- 14 Νοεμβρίου, 2017
Εκδήλωση του Γυμνασίου Ευξεινούπολης με αφορμή το πρόγραμμα Erasmus – έκδοση 11-11-2017
Εντυπωσίασε η ελληνική φιλοξενία τους Ευρωπαίους καθηγητές και μαθητές
Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS. Την εβδομάδα 6 έως 11 Νοεμβρίου, ορίστηκε συνάντηση για τους συμμετέχοντες του προγράμματος στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια του προγράμματος οι χώρες δημιούργησαν έναν καινούριο ήρωα, όπου ονομάστηκε GIFT, λόγων των αρχικών γραμμάτων των χωρών που συμμετέχουν. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: η Ελλάδα, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Τουρκία. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την κουλτούρα των εταίρων τους και να ανακαλύψουν αν ισχύουν όσα ακούγονται για τις συνήθειες του κάθε λαού.
Το απόγευμα της Πέμπτης, διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, μια γιορτή για τους φιλοξενούμενους, τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς του σχολείου.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η διευθύντρια κα Μαρία Σταυραντώνη, καλωσόρισε τους καθηγητές και μαθητές από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ ευχαρίστησε γονείς και μαθητές για τη φιλοξενία που προσέφεραν. Η κα Μαρία Καραγιαννοπούλου καθηγήτρια Αγγλικών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, παρουσίασε το πρόγραμμα στους παρευρισκόμενους, ενώ απένειμε στους Ευρωπαίους συμμετέχοντες αναμνηστικές μπλούζες, καδράκια και το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη» μεταφρασμένο στα Αγγλικά.
Ακολούθησε παρουσίαση χορών από τις συμμετέχουσες χώρες, ενώ το γλέντι «άναψε» με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Λαϊκοί και όχι Μόνο».
Ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη Ελλάδα, την εμπειρία τους για τη φιλοξενία καθώς και τι τους εντυπωσίασε από τη διαμονή τους. Οι καθηγητές δήλωσαν στον «Λαό του Αλμυρού»:
Εστέλ Μετιβιέ (Γαλλία – υπεύθυνη προγράμματος): «Όταν ακούω τη λέξη Ελλάδα, μου έρχεται στο μυαλό ο Ελληνικός ήλιος, η φιλοξενία, το ελληνικό φαγητό. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στον Αλμυρό, καθώς έχουμε συνεργαστεί και παλαιότερα σε άλλο πρόγραμμα με την Μαρία. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικοί, ευγενικοί και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να έρθω ξανά. Κατά τη διαμονή μου, εντυπωσιάστηκα από τα Μετέωρα. Το τοπίο είναι μαγικό και η ομορφιά του τόπου ιδιαίτερη.»
Σαββίνα Μανιάτσι (Ιταλία): «Στο πρόγραμμα αυτό εργαζόμαστε σχετικά με τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για τους λαούς, οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ισχύουν. Ανακαλύψαμε πως δεν όλοι είναι καλόκαρδοι και φιλικοί παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η φιλοξενία σας είναι εκπληκτική. Οι μαθητές μου είναι τόσο ενθουσιασμένοι, που μου ζήτησαν σε επόμενη φάση του προγράμματος να φιλοξενήσουν τους Έλληνες μαθητές που τους φιλοξένησαν αυτές τις ημέρες. Με εντυπωσίασαν τα Μετέωρα. Ήταν μοναδική η επίσκεψη και θεωρώ πως υπήρξε σύνδεση ανάμεσα στις θρησκείες μας.»
Οζγέ (Τουρκία): «Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη Ελλάδα, είναι η φιλοξενία. Τη Δεύτερη μέρα της παραμονής μας εδώ, γνωρίσαμε τον Δήμαρχο Αλμυρού, κ. Δημήτρη Εσερίδη. Ήταν φιλόξενος και μας καλοδέχτηκε. Ήταν πρόθυμος να μας βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστούμε. Πραγματικά τον αγαπώ! Με εντυπωσίασαν όλα τα μέρη που επισκεφθήκαμε. Μου άρεσε η πόλη σας. Είναι καθαρή, μικρή, όλοι είναι φιλικοί και φιλόξενοι. Ανταλλάξαμε στοιχεία επικοινωνίας με τον κ. Εσερίδη και ελπίζουμε σε μελλοντική συνεργασία των χωρών μας.»
Η κα Μαρία Καραγιαννοπούλου ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα:
Μαρία Καραγιαννοπούλου (καθηγήτρια Αγγλικών Γυμνασίου Ευξεινούπολης): «Το πρόγραμμα λέγεται M.E.E.T και αφορά τα έτη 2016 – 2017. Ο ήρωας που έχουμε δημιουργήσει στα πλαίσια του προγράμματος ονομάζεται GIFT. Υποτίθεται πως έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπός του είναι να ανακαλύψει αν ισχύουν οι προκαταλήψεις που ακούγονται για τους λαούς. Στη δική μας περίπτωση αφορά τους Φινλανδούς, τους Γάλλους, τους Τούρκους, Ιταλούς και τους Έλληνες. Η κάθε χώρα καλείται να γράψει ένα μικρό επεισόδιο σχετικά με την επίσκεψή της και την εμπειρία της. Εμείς για παράδειγμα θα γράψουμε για την Φινλανδία. Μόλις ολοκληρωθούν τα μικρά επεισόδια, θα φτιάξουμε μια τελική ταινία με τη μέθοδο stop-motion. Δεν έχουμε κάνει ξανά κάτι αντίστοιχο, αλλά θα προσπαθήσουμε. Επικεφαλής του προγράμματος είναι οι Γάλλοι. Με την Εστέλ γνωριζόμαστε από το παρελθόν καθώς είχαμε συνεργαστεί σε πρόγραμμα COMENIUS. Έχουμε εξαιρετική σχέση και συνεργασία και ελπίζουμε να συνεργαστούμε και σε επόμενο πρόγραμμα.»
Χριστίνα Τοσούδη