- 25 Οκτωβρίου, 2017
Καρκίνος του Μαστού: Μήνας Πρόληψης ο Οκτώβριος-Δηλώσεις ιατρών για τη σημασία της πρόληψης – Έκδοση 21-10-2017
Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού θεωρούνται πλέον επιβεβλημένες για όλες τις γυναίκες. Ο Οκτώβριος μάλιστα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις, καθώς έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως, ως μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.
Η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών. Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και δέκα χρόνια ζωής, σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.
Βασική προϋπόθεση, οι γυναίκες άνω των 40 ετών, να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια, οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν η εξέταση να γίνεται τακτικά ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια.
Τα τελευταία χρόνια η πρόληψη φαίνεται πως έχει κάνει θαύματα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της 5ετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έφτασε το 2010 στο 85% σε σχέση με το 1972 που ήταν περίπου στο 50%.
Στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.
Το αισιόδοξο είναι ότι η καλύτερη ενημέρωση των τελευταίων χρόνων, η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση έχουν συμβάλλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με τους ιατρούς, κ. Βασίλη Κολοβό και κ. Μιλτιάδη Λασκαρίδη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας (ενώ επικοινωνήσαμε και με άλλους γυναικολόγους, των οποίων το πρόγραμμα δεν επέτρεψε τη συμμετοχή τους στο ρεπορτάζ), ούτως ώστε να κάνουν μια δήλωση σχετικά με το θέμα και να αναφέρουν κάποιο περιστατικό που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση:
Κολοβός Βασίλειος (γυναικολόγος – μαστολόγος): «Ο καρκίνος του μαστού, έχει οδηγήσει την επιστήμη στην αποθέωση της πρόληψης. Αν υπάρχει πρώιμη διάγνωση, τότε κατά 99% θα υπάρξει και θεραπεία. Ενδεικτικά, αν εντοπιστεί όγκος στο μαστό μικρότερος του ενός εκατοστού, και γίνει έγκυρη διάγνωση, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ο καρκίνος του μαστού, όπως και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι από τα είδη που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη εξέλιξη όσον αφορά τις μεθόδους πρόληψης. Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια περίπου υπάρχει και η δυνατότητα εξέτασης μέσω τρισδιάστατης ψηφιακής μαστογραφίας.
Το σημαντικότερο όλων είναι πως οι γυναίκες που επιθυμούν να εξεταστούν έστω και προληπτικά, να απευθύνονται σε γιατρούς οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στο μαστό. Σαφώς οι ίδιοι γυναικολόγοι θα πρέπει να κατευθύνουν τις πελάτισσές τους, σε γιατρούς που να είναι ειδικευμένοι, ώστε να μην προκύψει κάποια λάθος διάγνωση.
Ως γυναικολόγος – μαστολόγος, έχω έρθει αντιμέτωπος με πολλά περιστατικά, εκ των οποίων τα περισσότερα είχαν θετική κατάληξη, εφόσον έγινε έγκυρη διάγνωση. Εντύπωση όμως μου έχει κάνει ένα περιστατικό. Πριν μερικά χρόνια με επισκέφθηκε στο ιατρείο, μια κυρία μεγάλης ηλικίας. Καθώς την εξέτασα, ανακάλυψα πως έπασχε από καρκίνο του μαστού, σε προχωρημένο στάδιο. Δυστυχώς αυτή η γυναίκα είχε παραμελήσει τον προληπτικό έλεγχο και όταν οι υποψίες που είχε την οδήγησαν στο ιατρείο μου, μετά από τις κατάλληλες εξετάσεις διαπιστώσαμε πως όντως επρόκειτο για προχωρημένο στάδιο καρκίνου του μαστού, όπου παρά τις όποιες προσπάθειες δεν καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς οι περισσότερες γυναίκες σήμερα είναι ευαισθητοποιημένες σε αυτό το θέμα και φροντίζουν να ενημερώνονται συνεχώς και να εξετάζονται προληπτικά».
Λασκαρίδης Μιλτιάδης (μαιευτήρας – γυναικολόγος): «Λόγω του επαγγέλματος, έχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με γυναίκες στις οποίες ανακαλύψαμε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα.
Σε όλα αυτά τα χρόνια, μου έκανε εντύπωση ένα περιστατικό πριν από αρκετά χρόνια, το οποίο δυστ
υχώς είχε άσχημη κατάληξη. Επρόκειτο για μια νέα γυναίκα, η οποία είχε κλείσει ραντεβού για να κάνει μια προληπτική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης εντοπίσαμε κάτι, στο μαστό. Όλες οι ενδείξεις έδειχναν πως δεν ήταν κάτι σοβαρό, αφού φαινόταν μια απλή κύστη. Καθ’ υπερβολή ζήτησα βιοψία, και το αποτέλεσμα έδειξε κακοήθη όγκο. Δυστυχώς δεν κατάφερε να το καταπολεμήσει και έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Σήμερα είναι θετικό το γεγονός πως οι περισσότερες γυναίκες είναι ευαισθητοποιημένες και λαμβάνουν στα σοβαρά υπ’ όψη τους το θέμα της πρόληψης. Φυσικά η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και εννοείται πως ακόμη και για κάτι το οποίο πιστεύουμε πως μπορεί να είναι αθώο, πρέπει να το εξετάζουμε. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών, επιβάλλεται να κάνουν μαστογραφία τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ γυναίκες που έχουν στο οικογενειακό ιστορικό περιπτώσεις καρκίνου, πρέπει να ξεκινούν να εξετάζονται προληπτικά από μικρότερη ηλικία».
Γεωργαντζής Δημήτρης, γυναικολόγος: Οι παθήσεις του μαστού δυστυχώς είναι πολύ πιο συχνές από ότι νομίζουμε, αλλά ευτυχώς οι πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις. Αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες “κάθε ηλικίας” είναι ότι η πρόληψη σώζει και στη σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που βοηθάνε σε αυτή την κατεύθυνση. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει εύκολα σε επίπεδο ιατρείου, χωρίς ακτινοβολία με υπερηχογραφημα μαστού, αλλά και σε τακτικό έλεγχο με μαστογραφία, με πρώτη εξέταση στα 35 (μαστογραφία αναφοράς) και στη συνέχεια μετά τα 40 κάθε χρόνο.
Σε περίπτωση ιστορικού είτε ατομικού είτε οικογενειακού τα ηλικιακά όρια προσαρμόζονται αναλόγως. Τελευταίο όπλο στη φαρέτρα της διάγνωσης αποτελεί η μαγνητική μαστών με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο οργανισμός σχεδόν πάντα δίνει σημάδια, τα οποία η γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί. Ακόμα και η κακοήθεια όταν αναγνωρίζεται σε πρώιμο στάδιο αντιμετωπίζεται.