• 15 Σεπτεμβρίου, 2017

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών και γονικών παροχών

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών και γονικών παροχών
Τις διατάξεις δύο πρόσφατα ψηφισθέντων νόμων – των ν. 4474/2017 και 4484/2017 – με τις οποίες επήλθαν τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τις φορολογίες μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών κοινοποίησε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές φορολογικές αρχές ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, παρέχοντας ταυτόχρονα αναλυτικές διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα, με την υπ’αριθμόν ΠΟΛ. 1138/2017 εγκύκλιο που συνέταξε και απέστειλε πρόσφατα στις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές φοροελεγκτικές υπηρεσίες ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., διευκρινίζονται τα εξής:

Α) Με τα άρθρα 10,13 και 14 του ν. 4474/2017 ρυθμίζονται τα ακόλουθα θέματα:

Φορολογικές διατάξεις για τις θυγατρικές της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ε.Ο. και Κ.):

1) Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) απαλλάσσεται από 1-1-2016 τόσο από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) όσο και από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α..

2) Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.ΦΙ.Α. τα ακίνητα που ανήκουν στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία όμως υποχρεούται σε υποβολή Ε9 όταν μεταβάλλεται η περιουσιακή της κατάσταση.

Ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας κατοχής ακινήτων:

3) Παρατείνεται για δύο έτη (2017 και 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…