• 15 Νοεμβρίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 11-11–2017

Σ’ εμάς οι Αρχάγγελοι

γιορτάζουν κάθε μέρα.

Απ’ την αυγή ως αετοί,

κυρίαρχοι του αιθέρα.

 

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες αρκετών τηλεοπτικών σταθμών και του διαδικτύου να μας τρομάξει για τον επερχόμενο χειμώνα και τη μόνιμη απειλή των (δήθεν;) έντονων καιρικών φαινομένων, μέχρι στιγμής καλά …τσουλάει και ο Νοέμβριος. Όπως όλα δείχνουν, σε λιγότερες από 20 μέρες, θα αποχαιρετήσουμε το φετινό Φθινόπωρο, που μάλλον αποδείχθηκε φιλικό. Αμέσως μετά θα μπούμε στα προεόρτια και κατόπιν στις μεγάλες γιορτές του Δωδεκαημέρου, όποτε θα έχουμε καβατζάρει και το μισό χειμώνα, οδεύοντας πως γρήγορες Αποκριές και προς ένα Πάσχα, επίσης πολύ γρήγορο ημερολογιακά (8 Απριλίου) και …καλώς όρισες Άνοιξη.

 

Λέτε να τα απλοποιώ; Μα, τι θα κέρδιζα να μιρλίζω για τους βαρείς χειμώνες που συχνά συνδυάζονται με ψεύτικες και υπερβολικές προβλέψεις; Πρώτα ο Θεός και τη γεια μας να ‘χουμε, ο χρόνος είναι αμείλικτος και τρέχει γρήγορα κι εγώ -όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες μου- είμαι …παιδί των καλοκαιριών και τα περιμένω πάντοτε με μια ανίκητη προσμονή και ανυπομονησία. Ποτέ μου δεν κατάλαβα εκείνους κι εκείνες που δηλώνουν το αντίθετο, ότι προτιμούν δηλαδή τους …χειμώνες.

 

Οι πυρκαγιές φέτος ήταν περισσότερες από αυτές του 2016, αλλά οι καμένες εκτάσεις λιγότερες, όπως τονίστηκε σε ημερίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, με θέμα «Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2017 κτλ.». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής λοιπόν, από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν 9.656 πυρκαγιές, με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στις 216.960 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2016 ήταν 7.983 πυρκαγιές και 365.869 στρέμματα. Η εικόνα είναι ότι φέτος η Πυροσβεστική αντιμετώπισε αυξημένο αριθμό πυρκαγιών κατά 17,3%, ενώ οι καμένες εκτάσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 40,7% σε σχέση με το 2016. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη πάντως, είναι μεγάλη «πολυτέλεια» για τη μικρή και πανέμορφη Ελλαδίτσα μας να καίγονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Και είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι προσπάθειες πυροπροστασίας πρέπει να ενταθούν, να αυξηθούν προσωπικό και μέσα, όπως και να βρεθούν νέοι μέθοδοι επαγρύπνησης και πυροπροστασίας.

 

«Δεμένη» με μια σειρά από όρους θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2019, όπως διαμηνύουν πλέον όλο και πιο φανερά ευρωπαϊκές πηγές. Η «καθαρή» έξοδος φαίνεται να έχει διαγραφεί από τον χάρτη των σεναρίων της Ευρώπης και τα έμμεσα μηνύματα των Ευρωπαίων εταίρων στην κυβέρνηση είναι να προσαρμόσει το αφήγημά της σε ρεαλιστικότερες βάσεις. Γεγονός είναι ότι οι δανειστές δείχνουν επίσης να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου προγράμματος, ενός μνημονίου με νέο δανεισμό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα περάσει μετά τις 20 Αυγούστου 2018 σε καθεστώς ανάλογο με αυτό της Πορτογαλίας και της Κύπρου, με μόνο τους μετα-προγραμματικούς περιορισμούς δηλαδή που προβλέπονται για όλους, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει η «Καθημερινή». Στην Ευρώπη ράβεται ένα «κοστούμι» ειδικό για την Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι, εάν και κατά πόσο θα τελειώσουν αυτά τα δαπανηρά και εξουθενωτικά «κουστούμια», που διαρκώς εμπνέονται και μας ράβουν οι «φιλόστοργοι» εταίροι και δανειστές; Νισάφι πια… Πόσο βούρδουλα λιτότητας πρέπει ακόμη να σηκώνει η πλάτη μας; Πόση ακόμη υποθήκευση το μέλλον των παιδιών μας; Πόση ακόμη ξενιτιά και το μαύρο, πικρό της δάκρυ οι Ελληνικές οικογένειες;

