• 21 Νοεμβρίου, 2017

Κ. Ρούτσιας: Απάντηση στον Κώστα Πανταζώνα για την επένδυση στις Νηές

Κ. Ρούτσιας: Απάντηση στον Κώστα Πανταζώνα για την επένδυση στις Νηές

Με πολλή μεγάλη έκπληξη διάβασα το κείμενο που ανάρτησε στον Τοπικό Τύπο ο κ. Κ. Παναταζώνας “Χόρτασαν από “προστάτες” οι Νηές, καιρός να μιλήσουμε για το μέλλον των παιδιών μας”.  Πρώτα για την άποψη που εξέφρασε (επί της ουσίας), ανάπτυξη να είναι και ότι να ‘ναι και κυρίως όχι για μια ανάπτυξη που έχει προκύψει από κάποιο σχεδιασμό αλλά αυτή που οραματίστηκε κάποιος επενδυτής. Και κατά δεύτερο λόγο για το ύφος και τις εκφράσεις. “Οργανωμένες μειοψηφίες”, “ασύστολα ψεύδη που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα”.

Θα αντιπαρέλθω το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης για την οποία πρόκειται να γίνει η φερόμενη επένδυση και την θέση την οποία ουσιαστικά παίρνει δικαιώνοντας όσους λένε ότι η έκταση δεν είναι δημόσια. Αρμοδιότεροι να μιλήσουν είναι οι άνθρωποι της κτηματικής υπηρεσίας που έχουν συντάξει και σχετική έκθεση και υποστηρίζουν ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στο δημόσιο.

Αντίθετα θέλω να μιλήσω για το μέλλον των παιδιών μας.

Η έννοια ποιοτικός τουρισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την έννοια πολυτελής- ακριβός τουρισμός και φυσικά όχι με τον τουρισμό με “βραχιολάκι”. Αναφέρεται στο είδος τουριστικής δραστηριότητας η οποία προστατεύει τις τουριστικές πηγές, προσελκύει τουρίστες που σέβονται την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της και προσφέρει τουριστικά αξιοθέατα, ανέσεις και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στην αξία των χρημάτων που δαπανώνται γι’ αυτά.

Τουριστικές περιοχές που επιθυμούν την μακροχρόνια σταθερή ζήτηση του προϊόντος τους πρέπει να:

1) Λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ποιότητα που προσφέρουν και  το βαθμό ικανοποίησης των τουριστών από τις προσφερόμενες υπηρεσίες..

2) Διεξάγουν έρευνες για την:

α) καλύτερη επίλυση των προβλημάτων τους,

β) δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων,

γ) ασφαλή και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των τουριστικών πηγών τους.

3) Προωθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμβατές με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

4) Δημιουργούν  τουριστικές καινοτομίες.

5) Χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες φιλικές  προς το περιβάλλον.

 

Σχετικά πρόσφατα το 2016 η Εθελοντική ομάδα ΑΙΟΛΙΣ διοργάνωσε ημερίδα για την ανάπτυξη της περιοχής και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Για τα ζητήματα του Τουρισμού αναφέρονταν σχετικά:

Οι σχέσεις του τουρισμού με την τοπική οικονομία είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Από πολύ παλιά υπήρξε τόπος τουριστικού προορισμού εξαιτίας του αξιόλογου φυσικού πλούτου που διαθέτει και των καλών και καθαρών παραλιών. Η τουριστική ανάπτυξη ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, για να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικές πηγές εσόδων.

Η περιοχή παρόλη την αυξημένη τουριστική κίνηση και το μεγάλο οικονομικό όφελος από αυτή, δεν έχει πετύχει την επιθυμητή άνοδο του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και γενικά το επίπεδο των υποδομών δεν είναι το άριστο. Πολλές από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80 δεν έχουν εκσυγχρονιστεί.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μια κόπωση των τουριστών από την κλασσική μορφή τουρισμού. Κατ’ αρχήν ο επισκέπτης γίνεται πιο απαιτητικός ως προς το επίπεδο των υπηρεσιών. Ενδέχεται, λοιπόν, η περιοχή μας η οποία έχει παραμείνει προσκολλημένη στο τουριστικό μοντέλο «Θάλασσα – Ήλιος – Αμμουδιά», χωρίς υψηλά επίπεδα υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνδυασμό και με την παράταση της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, να  παρουσιάσει πτώση της ζήτησης ή να μειωθεί κατά πολύ η τουριστική περίοδος (μόνο για το διάστημα των διακοπών).

Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι συνυφασμένη με την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της. Η αλληλεξάρτηση της ποιότητας περιβάλλοντος και τουρισμού έχει αρχίσει να συνειδητοποιείται από όσους συμμετέχουν στην τουριστική διαδικασία. Οι ίδιοι οι τουρίστες επιδιώκουν διακοπές σε ένα περιβάλλον που δεν είναι υποβαθμισμένο, ενώ ενδιαφέρονται για την πολιτιστική αυθεντικότητα του τόπου προορισμού.

Σήμερα η περιοχή πρέπει να ξεφύγει από τις εντατικές μορφές τουρισμού (μαζικός τουρισμός, όπως λέγεται), σε πιο ήπιες μορφές τουρισμού. Μορφές τουρισμού όπως, ο αγροτουρισμός, ο πράσινος τουρισμός, ή ο οικοτουρισμός είναι μορφές τουρισμού που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές προτάσεις.

Στην περιοχή μας

  • Οι υγρότοποι αποτελούν ενδιαφέρον οικολογικό πεδίο και απαντάται μεγάλος αριθμός ειδών της χλωρίδας και σημαντικά είδη της ορνιθοπανίδας και λοιπής πανίδας.
  • Οι αμμώδεις και ρηχές παραλίες είναι σημαντικοί προορισμοί εάν συνδυαστούν με τη δημιουργία υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Στο όρος Όθρυς η ποικιλότητα των τύπων οικοτόπων συμβάλλει σε μια δυναμική κατάσταση της βλάστησης και του οικοσυστήματος και δημιουργεί σύνθετο τοπίο ενδιαφέρων για οικοτουρισμό.
  • Η δημιουργία βοτανικού κήπου επάνω στο βουνό με τα ενδημικά είδη της περιοχής είναι πολύ σημαντική για το τουριστικό προϊόν.
  • Επίσης στο όρος Όθρυς τα σπήλαια, τα φαράγγια, τα αναρριχητικά πεδία δημιουργούν εναλλακτικές δυνατότητες στο τουριστικό προϊόν.
  • Οι θέσεις θέας στο Κάστρο, στον Αη Γιώργη, στους Αγίους Θεοδώρους και σε άλλες τοποθεσίες δημιουργούν την αίσθηση της απεραντοσύνης στον οικοτουρίστα..
  • Η λεπτομερής σχεδίαση των μονοπατιών οικοτουριστικής περιήγησης και αναψυχής αξιόλογων και ενδιαφέροντων στοιχείων καθίσταται επιβεβλημένη.

 

Σε καμιά περίπτωση δεν είμαι ενάντια στις επενδύσεις που θα γίνουν από ιδιώτες. Αντίθετα επενδύσεις που θα διαθέτουν τα πιο πάνω αναφερόμενα χαρακτηριστικά είναι ευπρόσδεκτες. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι σερβιτόροι και καμαριέρες σε ένα τουρισμό με κύριο χαρακτηριστικό το βραχιολάκι. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα τουρισμό που σχεδιάζουν άλλοι για εμάς. Εδώ είναι πεδίο δόξης λαμπρό για όλους τους δημόσιους και τοπικούς φορείς να προτείνουν και να υλοποιήσουν.

Και ένα τελευταίο. Σε πρόσφατη συζήτηση της Δ. Ε. Πτελεού για την τροποποίηση του ΣΧΟΑΠ Πτελεού πρότεινα την αξιοποίηση της περιοχής για τη δημιουργία υποδομών τουρισμού ιατρικής φροντίδας. Η γεωγραφική θέση της περιοχής βοηθάει πάρα πολύ  Σε αυτή τη κατεύθυνση μπορούν να δουλέψουν φορείς όπως Δήμος Αλμυρού, Δασαρχείο, κ.α.

Το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον των νέων  εξαρτάται από συλλογικές  δράσεις με σχεδιασμό και όραμα για την κοινωνία που θέλουν να ζήσουν και βεβαίως την  συμμετοχή και δραστηριοποίηση των ίδιων.

 

Κων/νος Ρούτσιας

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.

Πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας ΑΙΟΛΙΣ


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…