- 5 Δεκεμβρίου, 2017
Η ατζέντα του «Λαού» του Αλμυρού – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη – έκδοση 2-12-2017
Μέρισμα
Έψαξα κυρία μου να δω τι σημαίνει το μέρισμα, ως οικονομικός όρος. Το λεξικό απάντησε λοιπόν: “Μέρισμα είναι το μερίδιο των καθαρών κερδών που διανέμεται πίσω στους μετόχους της”. Ααα… και ‘γω που νόμιζα ότι χρωστούσαμε! Λοιπόν και ξεχρεώσαμε και μοιράζουμε τα ρέστα. Καταλάβατε τώρα γιατί πάνω από τους μισούς δεν το δικαιούμαστε;
Μαύρη Παρασκευή
Πέρασε η Black Friday (μαύρη Παρασκευή) για την Ελλάδα μας. Η «μαύρη Παρασκευή» είναι ένα ξενόφερτο έθιμο, κατά το οποίο την τελευταία Παρασκευή Νοεμβρίου κάθε χρόνου, γίνονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές. Κάποιοι κάνουν ουρές για μέρες, σε μεγάλα πολυκαταστήματα, γι’ αυτή τη μέρα που περίμεναν για ένα χρόνο. Στην Ελλάδα, από κατά τόπους καταστήματα και Ενώσεις Επαγγελματιών, προτείνεται η μετονομασία της ημέρας ως «Μεγάλη Παρασκευή», αφού όταν οι πολίτες είναι προς πτώχευση όπως και αν την πεις την Παρασκευή, τα μαγαζιά δεν δουλεύουν. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…
Αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι αρκετά καταστήματα στον Αλμυρό, προσέφεραν ποιότητα και καλές τιμές, σε όσους μπόρεσαν να επενδύσουν τα χρήματά τους τη μέρα αυτή.
Από-ρύθμιση
Ο Δήμος μας, μπορεί και πληρώνει… πράγμα που για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί είδηση. Όμως κάποια βαρίδια που ανήκουν μάλλον στην κεντρική διοίκηση, βαραίνουν τα στατιστικά μας και τον προϋπολογισμό μας. Ένα από αυτά είναι οι κλήσεις ΚΟΚ κυρίως αλλοδαπών που περνούν από το Διεθνή ή από την πόλη μας και γυρίζουν στη χώρα τους έπειτα, πετώντας το μπιλιετάκι στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτές οι οφειλές, σέρνουν τα οικονομικά του Δήμου μας και των υπόλοιπων Δήμων, δημιουργώντας μια εικόνα κακή και απατηλή. Ίσως ένα ψήφισμα των Διοικητικών Υπηρεσιών και των Δημοτικών Αρχών της Μαγνησίας να μπορούσε να ωθήσει σε αλλαγή της διαδικασίας.
Η Ανάβρα παραδειγματίζει…
Ο Γιάννης Ράντζας, πατέρας τριών παιδιών, κτηνοτρόφος από την Ανάβρα Μαγνησίας ακολουθεί το καθημερινό του πρόγραμμα ως επαγγελματίας, από τις πέντε το πρωί, και, αφού φροντίσει τα προς το ζην της οικογένειάς του, ξεκινά, το απόγευμα, από την Ανάβρα, για να βρίσκεται, το βραδάκι, στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου Εσπερινό, ως μαθητής της Α΄ τάξης. Η διαδρομή που κάνει καθημερινά, είναι τρεις ώρες και ξαναγυρνά στο σπίτι του τα μεσάνυχτα.
Η απόφαση που πήρε ο Γιάννης, πέρα από το ότι είναι εξ’ αντικειμένου δύσκολη, γίνεται ακόμα δυσκολότερη ως προς την πρακτική υλοποίησή της, γιατί ο ίδιος ζει με την οικογένειά του στην όμορφη, αλλά ορεινή και μακριά από τον Βόλο Ανάβρα κι έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα, σε μεγάλο μέρος της διαδρομής του, επαρχιακό οδικό δίκτυο, στη διάρκεια της μισής χρονιάς, άστατες καιρικές συνθήκες, και, να μην το παραβλέπουμε, σημαντικά έξοδα μετακίνησης.
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στην e-thessalia. Το θέμα ξετρύπωσε η φίλη και συνάδελφος Β. Σαμαλτάνη. Ο συμπολίτης μας είναι άξιος συγχαρητηρίων… Σκέπτομαι όμως από τότε που το διάβασα… Αιτηθήκαμε Λυκειακές τάξεις Ευξεινούπολης… και καλά κάναμε, αλλά μήπως θα έπρεπε να θέσουμε ως πρότερο στόχο ένα νυκτερινό λύκειο; Πόσα παιδιά π.χ. κτηνοτρόφων, αναγκάζονται να χάσουν μαθήματα, γιατί πρέπει να βοηθήσουν στο οικογενειακό επάγγελμα; Πόσοι μετάνιωσαν γιατί θεώρησαν ότι εφόσον έχουν αγροτική δουλειά, δεν θα χρειάζονταν το απολυτήριο Λυκείου και το έχουν μετανιώσει;
Για να μην πάμε πιο μακρυά και ανοίξουμε συζήτηση για σχολές ΑΤΕΙ στον Αλμυρό, τυροκομίας κτλ.
Ιδιωτική πρωτοβουλία για τα αδέσποτα
Σε έκτακτο κάλεσμα της κας Χριστέλλου, για άμεση στείρωση αδέσποτων, απάντησε σε μια από τις επισκέψεις του στο κυνοκομείο ο Ευθύμης Ζιγγιρίδης. Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία και κάλεσε φίλους και συλλόγους, πολλοί από τους οποίους ανταποκρίθηκαν και κάλυψαν το κενό μέχρι και να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις του Δήμου με τους κτηνιάτρους για τις επόμενες στειρώσεις.
Έτσι, μέχρι στιγμής συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας και τα έξοδα μιας στείρωσης ο καθένας, ο Σύλλογος Βλάχων Αλμυρού, ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, ο Σύλλογος Καπαδοκών Αργιλοχωρίου, η Εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού»-ιστοσελίδα της εφημερίδας e-almyros.gr, η ιστοσελίδα almyrosinfo.gr, η Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού (με δυο στειρώσεις), ο Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Αλμυρού. Αναμένουμε απαντήσεις και από άλλους συλλόγους και φορείς.