• 20 Σεπτεμβρίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 16–9–2017

Λόγια παχιά πάλι στη ΔΕΘ,

μας χάλασαν την …πέψη.

Γιατί όλα τα ψέματα

έχουν την ίδια γεύση.

 

Πάντοτε είχα τη γνώμη, ότι όλες οι πικρές αλήθειες είναι αυταπόδεικτες. Mπορεί, φερ’ ειπείν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προσκαλεί ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα -όπως σημειώνει η «Καθημερινή»- και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να καταφθάνει με ένα αεροπλάνο γεμάτο με δυνητικούς επενδυτές στην Αθήνα, ωστόσο όσοι έχουν ήδη επιλέξει να τοποθετήσουν χρήματα στη χώρα μας, γνωρίζουν ότι τα λόγια απέχουν παρασάγγες από τις πράξεις. Αρκετοί από τους επενδυτές που έφερε ο Γάλλος πρόεδρος έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, της διοικητικής αναποτελεσματικότητας, των ιδεοληπτικών εμμονών και των αντιδράσεων από μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Η αξιοποίηση π.χ. της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, της Αφάντου στη Ρόδο, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορα σημεία της χώρας και η υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός» είναι μερικά μόνον από τα παραδείγματα εκείνα που επιβεβαιώνουν αυτές τις αντινομίες, μεταξύ πολιτικών λόγων και έργων στη χώρα μας. Η αξιοποίηση όμως της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι η πιο εξόφθαλμη περίπτωση του «άλλα λέμε και άλλα κάνουμε», αφού, λίγες μόνον ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας από το υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρεία Ελληνικόν Α.Ε., η κυβέρνηση υπαναχωρεί. Κι έχω βαρεθεί να γράφω για αντίστοιχες «στραβές» και δυστοκίες στην περιοχή μας, που όχι μόνο έχουν φρενάρει την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά έχουν αποκαρδιώσει και όλους εκείνους -λίγους ή πολλούς- που σκέφτηκαν κάποια στιγμή να υλοποιήσουν επενδύσεις και να δώσουν ψωμί σε φτωχούς συμπατριώτες μας.

 

Η συντελούμενη και κλιμακούμενη κατάρρευση παλιών μιντιακών κολοσσών, με την ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγαλομετόχων τους, άνοιξε τις πύλες για νέους παίκτες. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται και το παιχνίδι ξαναχοντραίνει επικίνδυνα, όπως αναφέρουν τα «απ’ έξω» απο τον κυκεώνα ΜΜΕ. Εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα χρεοκόπησαν. Κάποια (ξε)πουλήθηκαν και ξανάνοιξαν ή ετοιμάζονται να ανοίξουν. Άλλα έβαλαν οριστικά λουκέτο. Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν (και κάποιοι παραμένουν) απλήρωτοι επί μήνες. Βρέθηκαν στον δρόμο χωρίς αποζημιώσεις, δίχως δεδουλευμένα και με αβέβαιο μέλλον. Ορισμένα καινούργια ΜΜΕ έκαναν την εμφάνισή τους. Η «Εφημερίδα των Συντακτών», συγκεκριμένα, επιχείρησε να καταγράψει τον νέο χάρτη των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα. Ήδη σχεδιάζονται και νέα μέσα ενημέρωσης που θα ανοίξουν σύντομα τις πόρτες τους. Η παλιά… διαπλοκή φεύγει. Ένα κομμάτι της τουλάχιστον. Πολλοί όμως θεωρούν ότι ήδη στήνεται το σκηνικό μιας νέας, ίσως και άλλου τύπου, διαπλοκής. Το ΕΣΡ ετοιμάζει νέα αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, ενώ θα ακολουθήσουν ραδιόφωνα, περιφερειακά κανάλια και πάει λέγοντας. Οι νομικές υπηρεσίες των καναλαρχών ετοιμάζονται ήδη για νέες προσφυγές. Παλιοί και νέοι παίκτες στον χώρο των μίντια παίρνουν θέση στο νέο τοπίο. Το πολιτικο και οικονομικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό. Οι μάχες έχουν ήδη αρχίσει και το παιχνίδι και στο μιντιακό τοπίο αναμένεται να φουντώσει για τα καλά. Και μη σας φανεί παράξενο, αν διαπιστώσετε ότι σε πολλά από αυτά τα παιχνίδια εξουσίας και επιβολής η δημοκρατία είναι άσχετη ή επιδεικτικά απούσα.

 

Πάω στοίχημα, ότι πολύ λίγοι και λίγες είχατε τη διάθεση και την υπομονή να παρακολουθήσετε τις φετινές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, που ήδη άρχισαν να δίδονται στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο, με αφορμή τη …ρουτινιάρικη επίσκεψή τους στη Διεθνή Έκθεση. Και βρίσκω λογική αυτήν την απροθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών. Όταν τα ίδια ψέματα επαναλαμβάνονται και παλιώνουν, όντως δεν είναι καθόλου ελκυστικά.

 

Εύλογη η αντίδραση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου «η Δήμητρα» ,σχετικά με τις πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο, για κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στη Νέα Αγχίαλο. «Το κατάστημα αυτό συνεχίζει την διαχρονική παρουσία στην πόλη μας της Αγροτικής Τράπεζας και εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους αγρότες και τους καταστηματάρχες της περιοχής μας», τονίζει και «είναι γεγονός ότι στην εποχή των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι περισσότερες από αυτές γίνονται μέσω υπολογιστή. Από την άλλη όμως, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας είναι επίσης γεγονός πως θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με τις τραπεζικές τους συναλλαγές, αναγκαζόμενοι να μεταβαίνουν στον Αλμυρό ή στον Βόλο. Εκφράζουμε την ελπίδα πως δεν θα προχωρήσει μια τέτοια απόφαση, που θα βλάψει σίγουρα τις οικονομικές δραστηριότητες της Νέας Αγχιάλου.» Αν έτσι έχουν αποφασίσει τα αφεντικά της Τράπεζας, θεωρείστε την υπόθεση τελειωμένη και μια ακόμη υποβάθμιση στην περιοχή μας ….δεδομένη, δυστυχώς.

 

Σημαντική και με πολλούς συμβολισμούς η πρόσφατη απόφαση της Ένωσης ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας (ΕΠΣΘ) και της Διοίκησης Περικλή Λασκαράκη να διεξάγει την κλήρωση του φετινού Κυπέλλου και των Πρωταθλημάτων της Ένωσης στο «Αρχοντικό» του Δάσους Κουρί. Η περιοχή μας, ο πανέμορφος τόπος μας «διψάει» από τέτοιες επικοινωνιακές πρωτοβουλίες φιλοξενίας, που προβάλλουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς, σε σχέση με γειτονικές λύσεις. Και προφανώς, εικάζω ότι για τη συγκεκριμένη και άλλες παρόμοιες επιλογές έχει βάλει το …χεράκι του και ο …ημεδαπός και αεικίνητος Δημήτρης Βελάνης, ως συνεργάτης του Λασκαράκη.

 

Η κληρωτίδα, ωστόσο, του Κυπέλλου έριξε κατευθείαν στα «θηρία» τον Γυμναστικό Σύλλογο Αλμυρού, αφού αντίπαλός του κληρώθηκε το νεοφανές «μόρφωμα» της πρώην Πύδνας, που λανσάρεται ως «Βόλος ΝΠΣ». Να σκεφτείτε δε, πως ακόμη κι αν οι «μουσαφίρηδες» ηττηθούν από τους Αλμυριώτες (μακάρι), σειρά έχει μάλλον ο Ολυμπιακός Βόλου, ως αντίπαλος μέσα στο Βόλο. Περιέργως πάντως, οι Διοικούντες τον ΓΣΑ δείχνουν να το …γλεντάνε με τη ζόρικη κλήρωση που τους έλαχε. Φαίνεται πως έχουν τσαμπουκά (και γιατί όχι;), οι νεοφώτιστοι…

 

