- 17 Οκτωβρίου, 2017
Αφιέρωμα στη Θέρμανση: Οι επαγγελματίες του Αλμυρού προτείνουν στους καταναλωτές και δίνουν το στίγμα των καιρών – έκδοση 14-10-2017
Το κόστος θέρμανσης για τα ελληνικά νοικοκυριά που επιβαρύνονται με φόρους, ΕΝΦΙΑ και μέχρι τέλος του χρόνου τέλη κυκλοφορίας, θα είναι και φέτος εξαιρετικά βαρύ. Τα περισσότερα νοικοκυριά, θερμαίνονται με πετρέλαιο που φέτος, για να γεμίσει κανείς μια δεξαμενή πετρελαίου χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 λίτρα, με αξία στα 990 ευρώ.
Σε ότι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, τα τελευταία χρόνια μειώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.55 τόνους, έναντι 2.908.247 τόνους το 2010, ενώ το 2013 είχε υποχωρήσει στους 959.233 τόνους.
Την ίδια στιγμή, το επίδομα θέρμανσης θα υποστεί κούρεμα της τάξεως του 50%, βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης να μειωθεί κατά 50 έως 60 εκατ. ευρώ η συνολική δαπάνη.
Τα κριτήρια του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Oι περικοπές αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό των δικαιούχων κατά 300.000. Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018.
Επαγγελματίες της περιοχής του Αλμυρού, προτείνουν λύσεις και δίνουν το στίγμα των καιρών:
Αποστόλης Τσιαπράζης (υδραυλικός – Υδροτεχνική) «Σαφώς και ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος, είναι πως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις είναι απαραίτητο να γίνονται σε όλες τις κατοικίες. Οι ενδιαφερόμενοι σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των οικιών μπορούν να επιλέγουν την αναβάθμιση θέρμανσης που ταιριάζει στα σπίτια τους και στα άτομα που κατοικούν εκεί. Φυσικά οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να προσαρμοστούν στην οικονομική δυνατότητα του εκάστοτε ιδιοκτήτη.
Από την εμπειρία μας στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως αρκετοί είναι οι συντοπίτες μας που έχουν πραγματοποιήσει ενεργειακές αναβαθμίσεις. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στις αντλίες θερμότητας, την ενδοδαπέδια θέρμανση και στους λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αξίζει να επιμείνουμε στο γεγονός πως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις είναι επένδυση για τον κάθε ιδιοκτήτη».
Νάκος Βασίλης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε, υπεύθυνος θέρμανσης & ψύξης στο κατάστημα «Νάκος»): «Όπως όλα δείχνουν, οι καταναλωτές θα στραφούν για μια ακόμη χρονιά στη λύση της ηλεκτρικής μορφής θέρμανσης. Τα κλιματιστικά inverter παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς η μικρή κατανάλωση ενέργειας τα καθιστά πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών. Αυξημένη ζήτηση βέβαια παρουσιάζουν και θερμοπομποί, ενώ λύσεις γρήγορες άμεσες και οικονομικές παραμένουν τα αερόθερμα και οι θερμάστρες με λάμπες. Αξίζει να αναφέρουμε, πως μεγάλη ζήτηση υπάρχει και στις σόμπες ξύλου, ιδιαίτερα από κατοίκους των χωριών της περιοχής μας. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία μας μπορεί να καθοδηγήσει και να βοηθήσει τους καταναλωτές».
Παρίσης Θανάσης (έμπορος υδραυλικών ειδών και θέρμανσης): «Ο φετινός χειμώνας, προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολος από τους προηγούμενους. Χρόνο με το χρόνο, η κίνηση περιορίζεται συνεχώς. Μπορώ να πω, πως και ο δικό μας κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες όμοιες με την υπόλοιπη αγορά. Οι καταναλωτές είναι μπερδεμένοι και δεν ξέρουν που να στραφούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως αναζητούν τις οικονομικότερες ».
Κοντοστάθης Δημήτρης (πρατηριούχος καυσίμων): «Η διανομή του πετρελαίου ξεκίνησε επίσημα την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στην περιοχή μας όμως αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η τιμή που έχει δοθεί προς το παρόν είναι γύρω στα 0.95 – 0.96 λεπτά το λίτρο. Οι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά λόγω των οικονομικών δυσκολιών ζητούν πίστωση από τους πρατηριούχους. Πιθανότατα η κίνηση θα είναι και φέτος υποτονική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πετρέλαιο είναι μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις όσον αφορά τη θέρμανση».
Μουζάκης Γιώργος (Ελαιουργία Μαγνησίας Μιχαήλ Κουφάκης Α.Ε.): «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στη ζήτηση της Βιομάζας. Από το 2013 μέχρι σήμερα, ειδικότερα στην επαρχία, την προτιμούν ως οικονομική λύση για τη θέρμανση. Το μόνο αρνητικό που παρατηρείται τελευταία είναι πως έχει αυξηθεί η τιμή λόγω της αυξημένης ζήτησης. Οι φετινές τιμές κυμαίνονται από 90 έως 110 ευρώ ο τόνος. Φέτος, λόγω της αυξημένης παραγωγής αναμένεται μην έχουμε ελλείψεις. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται τη φετινή παραγωγή πυρηνόξυλου γύρω στα τέλη Οκτώβρη».
Μπουρλής Ηλίας (Μηχανικός ΕΜΠ – ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων και συστημάτων θέρμανσης): «Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, το σύστημα θέρμανσης είναι συνδεδεμένο με το κόστος κατανάλωσης. Πλέον όλοι ψάχνουν την οικονομικότερη λύση και είναι γεγονός πως υπάρχουν άφθονες επιλογές. Κατά την προσωπική μου άποψη, η καλύτερη λύση είναι η αντλία θερμότητας η οποία εξοικονομεί 70% του κόστους στους καταναλωτές σε σχέση με το πετρέλαιο και 50 % σε σχέση με το υγραέριο και άλλα μέσα θέρμανσης. Αρκετοί καταναλωτές έχουν ενδιαφερθεί και την έχουν προτιμήσει ως λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης. Εκτός από οικονομική επιλογή, είναι και οικολογική. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι το κόστος εφαρμογής, όσοι όμως το έχουν εφαρμόσει έχουν κάνει απόσβεση σε τρεις χειμώνες περίπου. Αρκετοί συντοπίτες μας ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αυτή την αλλαγή, οι περισσότεροι όμως περιμένουν τα προγράμματα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”».
Θεοδόσης Πετράκης (πρατηριούχος καυσίμων): «Η φετινή τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί γύρω στο 1 ευρώ. Η διανομή επίσημα ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στην περιοχή μας όμως δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση. Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι υποτονική λόγω του καιρού, ενώ σε περίπτωση που χρειάζονται κάποιοι θέρμανση χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Επίσης, είναι σημαντικό πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως θα μειωθούν οι δικαιούχοι κατά 50%. Συνεπώς οι καταναλωτές περιμένουν ώστε να αποφασίσουν πως θα κινηθούν. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το πετρέλαιο, αποτελεί μια από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες μεθόδους θέρμανσης και δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί».
Χριστίνα Τοσούδη