• 27 Νοεμβρίου, 2017

Κουρί, πλατεία και απευθείας αναθέσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Κουρί, πλατεία και απευθείας αναθέσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Με κύριο ενδιαφέρον σε δυο θέματα, για το Κουρί και το έργο της πλατείας «κύλισε» η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 20-11-2017.

Τροποποιήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αλμυρού για 9η φορά, με πιο σημαντικές αλλαγές τη μείωση κατά 100.000 ευρώ, για την κατασκευή της σκεπαστής λαϊκής αγοράς και την πρόταση για Δημιουργία ξύλινου κτιρίου στο Κουρί.

Το έργο της κατασκευής της σκεπαστής λαϊκής αγοράς πρόκειται να υλοποιηθεί πιθανότατα το 2018, καθώς η περιοχή φαίνεται δασική στους χάρτες και δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια κατασκευής. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει τις κατάλληλες κινήσεις με σκοπό να διορθωθεί. Όσο για το έργο στο Κουρί, πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ξύλινο κτίριο, 120 m2, με προϋπολογισμό τα 200.000 ευρώ, με σκοπό να δημιουργηθεί «Κέντρο Υποδοχής και Ενημέρωσης Επισκεπτών» στο δημοτικό δάσος «Κουρί», στη θέση του παλιού, στην πρώτη λίμνη.

Ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος επεσήμανε, ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί η Δημοτική Αρχή τα χρήματα της ΣΑΤΑ και όχι τα τακτικά χρήματα του Δήμου για τέτοια έργα, παρατήρηση, η οποία έγινε δεκτή. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα γενικότερο σχέδιο εκμετάλλευσης του Αισθητικού Δάσους, ότι υπάρχει προηγούμενη μελέτη και πρότεινε οι δράσεις όλες να συγκεντρωθούν στον περιβάλλοντα χώρο, έξω από το «Κουρί».

Στο περιθώριο της συζήτησης για το τεχνικό πρόγραμμα ο Δημήτρης Τσούτσας σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή κάνει πολλές απευθείας αναθέσεις, οι οποίες ως γνωστόν, δεν χρειάζεται να κατατεθούν στον επόπτη. Τέλος για τα κέντρα πληροφόρησης σχολίασε: δώσατε 12.500 στην “no__is” για κέντρα πληροφόρησης που δεν λειτουργούν και τώρα κάνετε ακόμη ένα με κόστος 200.000 ευρώ και χωρίς μελέτη;»

Ο Σάββας Τσόγκας τόνισε ελλείψεις στο Κουρί που πρέπει να φροντίσει η Δημοτική Αρχή, πριν προχωρήσει σε άλλη επένδυση, όπως προστασία του δάσους, επισκευή της περίφραξης και αξιοποίηση των ξύλινων κτιρίων που ήδη υπάρχουν στη μεγάλη λίμνη.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, τόνισε ότι αυτό το κτίριο είναι απαραίτητο, ότι θα κατασκευαστεί σε αρμονία με το περιβάλλον και θα αποτελείται από ξύλινους μεγάλους κορμούς.

 

Παραλαβή του έργου της πλατείας

Δέκα προβλήματα επεσήμανε η επιτροπή παραλαβής του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμισης Πλατείας και Περιμετρικών Οδών Κέντρου Αλμυρού», για τα οποία συντάχθηκε επιστολή από την τεχνική υπηρεσία. Χαρακτηριστικά σχολίασε ο Κώστας Κρανάς αγανακτισμένος «δεν ξέρω από που ν’ αρχίσω…» και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Τελικώς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα, δέχθηκαν τις παρατηρήσεις της επιτροπής παραλαβής, τις επισημάνσεις του κ. Κρανά και την επιστολή της τεχνικής υπηρεσίας.

 

Περί αναθέσεων και μελετών

Καυστικά σχόλια δέχθηκε η Δημοτική Αρχή από τους συμβούλους όσον αφορά τις αναθέσεις έργων.

Ο Βασίλης Μαμούρας ρώτησε αν τις μελέτες τις αναλαμβάνουν ντόπιοι… Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζήτησαν αν δεν υπάρχει να δημιουργηθεί λίστα ντόπιων επαγγελματιών στους οποίους μπορεί ο Δήμος να αναθέτει έργα και προμήθειες, δηλαδή μητρώο εργολάβων-εργοληπτών.

Κώστας Κρανάς: Η τεχνική υπηρεσία θέλει σε όλα υποστήριξη. Μέχρι πότε θα το κάνουμε αυτό;

Νίκος Τσανής: Έχετε τέσσερις περιπτώσεις «αέρα λεφτά». Λέτε για υποστήριξη της υπηρεσίας, γενικά και αόριστα. Πρόκειται για μελέτες; Τι σημαίνει υποστήριξη;

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κ. Εσερίδης, αναφέρθηκε στο λιγοστό προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού, συγκρίνοντας το με το πολυάριθμο προσωπικό άλλων όμορων Δήμων, εξηγώντας ότι είναι αδύνατο, παρά την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

 

Άλλες σημαντικές αποφάσεις

Άλλες σημαντικές αποφάσεις τις συνεδρίασης είναι η έγκριση της σύμβασης για την ανέγερση του Νηπιαγωγείου Σούρπης, η παράταση εργασιών για την ανάπλαση και βελτίωση κοινόχρηστων χώρων της Δ.Ε. Σούρπης, η 6η παράταση εργασιών για το έργο του Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Σούρπης –που όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Σούρπης υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς- η έγκριση προμήθειας κάδων καθαριότητας, η έγκριση εφαρμογής Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους.


Σχετικά Άρθρα

Φωτιά σε σπίτι

Φωτιά σε σπίτι

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Κλ. Δρυμώνα το βράδυ του Σαββάτου καθώς στην Ευξεινούπολη τυλίχθηκε σπίτι στις…
Εκδήλωση σήμερα στο Κουρί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευξεινούπολης

Εκδήλωση σήμερα στο Κουρί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευξεινούπολης

Την πρώτη του εκδήλωση διοργανώνει το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης που προέκυψε από…