• 27 Σεπτεμβρίου, 2017

Διπλασιάζονται οι αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού – έκδοση 23-9-2017

Διπλασιάζονται οι αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού – έκδοση 23-9-2017

 

Σε απόγνωση οι συμπολίτες μας αφήνουν πατρικά και κτήματα που καλλιεργούσαν χρόνια οι πατεράδες τους

 

Η έντονη οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας, να σπεύδουν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, ώστε να καταθέσουν αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς.

Λόγω της αυξημένης φορολογίας των ακινήτων, καθώς και λόγω της συσσώρευσης χρεών από τους περισσότερους θανόντες,  οι κληρονόμοι αναγκάζονται να αφήσουν ιδιοκτησίες που ανήκαν στην οικογένειά τους πολλά χρόνια, σπίτια που χτίστηκαν με κόπο, κτήματα που καλλιεργούνταν από γονείς και παππούδες.

Στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού, στο οποίο υπάγεται και η Ν. Αγχίαλος, έχει καταγραφεί τραγική αύξηση των αποποιήσεων,  τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενδεικτικά, το 2013 έγιναν 34 δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς, το 2014, 57, ενώ το 2015 ξεπέρασαν τις  120. Το 2016 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία με 146 δηλώσεις, ενώ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017 έχουν καταγραφεί 248 δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς. Απ’ ό,τι φαίνεται το 2017 αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το τέλος του έτους, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι κληρονόμοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν την αίτηση αποποίησης εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που έλαβαν γνώση της επαγωγής και του λόγου κληρονομιάς. Έχοντας στα χέρια τους το αντίγραφο της δήλωσης αποποίησης είναι ανακουφισμένοι ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις οφειλές στο Δημόσιο ή σε Τράπεζες.

Σε περίπτωση αποποίησης, η κληρονομιά υπάγεται στους κληρονόμους του αποποιήσαντα κληρονόμου. Σε περίπτωση που υπάρχουν τέκνα, ο αποποιήσας πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή καθώς η τυχόν κατάχρεη κληρονομιά υπάγεται σε αυτά.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…