- 27 Νοεμβρίου, 2017
Κραυγή βοήθειας από γονείς και κηδεμόνες ΑΜΕΑ για Δομές Ημερήσιας Φροντίδας – έκδοση 18-11-2017
Μόνοι σε σπίτια ή… αυτοκίνητα μέχρι το τέλος της ώρας εργασίας των κηδεμόνων
Κραυγή έκκλησης βοήθειας απευθύνουν οι γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που μένουν στον Δήμο Αλμυρού.
Κηδεμόνες επισκέφθηκαν τα γραφεία μας και μας παρουσίασαν το πρόβλημα ζητώντας βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, μετά τα 25 χρόνια τους, τα ΑΜΕΑ, τίθενται εκτός δομών φροντίδας ή εκπαίδευσης, δημιουργώντας στις οικογένειες που τα έχουν αναλάβει απίστευτα προβλήματα.
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν αρκετά μέλη στην οικογένεια, ώστε να μοιραστούν τις ευθύνες και να καλύψουν τις ανάγκες τους, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική ευρωστία, ώστε να μην εργάζεται κάποιος ο οποίος θα αναλάβει την φροντίδα του «αδύναμου μέλους» της οικογένειας. Δυστυχώς, συμπολίτες μας, λόγω της ανάγκης για εργασία, όντας μονογονεϊκή οικογένεια με ΑΜΕΑ, αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά μόνα στο σπίτι ή ακόμη και σε αυτοκίνητο έξω από το χώρο εργασίας τους, μέχρι το τέλος του ωραρίου.
Επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή του Ειδικού σχολείου ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση στις σημερινές δομές: Τα παιδιά έρχονται σε εμάς για την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, από την προσχολική ηλικία, έως και τα 16 τους χρόνια. Από το 1994 μέχρι σήμερα, αποφοίτησαν από το Ειδικό Σχολείο (αρχικά ήταν παράρτημα Βόλου και σήμερα μονοθέσιο) 34 παιδιά. Τα περισσότερα διαμένουν σήμερα στον Καλλικρατικό Αλμυρό. Κάποια αναζητούν δομές φιλοξενίας σε άλλες πόλεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές οικογένειες, παρότι είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση, δεν εγγράφουν τα παιδιά στο σχολείο. Θα ήταν χρήσιμο να γίνει αρχικά ένα ΚΔΑΠ, ώστε να απασχολούνται τις ώρες εργασίας των κηδεμόνων τους.»
Μετά το Ειδικό Σχολείο, οι απόφοιτοι συνεχίζουν στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αλμυρού. Ο κ. Μορφακίδης διευθυντής του σχολείου δήλωσε στο «Λαό»: Αυτή τη στιγμή φοιτούν 12 παιδιά. Οι επιτρεπόμενες ηλικίες φοίτησης είναι 16 έως 25 χρονών. Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. λειτουργεί από το 2004 και έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα 5 παιδιά. Έχουν γίνει από φορείς ενέργειες για πιθανή δημιουργία κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και είμαστε σε αναμονή της απόφασης.
Η Πρόεδρος της «Στοργής» κα Νίκη Τσάκαλου και ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, μέλος του Συλλόγου, του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας της «Πρότασης Ζωής» και σύμβουλος επιχειρήσεων, εργάστηκαν για την διαδικασία πιστοποίησης του Συλλόγου από το Ε.Κ.Κ.Α. ώστε να συμμετέχει σε προγράμματα της Περιφέρειας και να μπορεί να δημιουργήσει και να υποστηρίξει «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)». «Αυτό είναι το απαραίτητο βήμα, πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία δομών για ημερήσια φροντίδα, αλλά και νύκτας, δηλαδή δομή μόνιμης φιλοξενίας ΑΜΕΑ. Είμαστε κοντά στην επίτευξη του στόχου. Η γραφειοκρατία είναι αρκετή, αλλά έχουμε στα χέρια μας όλα «τα όπλα που χρειάζονται».
Ο Αλμυρός έχει τον απαραίτητο αριθμό ΑΜΕΑ για να ζητήσει και να λάβει έγκριση για τη δημιουργία των προαναφερόμενων Σ.Υ.Δ. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια του Ειδικού σχολείου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στη φοίτηση και φροντίδα των ΑΜΕΑ, ιδιαίτερα γιατί έχουμε την τύχη να διαθέτουμε αυτές τις δομές στην πόλη μας, τις οποίες στερούνται πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Έκκληση για συνάντηση και αυτό-οργάνωση
Οι γονείς και κηδεμόνες που προσήλθαν στα γραφεία μας για την έκκληση βοήθειας, ζητούν από όσα μέλη οικογενειών συντάσσονται με την άποψή τους ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια προσωρινή δομή από τον Δήμο ή την Περιφέρεια στον Αλμυρό, πριν τα Σ.Υ.Δ., να επικοινωνήσουν στον αριθμό τηλεφώνου 6973-829897 ή στο τηλέφωνο της εφημερίδας μας 2422024666. «Ο σκοπός είναι να συντάξουμε ένα κείμενο με την αίτησή μας αυτή, αλλά και να μπορέσουμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να συγκεντρωθούμε και να μετρήσουμε τις ανάγκες της πόλης μας σ’ αυτό το κοινωνικό θέμα.» Καλούμε όσους αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να το αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους μετά το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., καλούμε όσους για κάποιον λόγο δεν έχουν πάει τα παιδιά τους σε εκπαιδευτικές δομές, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας θέλουν να βοηθήσουν.