• 6 Νοεμβρίου, 2017

Εκδρομή του Συλλόγου Σαρακατσαναίων στη Βόρειο Ήπειρο για την 28η Οκτωβρίου – Έκδοση 4-11-2017

Εκδρομή του Συλλόγου Σαρακατσαναίων στη Βόρειο Ήπειρο για την 28η Οκτωβρίου – Έκδοση 4-11-2017

 

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η Στάνη», σχετικά με την εκδρομή που πραγματοποίησε στις 27 & 28 Οκτωβρίου:

 

Μέσα σε ένα έντονο εορταστικό και συγκινησιακό κλίμα, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και περιχώρων «Η Στάνη», τίμησε την Επέτειο του 1940. Το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου τρ. έτους, 50 περίπου εκδρομείς – προσκυνητές, επισκέφθηκαν τα γραφικά Ιωάννινα και τη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο, με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες που προασπίστηκαν την ακεραιότητα της Ελλάδας μας.

Το πρωί της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου οι εκδρομείς αναχώρησαν από την Ευξεινούπολη και μετά την επιβεβλημένη στάση στο πανέμορφο Μέτσοβο για μεσημεριανό φαγητό – προσφορά μελών και φίλων του Συλλόγου – αφίχθησαν στα Γιάννενα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβησαν στο Καλπάκι, όπου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, αφού προηγήθηκε επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο της περιοχής.

Νωρίς το πρωί της 28ης Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες, αφού διήλθαν τα σύνορα της Κακαβιάς, εξετέλεσαν ένα επιβεβλημένο καθήκον. Προσκύνησαν στους τάφους των ηρώων που είναι θαμμένοι στα χώματα της ένδοξης Κλεισούρας της Βορείας Ηπείρου. Τέλεσαν την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων κ. Ιωάννης Πρεβεζιάνος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινούπολης – σε συνεργασία με το Σύλλογο – δώρισε στην Ιερά Μονή Κλεισούρας ένα πολυέλεο.

 

Στη συνέχεια, ο όμιλος των εκδρομέων – προσκυνητών, κατευθύνθηκε προς τους μαρτυρικούς Βουλιαράτες, όπου έλαβαν χώρα οι επίσημες τελετές της ημέρας. Συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, ο Πρόξενος Αργυροκάστρου, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και των Στρατιωτικών Αρχών της Ελλάδας. Και εδώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσε στεφάνι, όπως και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης κ. Ιωάννα Κωτούλα.

 

Στην εκδρομή συμμετείχε επίσης και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεώργιος Γιαννιός, εφημέριος της Ευξεινούπολης, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ συμμετείχε και στις δύο επιμνημόσυνες δεήσεις στη Βόρειο Ήπειρο.

 

Η εν λόγω εκδρομή αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία οι συμμετέχοντες να βιώσουν το Έπος του 1940 στην καρδιά των γεγονότων που διαδραματίστηκαν, ενώ τους δόθηκε και η ευκαιρία να τιμήσουν τους ήρωες που είναι θαμμένοι στα ευλογημένα χώματα της Βορείου Ηπείρου, τινές των οποίων είναι πατέρες μερικών από αυτούς.

 


Σχετικά Άρθρα

Διήμερη εκδρομή της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» στην Επίδαυρο

Διήμερη εκδρομή της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» στην Επίδαυρο

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» διοργανώνει διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο, 3-4 Αυγούστου 2024, στο Ναύπλιο, για παρακολούθηση…
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών και μαθητριών της…
Χοροεσπερίδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων “η Στάνη”

Χοροεσπερίδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων “η Στάνη”

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων “η Στάνη” διοργανώνει τον καλοκαιρινό χορό του. Αυτό το Σάββατο…