- 11 Οκτωβρίου, 2017
Tσιντσίνης Γιώργος ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 7-10–2017
Αύριο ο «Ιστορικός»
φοράει τα «καλά» του
και στο «Ραγάζος» τα μυαλά
θα ‘ναι στα …κάγκελά του.
Μετεωρολογικά, όλα δείχνουν (και ειδικότερα οι θερμοκρασίες τη νύχτα) ότι ο Φθινοπωριάτικος καιρός παίζει πλέον σοβαρά το ρόλο του, χωρίς ακόμη να μας απειλεί ιδιαίτερα. Το καλοκαίρι πάντως το χαιρετίσαμε προ πολλού φέτος, ενώ ενδυματολογικά και από πλευράς οικιακής ετοιμασίας (κλινοσκεπάσματα κτλ.) πλησιάσαμε και ¨εγκαταστήσαμε» τον χειμώνα, καλού – κακού. Ευχή όλων είναι να κρατηθούμε τουλάχιστον έως εδώ και όχι πιο …ψυχρά, όχι χειρότερα. Η πραγματική περίοδος του χειμώνα θα αρχίσει -ως συνήθως- να μετράει από την ώρα που τα νοικοκυριά και οι χώροι εργασίας θα χρειαστούν θέρμανση και τότε θ’ μπούμε πάλι στα δύσκολα. Μπροστά μας είναι άλλος ένας χειμώνας οικονομικής κρίσης και για τους φτωχότερους (που ολοένα και είναι περισσότεροι) ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ας ελπίσουμε λοιπόν σ’ έναν ήπιο χειμώνα και -γιατί όχι;- σύντομο.
Όσοι μελετούν τις φετινές τάσεις στην αγορά των καυσίμων διατείνονται ότι πολλές χιλιάδες θα είναι τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση για την αυτονομία στη σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου (Σ.Σ.: Δεν χρειάζεται πια ν’ αποφασίζει όλη η πολυκατοικία για κάτι τέτοιο, αλλά κάθε ιδιοκτήτης ατομικά αρκεί.) και θα μπορούν φέτος να ζεσταθούν με κόστος χαμηλότερο, κατά 40% περίπου, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά της Ελλάδος τη δυνατότητα αυτού του εναλλακτικού καυσίμου για θέρμανση, παρά μόνο όσα βρίσκονται στις γεωγραφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Αττικής, όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.
Μπορεί (δίκαια ή άδικα) οι μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών να έχουν χαρακτηριστεί σε συμπολιτευόμενες ή αντιπολιτευόμενες, αλλά αυτό που τις κάνει αξιόπιστες είναι ότι κάποιες συχνά δεν φοβούνται να γράψουν πικρές αλήθειες. Μια τέτοια έκφανση αξιοπιστίας π.χ. διεκδικεί η «Καθημερινή» και η …προτίμηση πηγάζει από πρόσφατο κύριο άρθρο της, που ξεκαθαρίζει, ότι «τα κόμματα στην Ελλάδα είχαν μετατραπεί σε κόμβους συναλλαγής. Εξασφάλιζαν θέσεις στο Δημόσιο, προστασία σε προνόμια συντεχνιών, ανέλιξη των μετρίων ή και αχρήστων, ακόμη και καλύτερους βαθμούς στα πανεπιστήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άξιος συνεχιστής αυτής της παράδοσης. Δυστυχώς, όμως, υπήρχε και ένα σημαντικό κομμάτι της Ν.Δ., που είχε μπολιαστεί με την ίδια νοοτροπία. Οι συνδικαλιστές της έδιναν μάχη υπέρ των συντεχνιών και στελέχη της έβλεπαν και βλέπουν το κράτος σαν λάφυρο. Είναι προφανές ότι σε αυτό το κομμάτι δεν αρέσει η καθαρή φιλελεύθερη προσέγγιση του προέδρου της Ν.Δ. Αλλά και ο ίδιος δεν θα μπορέσει να πάρει την εντολή που επιδιώκει και να κυβερνήσει όπως θέλει, αν δεν αλλάξει το DNA και τη στελέχωση του κόμματος. Αυτά γίνονται τώρα, όχι μετά τις εκλογές.» Σας μένει κάποια αμφιβολία μήπως ότι έχει δίκιο ο αρθρογράφος; Και αν ναι, κάπως έτσι δεν διαιωνίζεται στη χώρα το… «αλίμονό μας»;
Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το κατά πόσο ο εφετινός προϋπολογισμός θα έχει υπερ-πλεόνασμα 2,21% αντί 1,75% που ήταν ο στόχος προκειμένου να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό διότι στην Καραγεώργη Σερβίας αναμένουν με αγωνία τα στοιχεία από τις τράπεζες για το πως πήγε η πληρωμή της 1η δόσης ΕΝΦΙΑ και της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 29 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τον Νοέμβριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις καθώς θα γνωρίζουν στο Υπ. Οικονομικών τι θα έχει εισπράξει το κράτος από την 3η και τελευταία δόση του Φόρου Εισοδήματος και την αντίστοιχη του ΕΝΦΙΑ. Στο Οικονομικών επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνουν αισιόδοξοι ότι και το υπερ-πλεόνασμα θα επιτευχθεί και περίπου 250.000 νοικοκυριά θα λάβουν ένα έκτακτο βοήθημα την περίοδο των Χριστουγέννων. Κι όπως λέει και ο σοφός λαός, «το τάμα δεν χαλάει …σπίτι». Η φτώχεια όμως;
Το «πράσινο φως» πήρε από την αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο για τη επιλογή φύλου από την ηλικία των 15 ετών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές επί της αρχής ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αφού παρουσίασε τη νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία η επιλογή φύλου θα μπορεί να γίνει από τα 15 έτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κατεβαίνει στο 15ο έτος (σ.σ.: το όριο) της ηλικίας και αποδεχόμαστε τις προτάσεις των κομμάτων και της αντιπολίτευσης, που είχαν πει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάποια ιατρική γνωμοδότηση. Αυτή θα υπάρχει. Θα υπάρχει γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με απόφαση του ΔΣ του». Ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται και ότι θα καταθέσει τις δικές του νομοθετικές βελτιώσεις, ενώ ζήτησε να μην αρκεί μια απλή δήλωση για την αλλαγή φύλου. Πρόταση της στήλης: Σταματήστε την ανάγνωση σ’ αυτό το σημείο, προκειμένου να …σταυροκοπηθείτε ελεύθερα. (Όχι μόνο για την ουσία της υπόθεσης, αλλά και για τη μικρή ηλικία που θα επιτραπεί σ’ ένα παιδί, να πάρει μια τόσο σοβαρή απόφαση.)
Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες για την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ, που κόστισε ήδη 59 νεκρούς και 527 τραυματίες, σε συναυλία του Λας Βέγκας. Ο σερίφης Τζόζεφ Λομπάρντο έκανε λόγο για έναν «μοναχικό λύκο» κι έναν «ψυχοπαθή», χωρίς να αναφερθεί στο σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο δράστης Στίβεν Πάντοκ προφανώς είχε προετοιμάσει σχολαστικά την επίθεση και πρόθεσή του ήταν να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατό. Είχε νοικιάσει δύο γειτονικά δωμάτια στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι, που του έδιναν τη δυνατότητα να στοχεύει από δύο διαφορετικές γωνίες, και είχε στην κατοχή του δέκα ημιαυτόματα τουφέκια, τα οποία βρέθηκαν μέσα στα δωμάτια. Πήρε θέση μπροστά στα παράθυρα του ενός από τα δύο δωμάτια κι άρχισε να πολυβολεί εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για τη συναυλία. Πιστεύεται πως αυτοκτόνησε πριν φθάσουν οι αστυνομικοί στο δωμάτιο όπου βρισκόταν.
Αυτά τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα πάντως, με θύματα ανύποπτους και αθώους πολίτες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, δεν έχουν αρχή και τέλος, αλλά και δεν δείχνουν να λύνουν κανένα από τα προβλήματα που επικαλούνται οι στυγεροί εμπνευστές τους. Από την άλλη μεριά, όσο κι αν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα οι οργανωμένες κοινωνίες, για να προλάβουν τέτοια απευκταία ομαδικά εγκλήματα, φαίνεται πως δεν έχουν βρει κάποιον τελεσφόρο τρόπο να τα αντιμετωπίσουν, να τα προλάβουν.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας την κρίσιμη στιγμή, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ τόνισε ότι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί δεν έχει συχνά σχέση με την πραγματικότητα. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild Zeitung, ερωτηθείς αν οι υπερχρεωμένες χώρες «χαίρονται», όπως λένε, πολύ πρόωρα για το τέλος της θητείας Σόιμπλε, ως υπουργού Οικονομικών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει πως αποτελεί και γερμανικό παραμύθι το ότι μόνον ο Σόιμπλε έχει υποστηρίξει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ακόμη, ο Γιούνκερ σημειώνει ότι ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών διαδραματίζει στην Ευρώπη έναν ρόλο που προωθεί τη συναίνεση και καταλήγει ότι -σε κάθε περίπτωση- ο Σόιμπλε θα γίνει ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Βουλής. Στο καλό, να πάει… στο καλό…
Πληθαίνουν οι εμφανίσεις του λαγοκέφαλου, στη θαλάσσια της Μεσογείου και ειδικότερα στις Ελληνικές θάλασσες και το σχόλιο γράφεται με αφορμή την αλίευση ενός του είδους του στον Παγασητικό, στην περιοχή της Αγριάς. Ο λαγοκέφαλος (στη σημερινή φωτογραφία της στήλης) λέγεται ότι είναι το δεύτερο πιο τοξικό ζώο στον πλανήτη. Πιο τοξικό από την πιο επικίνδυνη κόμπρα και από τον πιο θανατηφόρο σκορπιό, από την πιο δηλητηριώδη αράχνη. Είναι εξαιρετικός θηρευτής, αποτελεί μία σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ένας λαγοκέφαλος έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους, λένε και προκαλεί προβλήματα ακόμη κι αν τον αγγίξει κάποιος ψαράς απρόσεκτα. Όσοι ψαρεύετε λοιπόν, προσέξτε… Τα μάτια σας δεκατέσσερα.
Αν στο αλκοτέστ, σου έπαιρναν το …κινητό, αντί για το δίπλωμα, δεν θα έπινε ποτέ κανείς.
Κι αν σε κυνηγούσαν οι τροχονόμοι -θα πρόσθετα εγώ- κάθε φορά που μιλάς αρειμανίως στο κινητό σου τηλέφωνο, για να στο κατασχέσουν πάραυτα, όλοι οι δρόμοι (ειδικότερα μέσα στις οικιστικές περιοχές) θα ήταν ασφαλέστεροι για τους πεζούς και τους επιβαίνοντες σε άλλα οχήματα, που προπορεύονται ή διασταυρώνονται μαζί σου.
Από τις καλύτερες ευχές γενεθλίων που έχω διαβάσει: «Μη μετράς τα κεριά στην τούρτα… Απλώς δες πόσο φωτεινά είναι!»