Σε μια κίνηση γεμάτη ανθρωπιά προχώρησε ο διεθνούς φήμης καλαθοσφαιριστής μας Γιάννης Μπουρούσης, για να βοηθήσει τον τετράχρονο Παναγιώτη Μπούφα, που διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Ο Γιάννης Μπουρούσης θα βοηθήσει τον τετράχρονο Παναγιώτη, ο οποίος διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και νοσηλεύεται σε κλινική του Λονδίνου. Ο αρχηγός της Εθνικής προχώρησε σε μια σπουδαία κίνηση, αφού θα προσφέρει μια μπάλα και τη φανέλα του της Επίσημης Αγαπημένης από το Eurobasket, με τις υπογραφές όλων των συμπαικτών του. Τα έσοδα της δημοπρασίας, που θα γίνει από την charityidols, θα πάνε στον μικρό Παναγιώτη. Μπράβο στον Μπορούση και στα άλλα παιδιά της Εθνικής. Η ανθρωπιά τους έχει αποδέκτες όλη την Ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία και δίνει λαμπρά παραδείγματα στα παιδιά, ειδικότερα στα νέα παιδιά.

 

Υπάρχουν ακόμη επίσημες αντιδράσεις στο ποδόσφαιρο, που προκαλούν ελπίδες, ότι κάτι παραμένει …ζωντανό: Ποδοσφαιριστής της Κ-20 του Απόλλωνα Σμύρνης, ανάρτησε στο Instagram φωτογραφία και από κάτω υποτιμητικά σχόλιο και αντεθνικό σύνθημα κατά του ΠΑΟΚ, γράφοντας τα εξής: «Μπουγάτσες Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ. Βου, βου, Βούλγαροι…». Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, η οποία προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης σέβεται την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον φίλαθλο κόσμο της και καυτηριάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά νεαρού ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ-20, η οποία δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που πρεσβεύει η ομάδα μας. Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης δηλώνει ότι οποιαδήποτε μέλος της οικογένειας του Απόλλωνα υποπίπτει σε συμπεριφορές που προσβάλουν τον Απόλλωνα Σμύρνης αποτελεί παρελθόν για την ομάδα».

 

Κάθε λίγο και λιγάκι, μέσα στις άγριες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, βγαίνουν στο φως κι άλλες κινήσεις ανθρωπισμού, από απλούς συμπολίτες μας και μας συγκινούν… Στην προκειμένη περίπτωση, ένα σημείωμα έξω από σουβλατζίδικο στη Νέα Μάκρη, που ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να συγκινήσει αρκετούς, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι κάποια πράγματα, όπως ακριβώς η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια, είναι στοιχεία που δεν αγοράζονται. Ο άνθρωπος αντιλήφθηκε άτομα να ψάχνουν στα σκουπίδια του και η αντίδρασή του ήταν η πιο κάτω ανακοίνωση: «Προς τα άτομα που ψάχνουν στα σκουπίδια. Είστε άνθρωποι και αξίζετε κάτι καλύτερο. Παρακαλώ μπείτε μέσα κατά τις ώρες εργασίας, για να πάρετε ένα σουβλάκι και νερό. Δεν θα κάνουμε ερωτήσεις.» Μπράβο του… Είμαι βέβαιος, ότι οι άλλοι πελάτες του θα επιβραβεύσουν την πρωτοβουλία του και έμπρακτα θα θελήσουν να τη στηρίξουν και να την ενισχύσουν.

 

Ανήκουστο και …Ελληνικό: Εκατόν έξι φοιτητές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, να έχουν αντιγράψει και καταθέσει την ίδια εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα». Η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Κι αν κρίνει κανείς από τις αβανταδόρικες ανακοινώσεις του φοιτητικού συνδικαλισμού, που ακολούθησαν, στην υπόθεση εμπλέκονται και κομματικές νεολαίες. Το δίλημμα (χα, χα) είναι αν πλήρωσαν 106 φοιτητές τον ίδιο άνθρωπο που έγραψε τη συγκεκριμένη εργασία ή μήπως πλήρωσε ένας και μοίρασε στους υπόλοιπους 105 φωτοαντίγραφα; Πάντως, η κουτοπονηριά και η βλακεία σε όλο τους το μεγαλείο.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…