• 19 Σεπτεμβρίου, 2017

Οι ντριστέλες της Ανάβρας πήραν και φέτος “φωτιά”!

Οι ντριστέλες της Ανάβρας πήραν και φέτος “φωτιά”!

 

Αγαπημένο  προορισμό αποτελεί η Ανάβρα, κατά την έναρξη του φθινοπώρου. Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας, αλλά και επισκέπτες των γύρω πόλεων έχουν επισκεφθεί το γραφικό χωριό, με σκοπό να πλύνουν τα «βαριά» ρούχα για τον χειμώνα (φλοκάτες, κουβέρτες), στην ντριστέλα που διασώζεται.

Παλαιότερα κατά μήκος του ποταμού λειτουργούσαν πολλές υδροκίνητες εγκαταστάσεις (μαντάνια, ντριστέλες, νερόμυλοι) που είχαν έντονη οικονομική και κοινωνική δράση μέχρι πριν μερικές δεκαετίες.

Η ανάγκη διατήρησης και προστασίας του φυσικού πόρου των πηγών της Ανάβρας είναι αυτονόητος στόχος: στήριζαν ανέκαθεν την κοινωνική και οικονομική δράση των κατοίκων ως κέντρο της κατασκευαστικής, βιοτεχνικής δημιουργίας τους. Σήμερα, ως χώρος φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς, συγκεντρώνοντας το καλοκαίρι τους κατοίκους και τους επισκέπτες για δροσιά, κουβέντα και περίπατο, αλλά και ένα ποδόλουτρο στο παγωμένο νερό της πηγής, για όσους το αντέχουν (τις περισσότερες φορές μετά από στοίχημα).

Φυσικά το υπέροχο τοπίο με την πυκνή βλάστηση και τις πηγές που αναβλύζουν, συμβάλλουν έτσι ώστε η δύσκολη δουλειά του πλυσίματος να μετατρέπεται σε ευκαιρία για μονοήμερη εκδρομή.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…