 

Πόσο μακρινές φαντάζουν ήδη και πόσο υπερβολικές οι γκρίνιες του πρόσφατου παρελθόντος, οι σχετικές με το έργο ανάπλασης του Κέντρου του Αλμυρού και της Κεντρικής μας Πλατείας; Ανεξάρτητα από τις κάποιες κακοτεχνίες και προχειρότητες (ορατές και αόρατες), η σημερινή εμφάνιση της «καρδιάς» του Αλμυρού δεν συγκρίνεται με αυτό που υπήρχε χθες. Και η αλήθεια είναι ότι καμαρώνουμε όλοι, κρυφά ή φανερά, για το αποτέλεσμα. Για κάθε επισκέπτη, φίλο ή συγγενή, που έρχεται πλέον στην πόλη, εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε να τον περάσουμε από την Πλατεία και να τον ξεναγήσουμε στα καινούργια «προικιά» του Κέντρου, που έρχονται να «δέσουν» με το Μουσείο, το ανακαινισμένο Παλιό Γυμνάσιο, το Κουρί και εσχάτως τα Ζερέλια. Και να σκεφτεί κανείς, ότι απομένει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη για την τουριστική ανάδειξη του ευλογημένου αυτού τόπου, που ακόμη στερείται …εκκωφαντικά έργων τουριστικής υποδομής και φιλοξενίας. Ας είναι όμως…. Αν και αργήσαμε πολύ, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

 

Τίμησε και φέτος όλη η Μαγνησία -και ιδιαίτερα η περιοχή μας- τη γιορτή των Αρχαγγέλων, που έχει πάντοτε αυτονόητο επίκεντρό της την 111 Πτέρυγα Μάχης και το Πολεμικό μας αεροδρόμιο. Πολύτιμο μάθημα φιλοπατρίας, αλλά και θυσιών, ειδικότερα για τα μικρά παιδιά, η εγγύηση ελευθερίας που παρέχει το αξιόμαχο της Πολεμικής μας Αεροπορίας και κυρίως η καθημερινή κατάθεση ψυχής των πιλότων μας που περιπολούν στους ουρανούς, διαρκείς φύλακες ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Και η αθρόα προσέλευση των πολιτών στα αεροδρόμια εκφράζει, με απλό και εύγλωττο τρόπο, την ευγνωμοσύνη όλων μας γι’ αυτή την αέναη ύψιστη προσφορά των αεροπόρων μας. Να τους έχει πάντοτε γερούς ο Θεός και οι Αρχάγγελοι.

 

Το αφορολόγητο όριο μπαίνει για άλλη μία φορά στο στόχαστρο. Πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο για να περικοπεί στα επίπεδα των 5.600 ευρώ, θα γίνει «ακριβότερο» και θα δυσκολέψει τη ζωή των φορολογουμένων, όπως προαναγγέλλουν τα «Νέα». Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πιθανότατα θα κληθούν το 2018 να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με συντελεστή 22%. Στο υπουργείο Οικονομικών μετράνε την αποτελεσματικότητα του μέτρου της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα και βλέπουν ότι μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα αν γίνει πιο απαιτητικό από ό,τι είναι σήμερα. Άλλωστε, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του ήταν αναγνωριστικός. Τώρα, το μέτρο ξαναμπαίνει στο τραπέζι μαζί με τα σενάρια που θέλουν την αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636 έως 9.545 ευρώ. Δηλαδή οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο τις κάρτες τους και το e-banking και να πραγματοποιούν περισσότερες συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα. Ζητείται λοιπόν εντεταλμένος ψυχολόγος – οικονομολόγος, με σκοπό να εξηγήσει όλα τα παραπάνω στην …84χρονη μητέρα μου, ώστε να αποφύγει την υπερ-φορολόγηση της πετσοκομμένης σύνταξης.

