Συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου σε πολιτιστικό φεστιβάλ στην Ιταλία

Συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου σε πολιτιστικό φεστιβάλ στην Ιταλία

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, σχετικά με τη συμμετοχή του, στο πολιτιστικό – λαογραφικό φεστιβάλ του Ferrazzano στην Ιταλία. Η αποστολή εκπροσωπήθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ιταλία το Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Στην Ιταλία βρέθηκε προχθές το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συμμετέχοντας στο ετήσιο πολιτιστικό –λαογραφικό φεστιβάλ του Ferrazzano της περιοχής Campobasso, που διοργάνωσε ο Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Lu Passarielle». Ένας δυναμικός αυγουστιάτικος τοπικός θεσμός της Περιφέρειας Μolise με διεθνή εμβέλεια, αφού εκτός από συγκροτήματα της Ιταλίας φιλοξενεί και από άλλες χώρες. Φέτος συμμετείχαν 2 συγκροτήματα της Σερβίας, ενώ επίσημος προσκεκλημένος φορέας, ήταν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που έγινε στο Βόλο, τον περασμένο Φεβρουάριο και της κοινής εκδήλωσης αφιερωμένης στην ελληνική και ιταλική αποκριά.

Ο φορέας της διοργάνωσης του Φεστιβάλ «Lu Passarielle» δανείστηκε το όνομά του από την επωνυμία του σπουργιτιού, έτσι όπως τραγουδιέται στη τοπική διάλεκτο, σ’ ένα τραγούδι  που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το 1953. Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν δώδεκα χρόνια με την ευκαιρία της πολιτιστικής συνεργασίας με τη Λιθουανία και έκτοτε αντιπροσωπεύει τη χορωδιακή παράδοση, χορούς και τραγούδια της Ιταλίας, προωθώντας τη διατήρηση των παραδόσεων της ιταλικής κουλτούρας που κινδυνεύουν ν’ αφανιστούν, συνδυάζοντας την απλότητα με την χαρά. Το φεστιβάλ, που γίνεται κάθε Αύγουστο, στοχεύει στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων λαϊκών συγκροτημάτων από διαφορετικές περιοχές, με στόχο την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα των διαφόρων εθνοτικών πολιτιστικών ομάδων.

Έτσι, κορυφαία στιγμή στην εξαήμερη πολιτιστική απόδραση του ΛΕΒ στην Ιταλία ήταν η παρουσίαση της χορευτικής ομάδας του Αλμυρού με χορούς και τραγούδια της Θεσσαλίας, φορώντας την τοπική φορεσιά του Αλμυρού οι γυναίκες και του Εύζωνα οι άνδρες για το πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια της Κρήτης με την Σφακιανή φορεσιά. Η δεξιοτεχνία της ομάδας, ο απόλυτος συντονισμός, η λεβεντιά και η ζωντάνια των χορευτών κατενθουσίασε το πολυπληθές κοινό που ζητωκραύγασε την ομάδα του ΛΕΒ και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Η παρουσίαση του Φεστιβάλ έγινε στην γραφικότατη πλατεία του Spensieri του Ferrazzano, με φόντο τον αρχοντικό- κάστρο Carafa, κοντά στο Belvedere, απ’ όπου διακρίνεται μεγάλο τμήμα της περιοχής Molise. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό μεγαλοχώρι, πατρίδα του ηθοποιού, Robert De Niro, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και σε υψόμετρο 872μ., περίπου στο κέντρο της  Ιταλικής χερσονήσου. Αρχιτεκτονικά διατηρείται σχεδόν ανέπαφο επί αιώνες. Η μεγάλη Εκκλησία της Santa Maria Assunta, που η πρώτη οικοδόμησή της ανιχνεύεται στον 11ο αιώνα, παρουσιάζει εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και γλυπτικό ενδιαφέρον, ενώ το μεγαλοπρεπές Baronial Κάστρο Carafa, ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της γύρω περιοχής,  κατά το παρελθόν, υπογραμμίζει την ιστορική διαδρομή της μικρής πόλης Ferrazzano, η οποία ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ferentinum που είχε κατακτηθεί από τους Ρωμαίους το 296 π.Χ, ενώ σύμφωνα με αρχαιολογικά τεκμήρια η περιοχή κατοικούνταν από τη Νεολιθική και την Εποχή του Σιδήρου.

