• 29 Νοεμβρίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 25-11–2017

 

Τόνοι από λάσπη βύθισαν

τη χώρα μας στο πένθος.

Φιλότιμοι οι Έλληνες

κι ανήμποροι ως έθνος.

 

Στους 21 (και πιθανώς να γίνουν 22 ή… τις οίδε πόσοι ακόμη, τις επόμενες ώρες) έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες της Δυτικής Αττικής, αριθμός αδιανόητος για μια περιοχή που επλήγη από ακραία φαινόμενα, μόνο για ένα 24ωρο και εκτείνεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.

 

Το εθνικό πένθος που μοιάζει πια σαν υποκριτική πρωτοβουλία, αφορά όλη τη χώρα, αλλά η εύκολη κριτική δεν πρέπει να αφορά μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση, καθώς το έγκλημα της επίσημης πολιτείας, π.χ. στη συγκεκριμένη περιοχή, επαναλαμβάνεται και διευρύνεται δολοφονικά (με μπαζώσεις ρεμάτων, επιχωματώσεις και λοιπά σχετικά) από το μισό του περασμένου αιώνα ως σήμερα.

 

Τότε και τώρα, σχεδόν πάντοτε, ενοχλούσε και προκαλούσε το ύφος της εξουσίας, ο απίστευτος κυνισμός της, ο ξεδιάντροπος τρόπος που μεταβιβάζει διαρκώς τις δικές της ευθύνες απέναντι στο ξέσπασμα των φυσικών φαινομένων, στην αντιπολίτευση, στην Ευρώπη, στους δανειστές, στα ΜΜΕ, στους πολίτες, σε συνωμοσίες, σε ψεκασμούς, στην κακιά την ώρα.

 

Τεράστια και αξιέπαινη κίνηση από την ΑΕΚ! Όπως έγινε επίσημα γνωστό η «Ένωση» βάζει γενική είσοδο 5 ευρώ τα εισιτήρια για το ματς της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου, με τον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ και ανακοινώνει πως όλα τα έσοδα από το συγκεκριμένο παιχνίδι θα πάνε στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας που δοκιμάζονται στη Δυτική Αττική. Χιλιάδες δέματα με εφόδια στους πληγέντες μοίρασε και ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ενώ οικονομική ενίσχυση ετοιμάζει και το «αφεντικό» του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

 

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» επίσης, με ευαισθησία και ευθύνη, προσφέρει 500.000 ευρώ σε τρόφιμα έως το τέλος του χρόνου, στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Αρχές. Προχωρά άμεσα επίσης στην υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης για όλους τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της στην Μάνδρα και ιδιαίτερα για όσους εργαζομένους κατοικούν στην περιοχή κι έχουν πληγεί. Η ΑΒ Βασιλόπουλος, δραστηριοποιείται περισσότερα από 22 χρόνια στην Μάνδρα Αττικής με ένα Κέντρο Διανομής που περιλαμβάνει τρεις από τις μεγαλύτερες αποθήκες του δικτύου της πανελλαδικά και απασχολεί περισσότερους από 400 κατοίκους της περιοχής.

 

Τα νέα για τα τραγικά θύματα και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία στην Ελλάδα, συγκλόνισαν όπως ήταν αναπόφευκτο κάθε Ελληνική ψυχή σε κάθε γωνιά στον πλανήτη. Στη μακρινή Αυστραλία του μισού εκατομμυρίων Ομογενών, οι πρώτοι που έσπευσαν να αναλάβουν δράση ήταν οι νέοι μετανάστες, τα περίπου 50 – 60.000 Ελληνόπουλα που εγκατέλειψαν τα χρόνια της κρίσης τη μητέρα – πατρίδα. Ένας από τους συνδημιουργούς της ομάδας στο FaceBook E.N.A. (Έλληνες Νεομετανάστες Αυστραλίας) μίλησε συγκινημένος στην ΕΡΤ: «Τηλεφώνησα στο Δήμο Μάνδρας, μίλησα με τη Δήμαρχο. Αυτά που άκουγα να γίνονται εκεί μέσα, φωνές, παρακάλια, μου έκοψαν τα γόνατα. Συμφωνήσαμε με τα μέλη μας να στείλουμε ό,τι μπορούμε απευθείας στο λογαριασμό του Δήμου. Ξέρουμε πως θα τα σεβαστούν. Αυτά είναι μεροκάματα, με ιδρώτα και αίμα. Και απεριόριστη Αγάπη.»

