα που πέρασε πολλά και διάφορα γι’ αυτήν την ελάχιστη οικογενειακή περιουσία και προστασία.

 

Σε «χρυσή χρονιά» εξελίσσεται η φετινή αγωνιστική περίοδος 2017 – 2018 για τον Γυμναστικό Σύλλογο Αλμυρού, θα έλεγα σε όλα τα τμήματά του (μπάσκετ, γυναικείο βόλεϊ, στίβος), αλλά κυρίως στο ποδόσφαιρο, που οι κυανόλευκοι της πόλης μας διαπρέπουν κυριολεκτικά και ήδη κρατούν γερά τη δεύτερη θέση του πρώτου γύρου της Γ’ Εθνικής, που λήγει αύριο Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, όπου μέσα στο «Αθανάσιος Ραγάζος» φιλοξενείται ο Ολυμπιακός Βόλου και θα έχει ως τεχνικό στον πάγκο του τον πρώην προπονητή των Αλμυριωτών Λάκη Μπακάλη.

 

Ακριβώς στη «μέση του δρόμου» λοιπόν, ο Γυμναστικός Σύλλογος διαπρέπει, στην πρώτη του κούρσα στις πιο επαγγελματικές κατηγορίες, με μια Διοίκηση που δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει τη φετινή προσπάθεια, πάση δυνάμει. Και είναι χρέος των ντόπιων φιλάθλων (και κυρίως των επαγγελματιών της περιοχής) να στηρίξουν τον αγώνα που δίνει η ομάδα, φιγουράροντας στην κορυφή της Γ’ Εθνικής, την ώρα που οι άλλες ιστορικές ομάδες της Μαγνησίας (Νίκη, Ολυμπιακός και Ρήγας) πελαγοδρομούν στη μετριότητα.

 

Και είναι χρέος του ΓΣΑ να μην «χαρίσει» ούτε ένα βαθμό ούτε ένα γκολ στους αντιπάλους του, ειδικότερα αφού κανείς δεν ξέρει ποια δικαστική κατάληξη θα έχει η τύχη του «μορφώματος» της Πύδνας, που «κουβαλήθηκε» στη Μαγνησία, από κάποιους γνωστούς κυρίους του Βόλου, με την ανοχή της ΕΠΣΘ και των εκπροσώπων της. Αν -λέω ΑΝ- συρθεί η πρώην Πύδνα στην τοπική κατηγορία, με απόφαση των Δικαστηρίων, τότε ο ΓΣΑ έχει πολλές πιθανότητες να καθίσει στο θρόνο του πρωταθλητή για τον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής.

 

Με καταθλίβει η απώλεια νέων ανθρώπων, είτε χάνονται από ασθένειες είτε από ατυχήματα, κυρίως στην άσφαλτο. Όσο κι αν ο καθένας μας συμβιβάζεται με την ιδέα ενός αιφνίδιου θανάτου, που απορφανίζει οικογένειες και σκορπίζει ανείπωτο πόνο, δύσκολο είναι να συμβιβαστούμε με κάθε τέτοια απώλεια. Τι να πει κανείς; Τουλάχιστον, ότι πρέπει να προσέχουμε, για να προστατεύουμε -όσο γίνεται- τους οικείους μας και τους εαυτούς μας.

 

Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης -που χτίστηκε το 1912- γκρεμίστηκε το 2016 (φωτογραφία), αλλά τα ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, συγκλονίζουν και έκαναν τους Τούρκους να σαστίσουν. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», στις εκσκαφές που έγιναν στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, ανασύρθηκαν οστά, μάρμαρα και σταυροί από μνήματα. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης ενημερώθηκε, όπως και οι εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, Άρης Μισαηλίδης δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι απομεινάρια του ελληνικού νεκροταφείου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρισκόταν δίπλα στο ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου, στη Σμύρνη. Είναι ενημερωμένη η ελληνική κοινότητα στη Σμύρνη και το ελληνικό προξενείο. Το αίτημά μας είναι να μην καταστραφούν τα ευρήματα, να φυλαχτούν και να ερευνηθούν». Και, μετά τις νέες αποκαλύψεις, πώς να μην έρθει πάλι στο νου μου ο αφορισμός του συμπατριώτη μου, επιφανούς Σμυρνιού, Γιώργο Σεφέρη, «όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»;

 

-Πού πας;

-Στην κουζίνα, να πιω νερό.

-Τα έχω μετρήσει τα μελομακάρονα, να ξέρεις…

 

Σήμερα ο γράφων έχει τα γενέθλιά του και εισέρχεται πανηγυρικά (;) στο 65ο έτος της ηλικίας του και ξέρω ότι οι …μοχθηροί-ές λέτε από μέσα σας: «Περαστικά σου»…. Εγώ πάντως σας ευχαριστώ.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…