Ήταν ένα ταξίδι διάρκειας έξι ημερών, γεμάτο πλούσιες και χρήσιμες εμπειρίες για τους συμμετέχοντες, που γεύτηκαν την απλόχερη ιταλική φιλοξενία, την σε κάθε επίπεδο φιλική προσέγγιση τόσο από τους διοργανωτές, όσο και από τους πολυάριθμους εθελοντές και τους απλούς πολίτες που εγκάρδια συνόδευαν και παρακολουθούσαν τα προγραμματισμένα δρώμενα, χωρίς να απουσιάζουν και τα απρόοπτα διασκεδαστικά χάπενινγκς. Η συμμετοχή αυτή του ΛΕΒ ήταν μια ευχάριστη απόδραση στην Ιταλία και μια έξοχη ευκαιρία για γνωριμία με την όμορφη περιοχή της Molise, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η καλλιέργεια της γης και η κτηνοτροφία και μια ευχάριστη περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοκεντρικής Ιταλίας με πολλά σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τον πολιτισμό και την τέχνη. Σημαντική στιγμή αυτής αυτής της περιήγησης, εκτός από τα μεσαιωνικά κτήρια του Ferrazzano, ήταν η επίσκεψη και η γνωριμία με το Μουσείο Σιταριού στο Jelsi, την «βιτρίνα» της λαογραφίας, και της τουριστικής προβολής της περιοχής, ταυτισμένο με το φημισμένο ομώνυμο φεστιβάλ Σιταριού-μοναδικό στην Ιταλία, η επίσκεψη σε γαλακτοκομείο παρασκευής μοτσαρέλας και άλλα πολλά. Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν ήταν η μονοήμερη εκδρομή στην χιλιοτραγουδισμένη πόλη και πατρίδα της πουλτσινέλα, του τενόρου Ενρίκο Καρούζο, του Βεζούβιου, της πίτσας αλλά και της Σοφία Λόρεν, της γοητευτικής Νάπολης.

Ένθερμο ήταν και το καλωσόρισμα και από πλευράς του Δημάρχου του Ferrazzano, Antonio CERIO, Pasquale στο μεσαιωνικό κτήριο του Δημαρχείου και η πρόθεσή του, για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ του εκεί Δήμου και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου σε διάφορα επίπεδα. Κατά την επίσκεψη αυτή αντηλλάγησαν δώρα και τοπικά προϊόντα από τις δυο πλευρές. Το ίδιο ζεστή και η υποδοχή του ιερέα του Καθεδρικού Ναού, κατά την οποία ο συνοδός του ΛΕΒ που αποτέλεσε και το συνδετικό κρίκο αυτής της ανταλλαγής, Τζοβάνη Αλμπίνο, με καταγωγή από το Ferrazzano, απόθεσε ως δώρο μια εξαιρετική γλυπτική σύνθεση –αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας του.

Την χορευτική ομάδα της αποστολής του ΠΤΧ Αλμυρού του ΛΕΒ αποτέλεσαν οι: Μητράκος Βασίλης, Χουσιάδας Kώστας, Τσιγκώνης Θωμάς, Μπίκος Γιάννης, Καραγεωργόπουλος Αποστόλης, Αρίδης Κωνσταντίνος, Λάζρι Θανάσης, Γιάννα Αθανασία, Καλομοίρη Κατερίνα, Τοσούδη Χριστίνα, Ριζάκη Αγγελική, Βαζούρα Κατερίνα, Σαμαρά Έφη, Τσαρτσάρα Σταυρούλα, Μπόσινα Ειρήνη, Τόπα Ιωάννα και Δαλακούρα Αλεξία. Την ομάδα συνόδευσαν ο δάσκαλος χορού του τμήματος Φώτης Σκαμαγκούλης, η πρόεδρος του Δ.Σ, Μαρία Σπανού, η αντιπρόεδρος και έφορος ιματιοθήκης Άσπα Καπουρνιώτη, η γραμματέας Κίρκη Παπαδήμα, η υπεύθυνη της ομάδας Αλμυρού, Μάρω Τσιμπούκη, η Ελένη Τόπα, μέλος του συμβουλίου καθώς και φίλοι του συγκροτήματος και του σωματείου (Τζοβάνη Αλμπίνο, Tόπας Κωνσταντίνος, Κατσικερός Νίκος, Αρτυματάς Βραχίμης, Δημήτρης Τσερκέζος και Τάσος Κεραμίδας) που μαζί με τον οδηγό, Στέφανο Νικολάου συναποτέλεσαν την τριακονταμελή ομάδα του ΛΕΒ, που επέστρεψε στο Βόλο και τον Αλμυρό με τις καλύτερες εντυπώσεις.


Σχετικά Άρθρα

Φοβερή άμυνα, σούπερ Πελεκούδας και δέκα τρίποντα για τον ΓΣΑ – Σε τρίτο ματς θα κριθεί η πρόκριση / ρεπορτάζ, στατιστική, εικόνες

Φοβερή άμυνα, σούπερ Πελεκούδας και δέκα τρίποντα για τον ΓΣΑ – Σε τρίτο ματς θα κριθεί…

Με φοβερή άμυνα και τον Πελεκούδα να σκεπάζει τα καλάθια με 18 πόντους-10 ριμπάουντ, ο ΓΣΑ…
Χρ. Τριαντόπουλος : Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για οριστικές αποκαταστάσεις ζημιών στη Μαγνησία

Χρ. Τριαντόπουλος : Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για οριστικές αποκαταστάσεις ζημιών στη Μαγνησία

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, παρουσιάστηκε, υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μουζάκι από τον…
Μαθητές του 3ου Δημοτικού Αλμυρού γνώρισαν… τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Μαθητές του 3ου Δημοτικού Αλμυρού γνώρισαν… τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

«Όπου και να θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»….Οδυσσέας Ελύτης. Κάνοντας εφαρμογή…