• 19 Δεκεμβρίου, 2017

Ποδηλάτες-ταξιδευτές του κόσμου και στον Αλμυρό

Ποδηλάτες-ταξιδευτές του κόσμου και στον Αλμυρό

Ο Βασίλης Παληάς μοιράζεται την εμπειρία του

από την ιστοσελίδα warmshowers

και τους επισκέπτες που φιλοξένησε

Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αναφερθούμε σε καθημερινά προβλήματα, αλλά και σκοτεινές στιγμές που σημειώνονται στη σύγχρονη ιστορία. Ευτυχώς, είναι πάρα πολλά και μάλλον περισσότερα, τα δείγματα ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης γύρω μας.

Γι’ αυτό και με το παρόν ρεπορτάζ, φωτίζουμε μια ελπιδοφόρα πτυχή της καθημερινότητας του Βασίλη Παληά. Ο φίλος Βασίλης, πρόσφατα ανακάλυψε την ιστοσελίδα «warmshowers”, μέσα από την οποία, μπορεί κανείς, να κάνει εγγραφή και να προσφέρει το σπίτι του, ως καταφύγιο προσωρινό, για κουρασμένους ποδηλάτες που ταξιδεύουν στον κόσμο, ή ακόμη και να ζητήσει σε ταξίδι του, από κάποιο από τα μέλη να φιλοξενηθεί ο ίδιος. Όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την «κοινότητα» προσφέρουν αφιλοκερδώς το σπίτι τους, ώστε οι ταξιδευτές, να μπορέσουν να ξεκουραστούν και να πάρουν δυνάμεις για τη συνέχεια της αναζήτησής τους, του ταξιδιού τους.

Ο Βασίλης, μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει με αυτή τη μέθοδο ταξιδευτές, ενώ προγραμματίζει ο ίδιος το δικό του ταξίδι. Ας δούμε όμως τι μας είπε στη σύντομη συνέντευξή μας.

«Ήθελα να κάνω ένα ταξίδι ποδηλατικό στην Ιταλία. Μέχρι τότε δεν γνώριζα την σελίδα “Warmshowers». Διάβασα στο ίντερνετ για ένα Κοζανίτη δάσκαλο που την ανέφερε και τη χρησιμοποίησε, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μπήκα στο site γράφτηκα, εξοικειώθηκα με τη διαδικασία και το περιβάλλον και σύντομα ήρθαν τα πρώτα μηνύματα για φιλοξενία ποδηλατών.

Μέχρι σήμερα έχω φιλοξενήσει, δυο Νορβηγούς, ένα Βέλγο, ένα Γερμανό και έναν Αμερικάνο.

Τους τέσσερις τους συνάντησα κατά το ταξίδι τους στον Αλμυρό και τους προσκάλεσα για τη φιλοξενία. Ο ένας ήρθε προγραμματισμένα μέσω του site.

Με τη φιλοξενία τους βοηθάς να εκπληρώσουν το όνειρό τους, καθώς μπορούν να ξαποστάσουν, να ξεκουραστούν σωματικά, να κάνουν το μπάνιο τους και βεβαίως προκύπτουν δυνατές φιλίες.

Αυτές οι φιλίες μπορούν να διατηρηθούν μια ολόκληρη ζωή. Ουσιαστικά βοηθάς τον ταξιδευτή σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, ενώ ανοίγουν ταυτόχρονα για ‘σενα πόρτες στο εξωτερικό, να μπορέσεις να ταξιδέψεις και να εκπληρώσεις τα όνειρά σου.

Πολλοί το κάνουν σαν ένα ταξίδι ψυχαγωγίας, αλλά και για να ανακαλύψουν ποια είναι τα όριά τους. Για άλλους είναι τρόπος ζωής.

Η πιο πρόσφατη επίσκεψη, ήταν του Αμερικάνου Christofer με το σκυλί του τη Jasmin, ο οποίος βοηθάει όποιο σκυλί αδέσποτο συναντήσει στο διάβα του, το ταΐζει και το αποπαρασσιτώνει. Αυτός είναι παιδί πλουσίων. Ο πατέρας του σχεδιάζει διαστημόπλοια και η μητέρα του είναι λογίστρια σε μεγάλη εταιρεία. Ήταν προσωπική επιλογή του να μην ζήσει με βάσει τα συνηθισμένα πρότυπα του σύγχρονου κόσμου. Κάνει ευκαιριακές δουλειές. Ζει με ένα μπάτζετ περίπου των 200 ευρώ το μήνα. Γνωρίζει τον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει σε 49 πολιτείες της Αμερικής και σε 20 χώρες της Ευρώπης. Ταξιδεύει με βάσει τον καιρό. Τον χειμώνα σε νότιες χώρες και το καλοκαίρι σε βόρειες χώρες. Το πρότζεκτ του το ονομάζει life circles και έχει αποφασίσει ότι θα σταματήσει τα ταξίδια όταν βρει δουλειά σε καταφύγιο ζώων.

 

The cycling travel chef – Ο ποδηλάτης ταξιδευτής-σεφ

Ο Γερμανός, Τόρε Χίλντερμπραντ, ήταν τραπεζικός, παραιτήθηκε, έκανε μια ιστοσελίδα μαγειρικής με domain www.cookingwithfriends.events. Ο Τόρε, έχει ταξιδέψει σε 22 χώρες και κατευθύνεται προς το Νότο. Δοκιμάζει γεύσεις και μαγειρεύει με φίλους, όπως δηλώνει και το domain του ιστολογίου του.

Στη σελίδα του στο facebook σχολίασε για φαγητό που του ετοίμασε η μητέρα μου Έφη Καλομοίρη: Effi shared her famous Yuvarlakia Frikassee. Meatballs with lots of green veggies. Recipe soon on my blog. (Η Έφη μοιράστηκε τα διάσημα γιουβαρλάκια φρικασέ που φτιάχνει. Κεφτέδες με πολλά πράσινα λαχανικά. Σύντομα η συνταγή στο blog μου).

 

Ο Βέλγος επισκέπτης μου, κάνει βιντεάκι σε όποιον τον φιλοξενεί… τους δίνει ένα φρίσμπι και στο μοντάζ φαίνεται ο ένας οικοδεσπότης να πετάει στον άλλο το φρίσμπι. Φαντάζομαι ότι στο τέλος του ταξιδιού, στο τελευταίο βίντεο, το φρίσμπι θα επιστρέφει σ’ αυτόν. Φιλοδοξεί να φτάσει στην Ινδία.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Βασίλη Παληά, γιατί μας ταξίδεψε μέσα από τις εμπειρίες του και μας γνώρισε για κάτι το οποίο άργησε να διαδοθεί στην Ελλάδα. Η ιστοσελίδα ήδη αριθμεί 107,241 μέλη από τα οποία οι 60,787 προσφέρονται ως οικοδεσπότες, σε 161 χώρες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από συζήτηση για τις ανάγκες φιλοξενίας ποδηλατών, από το νέο έτος θα είναι διαθέσιμες και οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου Φίλων Δάσους Κουρί, ώστε να επιτευχθεί η φιλοξενία περισσότερων ατόμων.

 

w3

 

24852346_908427965999463_7211119188786021739_n