 

Συγκινεί, τέλος, η αντίδραση από πολλούς κατά τόπους Συλλόγους και Σωματεία ΚΑΙ στην περιοχή Αλμυρού, που ανέλαβαν ήδη δράση συλλογής εφοδίων, ρούχων και τροφίμων για τους άστεγους της Μάνδρας. Για μια ακόμη δύσκολη στιγμή το φιλότιμο και ο ανθρωπισμός των Ελλήνων δηλώνει παρών και σπεύδει να καλύψει τη γραφειοκρατική (και κάθε άλλη) «αναπηρία» του επίσημου κράτους.

 

Φυσικά, το σκληρό κοντράστ αυτής της παρήγορης εικόνας είναι ο γνώριμος ωχαδερφισμός της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας, αυτός ο ομαδικός …αυτισμός που αναπεπταμένος προκαλεί για την αναλγησία του, ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου π.χ. οι αυτάρεσκες φωτογραφίες κάθε κυριούλας, τα χτενίσματά της και τα βαμμένα νυχάκια της δίνουν και παίρνουν, χωρίς να αφορούν κανένα σοβαρό άνθρωπο εκτός π.χ. από τους πέφτουλες και τα λιγούρια. Από κοντά, οι φωτογραφίες από τα προκλητικά κέικ και γλυκίσματα και οι γαργαλιστικοί μεζέδες των τσιπουράδικων και στις ψησταριές, αλλά και τα χορευτικά λικνίσματα σε μουσικές σκηνές και μπαράκια.

 

Με άλλα λόγια, αυτή η χώρα μοιάζει συχνά μ’ έναν απέραντο …Τιτανικό, πάνω στον οποίο οι ορχήστρες παίζουν μέχρι την τελική βύθιση.

 

Σε εγρήγορση οι συνταξιούχοι, που αρχίζουν να πληρώνονται τη σύνταξη του Δεκεμβρίου από το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης και ήδη νιώθουν μια …γλυκιά προσμονή, για τον «μποναμά» της επιστροφής χρημάτων, από λανθασμένη παρακράτηση προηγούμενων ασφαλιστικών εισφορών. Τα …ψίχουλα της επιστροφής πάντως θα αποδειχθεί ότι δεν δικαιολογούν τόση προσμονή και μάλλον θα καταλήξουν στο γνωστό «από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα».

 

Κάτι ανάλογο με τις «γυμναστικές ασκήσεις» των συνταξιούχων, θα γίνει και με το κοινωνικό μέρισμα που θα εισπράξουν (άγνωστο ακόμη το πότε ακριβώς -ίσως μέσα Δεκεμβρίου) και οι δικαιούμενοι, εφ’ όσον φυσικά ανήκουν στις ευπαθέστερες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Οψόμεθα και γι’ αυτό…

 

Με αυτές τις …καραμελίτσες που μοιράζονται ωστόσο, ούτε η λιτότητα παλεύεται ούτε η γενικότερη οικονομική κρίση, που έχει μισο-καταστρέψει ολόκληρη τη χώρα κι έχει φτωχοποιήσει δραματικά τους Έλληνες, τουλάχιστον εκείνους που δεν «πήραν των ομματιών τους» για την ξενιτιά.

