- 29 Σεπτεμβρίου, 2017
Απαγορεύεται μεν, επιτρέπεται δε! – Περιπτώσεις απαγόρευσης κυνηγιού και οι εξαιρέσεις τους
Μπορεί σε μια περιοχή να απαγορεύεται το κυνήγι αλλά στην ίδια περιοχή να υπάρχουν κυνηγοί που κυνηγούν νόμιμα ή μπορεί να απαγορεύεται για ορισμένους κυνηγούς και να επιτρέπεται για κάποιους άλλους που διαθέτουν την ίδια άδεια θήρας; Η απάντηση είναι ναι, μπορεί…
Στις αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού ορισμένου χρόνου, με τις οποίες απαγορεύεται η άσκηση του κυνηγιού σε συγκεκριμένη περιοχή και για καθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. 2, 3, 5 χρόνια ή και περισσότερο), συνηθίσαμε να διαβάζουμε τη φράση «απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων…». Ίσως, για ορισμένους η λέξη «όλων» μοιάζει περιττή και πλεονασμός με την σκέψη ότι αφού απαγορεύεται το κυνήγι σημαίνει ότι απαγορεύεται ανεξαιρέτως για όλα τα θηράματα. Αυτό είχαμε συνηθίσει μέχρι που δυο αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού, η μια πρόσφατη και άλλη της περσινής κυνηγετικής περιόδου, μας απέδειξαν ότι στον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Δηλαδή, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού ορισμένου χρόνου μιας περιοχής (προσοχή, όχι καταφύγιο άγριας ζωής) καθορίζει για ποια θηραματικά είδη ή κατηγορίες ειδών απαγορεύεται το κυνήγι και ποια θηραματικά είδη εξαιρούνται από την απαγόρευση και επιτρέπεται το κυνήγι τους.
Πρώτη περίπτωση:
Απαγορεύεται το κυνήγι των πτερωτών θηραμάτων και επιτρέπεται των θηλαστικών
Τον Ιούλιο του 2016, με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου απαγορεύτηκε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για πέντε χρόνια (έως 31.7.2021) στην περιοχή Μεγαλοβούνι, δ.κ. Διδύμων, δ.ε. Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας. Στην συγκεκριμένη περιοχή ίσχυε καθεστώς απαγόρευσης του κυνηγιού και με παλιότερες αποφάσεις (1984, 1990, 2011). Με την απόφαση του 2016, ανανεώθηκε για άλλα πέντε χρόνια η απαγόρευση κυνηγιού (απόφαση 2011) που έληξε στις 31.7.2016. Σκοπός της απαγόρευσης ή της ανανέωσης απαγόρευσης ήταν, σύμφωνα με την απόφαση, η «προστασία, ανάπτυξη, αναπαραγωγή και εκμετάλλευση του θηραματικού πλούτου της άγριας πανίδας της χώρας».
…η συνέχεια στην πηγή του άρθρου, κλικ εδώ…