• 18 Σεπτεμβρίου, 2017

Ενημέρωση στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού

Ενημέρωση στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού

 

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, στο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου Αλμυρού έγινε εκδήλωση – ενημέρωση των γονιών και μαθητών του Γενικού Λυκείου Αλμυρού από το Διευθυντή  Ιωάννη Θεοδώρου και τους καθηγητές του σχολείου Ιωάννη Γρηγορόπουλο, Βασιλική Τσίπουτα, και Σπυρίδωνα Μάμαλη.

Αναφέρθηκε λοιπόν ότι:

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας προσπαθούμε – με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση – να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα δυσλειτουργίας και να εξασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν ομαλή λειτουργία του σχολείου. Στόχος και προσπάθεια μας είναι η συνεχής βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου και του έργου που επιτελείται σ΄ αυτό. Είναι ένα έργο που συντελείται συλλογικά απ΄ όλους μας -μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, διοίκηση του σχολείου-, διότι όλοι μας συμμετέχουμε και ανήκουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα. Γι αυτό είναι βασικό και σημαντικό να υπάρχει ανοιχτός διάλογος, επικοινωνία, στενή συνεργασία, καθώς και αμοιβαία ενημέρωση και πληροφόρηση μεταξύ του Σχολείου και της Οικογένειας: Έτσι διασφαλίζουμε την επιτυχία του έργου της αγωγής και της παιδείας τόσο από το σχολείο όσο και την οικογένεια, την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται στο σχολείο μας, αλλά και την ενίσχυση των δεσμών του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Έγιναν διευκρινίσεις και δόθηκαν πληροφορίες (μεταξύ των άλλων) σχετικά με τη νομοθεσία στα θέματα:

-Της αξιολόγησης των μαθητών

Η αξιολόγηση των μαθητών είναι αναπόσπαστο μέρος της διδακτικής διαδικασίας. Ο μαθητής αξιολογείται από:

α) Την καθημερινή προφορική εξέταση και την όλη συμμετοχή του στη διδακτική – μαθησιακή διαδικασία

β) τις ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ)

γ) τις ωριαίες υποχρεωτικές γραπτές δοκιμασίες, κατά το πρώτο τετράμηνο, οι οποίες καλύπτουν την ύλη της ευρύτερης διδακτικής ενότητας υπό τον όρο ότι προηγήθηκε κατά το προηγούμενο μάθημα σχετική επανάληψη.

δ) τις εργασίες που εκτελούν οι μαθητές στο σχολείο ή στο σπίτι στα πλαίσια της καθημερινής διδακτικής εργασίας

ε) τις συνθετικές δημιουργικές εργασίες

στ) τις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις του Ιουνίου

Σε συγκεκριμένα μαθήματα, στα οποία δεν προβλέπεται γραπτή δοκιμασία, διαφοροποιείται ο τρόπος αξιολόγησης ανάλογα. Όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη τους επιδιωκόμενους διδακτικούς στόχους.

-Της φοίτησης των μαθητών:

Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι καθήκον και υποχρέωσή τους. Εάν ο αριθμός των απουσιών υπερβεί ορισμένα όρια δηλαδή 50 αδικαιολόγητες, 114 σύνολο, τότε υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες μερικές φορές υποχρεώνουν τον μαθητή να επαναλάβει τα μαθήματα τής ίδιας τάξης. Για κάθε διδακτική ώρα υπολογίζεται μία απουσία. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον, όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά). Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή ευθύνεται εξ΄ ολοκλήρου ο κηδεμόνας του. Σε κάθε περίπτωση: Ο κηδεμόνας οφείλει να προσέρχεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου για να ενημερώνεται υπεύθυνα για τη φοίτηση του μαθητή. Για δικαιολόγηση απουσιών: Για απουσίες -λόγω ασθενείας ή σοβαρών οικογενειακών λόγων- έως δύο (2) ημερών αρκεί ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα, το οποίο προσκομίζεται από τον ίδιο αποκλειστικά  δέκα  (10) μέρες το πολύ από την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογούνται έως 10 ημέρες το χρόνο. Για απουσίες άνω των δύο (2) ημερών απαιτείται ιατρική βεβαίωση, που να βεβαιώνει το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας, η οποία χρησιμεύει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες. Προσκομίζεται το αργότερο τη δέκατη (10η ) μέρα από την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο.

-Συμπεριφορά, κινητά τηλέφωνα , κάπνισμα

Επιδιώκουμε, παροτρύνουμε και ζητούμε από τους μαθητές μας να λειτουργούν δημοκρατικά, σύμφωνα με τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, με  τον οφειλόμενο σεβασμό στον εκπαιδευτικό, στο συμμαθητή,  στη σχολική περιουσία και σε όλα αυτά που το Σχολείο  θέτει ως κανόνες λειτουργίας.

Αποκλίσεις συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται από το Σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με την εφαρμογή των σχολικών κυρώσεων, με στόχο πάντα να προβληματιστεί ο μαθητής σχετικά με το παράπτωμα, να συνεργαστεί και να συνετιστεί. Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση των γονέων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οι μαθητές να έχουν στο σχολείο κινητά τηλέφωνα, έστω και απενεργοποιημένα. Ζητούμε τη συνεργασία όχι μόνο των μαθητών αλλά και των γονέων: η παρουσία των κινητών όχι μόνο δε συμβάλλει στη δημιουργία ήρεμου κλίματος, αποσπά την προσοχή και την συγκέντρωση των μαθητών, αλλά επιπλέον εγκυμονεί κινδύνους από δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο προσωπικών δεδομένων των παιδιών, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι επιζήμια για την υγεία, ιδιαίτερα αυτή των παιδιών.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με το Νόμο, απαγορεύεται αυστηρά εντός του σχολείου και του αύλειου χώρου του.

Η ενημέρωση αφορούσε και για όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στα πλαίσια του «Νέου Λυκείου» (Μαθήματα επιλογής, ομάδες μαθημάτων Προσανατολισμού, πληροφορίες για την δήλωση αίτηση του Φεβρουαρίου για όσους θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ειδικά μαθήματα, τα βήματα για την εισαγωγή στις στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές, σχολή πυροσβεστικής, επιστημονικά πεδία, μαθήματα βαρύτητας συντελεστές, δυνατότητα επιλογής επιστημονικών πεδίων, σχόλια για ειδικά μαθήματα και σχολές που τα απαιτούν, υγειονομικές εξετάσεις και πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, κ.α).

O Σύλλογος διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αλμυρού ευχαριστεί το φαρμακείο Κουντούρη – Ανατολιώτη για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στο σχολείο.