 

Αναιμικά αναμένεται να είναι εφέτος τα κέρδη των Ελληνικών τραπεζών, προβλέπουν τα «Νέα», καθώς η ανάγκη τους να καλυφθούν από τους κινδύνους των κόκκινων δανείων, εξαφανίζει σχεδόν το σύνολο των οργανικών τους επιδόσεων. Τα στοιχεία που θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, όπως και τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε για το γ΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης η Eurobank την περασμένη εβδομάδα, θα καταδείξουν ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εδώ και πως θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψει ο κλάδος στην κανονικότητα. Η αποτυχία μεγάλου ποσοστού των ρυθμίσεων, που προωθούνται από τις τράπεζες και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, σε συνδυασμό με τον υψηλό όγκο νέων δανείων που κοκκινίζουν λόγω της φορολογίας και του οικονομικού περιβάλλοντος που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυρών και επιχειρήσεων είναι τα βασικά μέρη του «τοπίου» που έχει ήδη διαμορφωθεί. Γιατί, άραγε, δεν παίρνει η χώρα ακόμη ένα δάνειο, για να ξανασώσει και να ξανα-ματα-σώσει τις καημένες τις …τραπεζούλες, εξαθλιώνοντας περισσότερο ακόμη τους Έλληνες; (Όλα να τα περιμένεις).

 

Το 37,5% των παιδιών έως 17 ετών στην Ελλάδα κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με στοιχεία για το 2016 που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, καθώς μεγαλύτερα ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ καταγράφουν μόνο η Ρουμανία (49,2%) και η Βουλγαρία (45,6%). Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, μεταξύ του 2010 και 2016. Ειδικότερα, στα χρόνια της κρίσης το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 8,8%, από 28,7% στο 37,5%. Ακολουθούν η Κύπρος (+7,8 ποσοστιαίες μονάδες), η Σουηδία (+5,4%) και η Ιταλία (+1,1%). Αν οι στατιστικοί αριθμοί λένε την αλήθεια, τότε δίκαια χαρακτηρίζονται ως αποκαρδιωτικοί.

 

Με εντυπωσίασε και με προβλημάτισε μια ανάρτηση της Στεύης Καζαντσίδου, που μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεν ανοίγουμε τα σπίτια μας ούτε σε γιορτές πια. Και όταν τα ανοίγουμε, δεν έρχεται κανείς, πέρα από την οικογένεια. Κόψαμε τις βραδινές παρέες στα σπίτια με σινεμά και κρασάκι. Κόψαμε το έξω. Κόψαμε ακόμα και τους απογευματινούς καφέδες. Βρισκόμαστε τυπικά σε πάρτι που μας καλούν και αυτό όχι πάντα. Όταν τα δώρα είναι πρόβλημα. Όταν η κατάθλιψη έχει χτυπήσει την πόρτα. Δεν είναι ανάγκη να πας κανένα δώρο. Είναι ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι. Να περνάμε καλά.» Και η απομόνωση, η κατάθλιψη, η σιωπή, δίνει και παίρνει, θα πρόσθετα. Η ψυχοσύνθεσή μας στρεβλώνεται, μεταλλάσσεται και διαβρώνεται, ύπουλα και εξουθενωτικά.

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ιστοσελίδα, ανώτατη πηγή στο Βερολίνο επιβεβαιώνει την «καραντίνα» στους Έλληνες πολίτες στα γερμανικά αεροδρόμια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται «de facto» εκτός Σένγκεν, λόγω της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και του πλημμελούς ελέγχου στα αεροδρόμια για παράνομους μετανάστες και πιθανούς τρομοκράτες. Μικρό μεν, αλλά ένα ακόμη κακό σε βάρος της χώρας μας από τους δανειστές, τάχα φίλους και τάχα εταίρους μας. Και η ντροπή όλη δική τους…

 

Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. (Αριστοτέλης).

 

Να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. (Όσκαρ Ουάιλντ).

 

Το φλερτ είναι ένας αριθμός από ήρεμες φιλοφρονήσεις, όχι τόσο αιχμηρές ώστε να σοκάρουν, ούτε τόσο ασαφείς ώστε να μην γίνονται κατανοητές. (Λόρενς Στερν).


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…