• 18 Οκτωβρίου, 2017

Έναρξη ελαιοκομικής περιόδου για τον Αλμυρό-Η ποιότητα και η σοδειά δεν συναντά την τιμή – Έκδοση 14-10-2017

Έναρξη ελαιοκομικής περιόδου για τον Αλμυρό-Η ποιότητα και η σοδειά δεν συναντά την τιμή – Έκδοση 14-10-2017

Με χαμηλή τιμή ξεκίνησε η πράσινη ελιά

 

 

Αισιόδοξες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα, ενώ η τιμή εκκίνησης θεωρείται χαμηλή

 

 

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πράσινης ελιάς, ωστόσο η τιμή που δόθηκε δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα οι τιμές ξεκινούν από 55 λεπτά και φτάνουν έως το 1.05  ευρώ το κιλό για τις πράσινες ελιές, ενώ για το αγουρέλαιο η τιμή ξεκινά από 3.50 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή στην περιοχή μας αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 25 Οκτωβρίου και κατά τα φαινόμενα θα έχουμε μια καλή χρονιά τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με επαγγελματίες και παραγωγούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, ούτως ώστε να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της φετινής παραγωγής.

Καλαντζής Ευάγγελος (Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης): «Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής έχει ξεκινήσει ήδη, αλλά οι τιμές που έχουν δοθεί είναι αρκετά χαμηλές. Μετά τις 26 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου. Σε όλη την έκταση του Δήμου Αλμυρού, δεν έχουμε κρούσματα δάκου και η σοδειά είναι καθαρή. Είναι βέβαιο πως φέτος τόσο οι ελιές, όσο και το ελαιόλαδο, θα είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Μακρής Μιχάλης (Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών): « Από τις 15 Σεπτεμβρίου περίπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της πράσινης ελιάς. Οι τιμές  που έχουν δοθεί στις πράσινες ελιές δεν είναι ευνοϊκές για μεγάλο μέρος των παραγωγών, οπότε οι περισσότεροι προτίμησαν την ελαιοποίηση. Μέχρι στιγμής λαμβάνουμε θετικά μηνύματα για τη φετινή παραγωγή. Πιστεύουμε πως θα έχουμε μια καλή χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ οι παραγωγοί ευελπιστούν και σε καλύτερες τιμές».

Καλόγηρος Αντώνης (γεωπόνος): «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η παραγωγή φέτος θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι. Σαφώς όσοι από τους παραγωγούς πραγματοποίησαν τους κατάλληλους ψεκασμούς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με δάκο, οπότε θα έχουν και καλύτερης ποιότητας λάδι. Η συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς έχει ήδη ξεκινήσει, οι τιμές της όμως δεν είναι ευνοϊκές για τους παραγωγούς. Για τις πράσινες ελιές Χαλκιδικής η τιμή ξεκινά από 45 λεπτά και φτάνει μέχρι τα 85 – 90 λεπτά το κιλό, ενώ για το αγουρέλαιο ξεκινά από τα 3.00 με 3.50 ευρώ. Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως οι τιμές αυτές δεν είναι ακόμη σταθερές».

Κατσαρός Βασίλης (γεωπόνος): «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, Πηλίου και Άμφισσας. Μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως η τιμή που δόθηκε δεν είναι αρκετά ικανοποιητική για τους παραγωγούς. Σε περίπου 15 ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή, καιρού επιτρέποντος».

Μουζάκης Γιώργος (Ελαιουργία Μαγνησίας): «Βάση των πρώτων δειγμάτων, η φετινή σοδειά περιμένουμε πως θα είναι καλύτερη σε σχέση με την περσινή. Στην περιοχή μας βοήθησε τα δέντρα και ο περσινός παγετός. Οι ελιές φαίνεται πως θα είναι καλύτερες ποιοτικά και ποσοτικά, συνεπώς αναμένουμε καλύτερη τιμή. Η τιμή της βρώσιμης ελιάς δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς, γι’ αυτό και οι περισσότεροι προτίμησαν τη λύση της ελαιοποίησης. Λόγω του επαγγέλματος, καθώς συνεργαζόμαστε με πολλές πόλεις, γνωρίζουμε πως στη Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή, ενώ στην περιοχή μας θα ξεκινήσει γύρω στις 25 Οκτωβρίου».

Σιαμανίκος Δημήτρης (ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου): «Φαίνεται πως η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά καλή. Προς το παρόν πραγματοποιείται η συλλογή βρώσιμης ελιάς και η τιμή έχει καθοριστεί περίπου στο 1,05 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 25 Οκτωβρίου, καθώς οι παραγωγοί περιμένουν ώστε να «μαυρίσουν» οι ελιές. Ελπίζουμε μόνο να «κρατήσει» ο καιρός, ώστε να μην υπάρξουν ζημιές στα δέντρα και μειωθεί η παραγωγή».

 

Χριστίνα Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στην Πολωνία με πρόγραμμα Erasmus+

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στην Πολωνία με πρόγραμμα Erasmus+

Το 2o Γυμνάσιο Αλμυρού, ως συντονιστικό σχολείο προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχε…
Νέα μονάδα παραγωγής εγκαινίασε η οικογένεια Σιαμανίκου στο σύγχρονο οικολογικό ελαιοτριβείο τους στον Πτελεό

Νέα μονάδα παραγωγής εγκαινίασε η οικογένεια Σιαμανίκου στο σύγχρονο οικολογικό ελαιοτριβείο τους στον Πτελεό

Τη Δευτέρα 10/10/2022 η οικογένεια Σιαμανίκου, εγκαινίασε τη νέα μονάδα παραγωγής της, ανάμεσα σε φίλους, πελάτες,…
Κων. Μαραβέγιας: Οικονομική ενίσχυση και των παραγωγών ελαιολάδου-ελιάς διπλής κατεύθυνσης

Κων. Μαραβέγιας: Οικονομική ενίσχυση και των παραγωγών ελαιολάδου-ελιάς διπλής κατεύθυνσης

Βελτιωτικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα, περιλαμβάνονται στα στοχευμένα μέτρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης…