• 25 Σεπτεμβρίου, 2017

«Γιόμισε» από νιάτα και χορούς η Ευξεινούπολη στο 3ο Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Παιδικών Χορευτικών Ανατολικής Ρωμυλίας

«Γιόμισε» από νιάτα και χορούς η Ευξεινούπολη στο 3ο Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Παιδικών Χορευτικών Ανατολικής Ρωμυλίας

Το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Παιδικών χορευτικών τμημάτων Ανατολικής Ρωμυλίας, στο πάρκο της Ευξεινούπολης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, υπό την αιγίδα της ΠΟΣΑΡ, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Αλμυρού και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Το 3ο Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Παιδικών Χορευτικών Ανατολικής Ρωμυλίας συνέπεσε χρονικά με τη φιλοξενία της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας, προστάτιδας των Ανατολικορωμυλιωτών. Νωρίς το απόγευμα τελέστηκε Εσπερινός, ενώ ακολούθησε μεταφορά της εικόνας στο πάρκο της Ευξεινούπολης, συνοδεία των χορευτικών τμημάτων. Παρουσία επισήμων, φορέων και των χορευτικών τμημάτων εψάλη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Γιαννιό.

Κατά την έναρξη της βραδιάς χαιρετισμό απηύθυναν οι: κ. Ανδρέας Τσερκετζίδης, κα Ευδοκία Παπαχρηστούδη, κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κ. Δημήτρης Εσερίδης, κ. Αργύρης Τέφογλου που μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Ανδρέας Τσερκετζίδης Πρόεδρος Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης: «Σας καλωσορίζουμε απόψε όλους στο χωριό μας και στο 3ο Παιδικό Αντάμωμα που διοργανώνει ο Σύλλογός μας υπό την αιγίδα της ΠΟΣΑΡ και συνδιοργανωτές τον Δήμο Αλμυρού και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Σήμερα φιλοξενούμε επτά Συλλόγους και ο σκοπός της εκδήλωσης είναι η διάδοση των παραδόσεών μας. Ευχαριστώ πολύ τους εθελοντές και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Η καρδιά της Ανατολικής Ρωμυλίας σήμερα χτυπάει στην Ευξεινούπολη.»   

Ευδοκία Παπαχρηστούδη Πρόεδρος ΠΟΣΑΡ «Με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιείται το 3ο Παιδικό Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας. Η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας συνδιοργανώνει για τρίτη φορά αυτή την εκδήλωση και ευχαριστούμε την Αντιπεριφερειάρχη που είναι πάντα θετική σε όποια εκδήλωση της ΠΟΣΑΡ και των Συλλόγων της. Σήμερα γιορτάζουμε δύο γεγονότα, την άφιξη της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας στην Ευξεινούπολη καθώς και το Αντάμωμα των παιδικών χορευτικών. Απόψε είναι η βραδιά των παιδιών και εμείς ως θεματοφύλακες, έχουμε την υποχρέωση να τους μεταλαμπαδεύσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας.»

Δωροθέα Κολυνδρίνη Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας: «Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σε πείσμα των καιρών, επειδή πιστεύει στη δύναμη του πολιτισμού και της διατήρησης των εθίμων θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των συλλόγων της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο πολιτισμός είναι αξία και το σημαντικότερο όλων είναι πως τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα εδώ αποτελούν άξιους συνεχιστές της παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας.»

Μαρίνα Χρυσοβελώνη Πρώην Υφυπουργός: « Αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα εδώ για να πλαισιώσουν την εκδήλωση. Είναι πολύ σημαντικό, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται με σκοπό τη διάσωση των παραδόσεών μας. Είναι βέβαιο πως θα συναντηθούμε ξανά του χρόνου.»

Δημήτρης Εσερίδης Δήμαρχος Αλμυρού: «Εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σας καλωσορίζουμε στην Ευξεινούπολη. Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή καθώς έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την εικόνα της Αγίας Τριάδος προστάτιδας των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας. Παράλληλα, το χωριό μας έχει την τιμή να φιλοξενεί το 3ο Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Παιδικών Χορευτικών Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας. Αξίζει να χειροκροτήσουμε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα εδώ και αποτελούν τους συνεχιστές της παράδοσής μας.»

Αργύρης Τέφογλου Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης: «Οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, το γλωσσικό ιδίωμα, οι χοροί και η μουσική, της Ανατολικής Ρωμυλίας είναι απαραίτητο να διατηρηθούν και να διαδοθούν στις νεότερες γενιές. Έχουμε χρέος στους προγόνους μας, να συνεχίσουμε τις παραδόσεις και όσα εκείνοι έφεραν αφήνοντας πίσω τους στις αλησμόνητες πατρίδες. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς που η αποψινή εκδήλωση γίνεται στο χωριό μας.»    

Το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης παρουσίασε δρώμενο με θέμα τον  τρύγο, βασισμένο στην αφήγηση πραγματικών γεγονότων από την κα Μαρία Μ. Μπατσκίνη. Ο δάσκαλος του Συλλόγου κ. Αντώνης Στάμος ανέλαβε την παρουσίαση, καθοδηγώντας τους μικρούς χορευτές και δίνοντας μια θεατρική νότα στη βραδιά.

Το πάρκο της Ευξεινούπολης «πλημμύρισε» από νιάτα και μουσικές της Ανατολικής Ρωμυλίας, με τους μικρούς χορευτές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να λαμβάνουν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Στο Αντάμωμα συμμετείχαν οι Σύλλογοι: Σύλλογος Διατήρησης και προβολής της παράδοσης της Αν. Ρωμυλίας Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Θρακών Βόλου, Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Ν. Αγχιάλου, Μορφωτικός Σύλλογος Μεγάλου Μοναστηρίου Ν. Λάρισας, Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Ριζομύλου «Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ», Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης.  

Το παρόν έδωσαν οι: κα Δωροθέα Κολυνδρίνη Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη Πρώην Υφυπουργός, κ. Δημήτρης Εσερίδης Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Νίκος Καλλές πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μαρία Σταυραντώνη εντεταλμένη σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού, κ. Αργύρης Τέφογλου πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Ευξεινούπολης, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός, κα Ευδοκία Παπαχρηστούδη πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ, κ. Γιάννης Λουλούδης υπεύθυνος της ΠΟΣΑΡ για τη Θεσσαλία, κα Γερακίνα Μηνούδη έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΣΑΡ, οι προηγούμενοι Πρόεδροι του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας και μέλη τοπικών Συλλόγων Πολιτιστικού Ευξεινούπολης, Σαρακατσαναίων “Η Στάνη” και Προσφύγων Μικρασιατών Αλμυρού.

 

 

 


 

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…