• 5 Δεκεμβρίου, 2017

«Καταμέρισμα» …μερίσματος στον Αλμυρό – Περίεργα της διαδικασίας – Δηλώσεις Λογιστών – έκδοση 2 -12 -2017

«Καταμέρισμα» …μερίσματος στον Αλμυρό – Περίεργα της διαδικασίας – Δηλώσεις Λογιστών – έκδοση 2 -12 -2017

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στον ιστότοπο www.koinonikomerisma.gr, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.
Η διαδικασία υποβολής της αίτησης αποτελείται από έξι βήματα, αρκεί κάποιος να έχει τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή να απευθυνθεί στον λογιστή του. Τα βήματα που πρέπει να συμπληρωθούν έχουν ως εξής:

 

  • Είσοδος στην πλατφόρμα
  • Έλεγχος των στοιχείων σας
  • Συμπλήρωση του IBAN σας
  • Συγκατάθεση των φιλοξενούμενών σας
  • Δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας
  • Αποδοχή του Κοινωνικού Μερίσματος του 2017.

 

Για τους συνταξιούχους , που είναι άνω των 70 ετών δεν είναι απαραίτητη η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, καθώς το μέρισμα θα πιστωθεί αυτόματα στις συντάξεις τους. Φυσικά πρέπει να πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή να μην έχουν κοινή φορολογική δήλωση με άλλο άτομο και να μην έχουν δηλώσει κάποιον φιλοξενούμενο στο σπίτι.
Ένας στους δύο απορρίπτεται για το Κοινωνικό Μέρισμα

Χιλιάδες είναι εκείνοι που μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα (koinonikomerisma.gr) για να δουν εάν το σύστημα τους εντάσσει στους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος.

Περίπου μια στις δύο αιτήσεις απορρίπτονται μέχρι στιγμής. Ο κύριος λόγος είναι οι διατάξεις περί φιλοξενίας, που προβλέπει η σχετική απόφαση.

Αναφορικά με τους ανέργους που είχαν μείνει χωρίς δουλειά για έξι συνεχείς μήνες το 2017 επανέλαβε ότι θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016- ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Η κρατική δαπάνη, η οποία έχει έως τώρα «δεσμευθεί» με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις για το μέρισμα ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ.

 

Με άλλα λόγια, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, έχει «δεσμευθεί» σχεδόν το 30% της προβλεπόμενης συνολικής κρατικής δαπάνης για το «Κοινωνικό Μέρισμα» το οποίο θα λάβει το 25% των δυνάμει δικαιούχων του.

 

 

Η κινητικότητα στον Αλμυρό

Σφυγμομετρήσαμε αντιδράσεις και αιτήσεις ζητώντας από λογιστές, να μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

 

Γιώργος Αλεξάνδρου: « Η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ μεγάλη. Όλοι θέλουν να υποβάλλουν την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Ακόμη και άτομα που γνωρίζουν πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Γενικά υπάρχουν αρκετά λάθη που εντοπίζουμε, κυρίως στα στοιχεία των συζύγων. Οι πολίτες υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε υπηρεσίες όπως τα ΚΕΠ, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές αδικίες όσον αφορά τα κριτήρια των δικαιούχων και πολλοί μένουν εκτός.

Το πιο περίεργο περιστατικό που έχουμε αντιμετωπίσει αυτές τις ημέρες, αφορά έναν στρατιωτικό. Το εισόδημά του είναι γύρω στις 13.000 με 15.000 ευρώ και δεν έχει ακίνητη περιουσία. Κάναμε την αίτηση και είδαμε πως δεν δικαιούται το μέρισμα καθώς στο σύστημα του ΑΑΕΠ φαίνεται πως έχει πάνω από 20.000 ευρώ εισόδημα και ακίνητη περιουσία ύψους 200.000 ευρώ. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπαλλήλους, αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση».

 

Μακατσιάνου Μαρία: «Η ανταπόκριση των πολιτών είναι πολύ υψηλή. Όπως είναι φυσιολογικό ο κόσμος επιθυμεί να λάβει χρήματα τα οποία δικαιούται. Από την ημέρα που άνοιξαν οι αιτήσεις ασχολούμαστε κυρίως με αυτό το θέμα. Μέχρι τώρα δεν μου έχει τύχει κάποιο περίεργο περιστατικό, υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που χάνουν το μέρισμα λόγω τεκμαρτού εισοδήματος. Αυτό ίσως μπορούσε να χαρακτηριστεί αδικία, εφόσον πολλά από τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται».

 

Μπόσινα Ειρήνη: «Από τη Δευτέρα που άνοιξε το σύστημα για τις αιτήσεις του μερίσματος επικρατεί ένα χάος. Όλοι θέλουν να κάνουν την αίτηση, ακόμη και άτομα που δεν γνωρίζουν ήδη πως δεν το δικαιούνται. Αρκετές οικογένειες αν και έχουν χαμηλό εισόδημα και χρειάζονται πραγματικά αυτό το βοήθημα, δυστυχώς δεν το δικαιούνται λόγω τεκμηρίων. Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες είναι πως επιδόματα και άλλα βοηθήματα που είχαν δοθεί στους οικονομικά ασθενέστερους, παρόλο που θεωρούνται αφορολόγητα, στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα συναθροίζονται στο εισόδημα που έχει δηλωθεί από τους πολίτες. Απ’ όσο γνωρίζουμε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ δεν είναι ακόμη βέβαιο πότε θα γίνει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους».

 

Τσόγκας Κώστας: «Η ανταπόκριση του κόσμου μπορώ να πω πως ήταν αναμενόμενη. Ο κόσμος έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα και σπεύδει στους λογιστές, για να υποβάλλουν τις αιτήσεις. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν πολλές αδικίες καθώς άτομα που θα έπρεπε να δικαιούνται τα χρήματα, λόγω κάποιας ακίνητης περιουσίας μένουν εκτός. Επίσης αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα Α.Φ.Μ. και τα Α.Μ.Κ.Α., καθώς είναι καταχωρημένα λάθος στο σύστημα και οι πολίτες υποβάλλονται με μια επιπλέον διαδικασία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Προσωπικά θεωρώ πως θα μπορούσαν να καταβάλλουν κάποιο επίδομα για όλους τος πολίτες, χωρίς τόσο αυστηρά κριτήρια».

 

Φατμελής Βασίλης: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του κόσμου για το κοινωνικό μέρισμα. Πελάτες μας έρχονται στο γραφείο για να ενημερωθούν και να υποβάλλουμε την αίτηση. Ακόμη και εκείνοι οι οποίοι δεν το δικαιούνται, επιμένουν ώστε να δουν αν το δικαιούνται. Οι αδικίες που βλέπουμε καθημερινά είναι πολλές. Για παράδειγμα υπάρχουν οικογένειες, όπου τα παιδιά τους είναι φοιτητές και έχουν δηλωθεί ως φιλοξενούμενα μέλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή τα παιδιά είχαν εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, συνυπολογίζεται αυτή η εργασία στα τεκμήρια και έτσι μένουν εκτός μερίσματος. Επίσης άδικο είναι πως η αίτηση πρέπει να γίνεται μια μόνο φορά και σε περίπτωση λάθους δεν μπορούμε να το διορθώσουμε. Πρέπει να τονίσουμε ξανά πως για τους φιλοξενούμενους δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα και γι’ αυτό το λόγο αρκετοί μένουν εκτός».