 

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Ανδρέου για το «Τι σημαίνει έθνος και πώς διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση;» ο μεγάλος καρατερίστας ηθοποιός του παλιού, καλού κινηματογράφου, ο μεγάλος καλλιτέχνης και Έλληνας Γιάννης Βογιατζής, απάντησε: «Στο σχολείο είχαμε έναν Ιταλό καθηγητή, με λατρεία στην Ελληνική παιδεία, τον Κάρλο Μπρικέλι. Μας έκανε ιταλικά και μας μάθαινε να λέμε ότι στο αίμα μας ρέει αίμα ιταλικό. Τότε, όλα τα παιδιά και χωρίς να συνεννοηθούμε -αυτή είναι πιο η δυνατή μου ανάμνηση, που με κάνει και κλαίω όταν θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια- φωνάξαμε: «Στο αίμα μας ρέει αίμα ελληνικό»! Οι κατακτητές πιστεύουν ότι με την προπαγάνδα μπορούν να αλλάξουν οι λαοί. Η συνείδηση ενός έθνους φτιάχνεται από την κοινή γλώσσα, την ιστορία και τη γνώση του ποιος είσαι. Το κράτος δεν έχει την ίδια ισχύ με το έθνος. Κράτος φτιάχνεις με τη μείξη πολλών εθνοτήτων. Αυτά τα κράτη συνήθως είναι σκληρά απέναντι στους πολίτες τους. Η ελευθερία δεν παρέχεται αφειδώς στις εθνότητες, για να μην μπορούν να ξεσηκωθούν και το κράτος διαλυθεί. Δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία. Ενώ στο έθνος υπάρχει ο άγραφος νόμος των εθίμων, των κοινών αγώνων και καημών, του πολιτισμού, της θρησκείας, των παρόμοιων χαρακτηριστικών. Για αυτό είμαστε τυχεροί, που ζούμε σε μια χώρα που δεν χάθηκε ποτέ το εθνικό της DNA, ακόμη και με τετρακόσια χρόνια τουρκικής σκλαβιάς.» Σε ευχαριστούμε γι αυτό το μεγάλο μάθημα, Γιάννη Βογιατζή…

 

Δεν θέλω να πολιτικολογήσω (το παράτησα αυτό το «σπορ» -όσο γίνεται- και από χρόνια), αλλά …ξεράθηκα να γελάω, όταν διάβασα σε Αθηναϊκή ιστοσελίδα τον παρακάτω τίτλο: «Γκάλοπ: Ποιος-α από τους υποψήφιους της Κεντροαριστεράς σάς έπεισε περισσότερο στο δεύτερο debate;» Και χωρίς να γίνομαι μακάβριος -ελπίζω- θυμήθηκα τους στίχους από το λαϊκό άσμα της Χαρούλας Λαμπράκη, που έλεγαν: «Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί, όσο κι αν κλαις δεν ωφελεί, την τόση αγάπη που είχα για σένα, εσύ την έφαγες μην το ξεχνάς, εσύ την πρόδωσες, εσύ την σκότωσες, εσύ είσαι ο δράστης κι ο φονιάς». Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε σκάνδαλα π.χ. από το καλαμπόκι του Αθανασόπουλου μέχρι το φαινόμενο Κοσκωτά και από το Χρηματιστήριο μέχρι τους «έσχατους» Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου. Κι όταν αργότερα σχεδόν οι ίδιοι άρχισαν τις αφαιμάξεις της οικονομικής κρίσης, να έρχεται και ο …καχεκτικός και κακοζωισμένος Πάγκαλος, να σε κεραυνοβολεί, με το -θρυλικό πια- «μαζί τα φάγαμε». Οπότε πλέον διαλέγεις αν θες να κλάψεις ή να γελάσεις.

 

Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί, που η μόνη τους περιουσία είναι τα λεφτά τους. (Coco Chanel).

 

Πριν πουλήσεις μούρη, αγόρασε μυαλό.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…