• 9 Αυγούστου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 5 – 8 – 2017

Για κοίτα να ‘ναι Αύγουστος

κι όλοι τους αδειούχοι

και να φυλούν τα «πάτρια»

μόνο …συνταξιούχοι.

 

Σφίγγουν πάλι τα λουριά (ίσως και λόγω θερινής περιόδου) των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους γύρω από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Συνεργεία ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, όχι μόνο στα τουριστικά θέρετρα, αλλά και στα μικρά αστικά κέντρα, όπως π.χ. στην πόλη μας, στον Αλμυρό.

 

Παρά τις αντιξοότητες ωστόσο, πολλές μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν και παλεύουν καθημερινά, ειδικότερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να κρατηθούν όρθιες, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές και τις Συμπληγάδες ενός εχθρικού κράτους και κάποιων λειτουργών, που μοιάζουν όχι να ελέγχουν, αλλά σαν να …εκδικούνται. Ας τις στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις με κάθε δύναμη, ας καταναλώνουμε τοπικά, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας. Ακόμη και στον τουρισμό, στη μια «ανάσα» φυγής, που θα καταφέρουμε για το καλοκαίρι που απομένει, ας στηρίξουμε τους πανέμορφους τουριστικούς προορισμούς του τόπου μας, της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Είναι πολύ σημαντικό κι ας το επιδιώξουμε με πείσμα και …φανατισμό.

 

Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας και την παρουσιάζει ως μέγα επίτευγμα της κυβέρνησής του. Παραλείπει, βέβαια, να αναφέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται αφορά τη μερική απασχόληση. Υιοθετεί δηλαδή, με μεγάλη ευκολία, θέσεις τις οποίες κατήγγελλε με σφοδρότητα, όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Είναι ένα στοιχείο προσαρμογής του στην πραγματικότητα. Δεν παραγράφει, όμως, τη ζημιά που έχει προξενήσει στο μεσοδιάστημα.

 

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτασαν φέτος τους 2.545.274, ενώ πέρυσι ήταν 2.318.902. Η αύξηση περίπου 10% των φορολογουμένων με χρεωστικό ραβασάκι ή περίπου 230.000 δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των βεβαιωμένων φόρων εισοδήματος. Και μέχρι το 2020 (γεροί να είμαστε) θα αυξάνεται, θα διευρύνεται διαρκώς η φορολογητέα βάση (τι κομψός όρος για τα νέα χαράτσια!)

 

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μισθοί και συντάξεις έχουν μετατραπεί σε χαρτζιλίκι, το 40% των εισοδημάτων αφαιρείται από τον ΕΦΚΑ και την Εφορία. Την τραγική πραγματικότητα της αγοράς εργασίας (ιδιωτικός τομέας) αναδεικνύει το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), με την ετήσια οικονομική έκθεση του 2017. Όπως προκύπτει από την έκθεση, η μείωση των μισθών σε επίπεδα κάτω των 800 ευρώ μεικτά για περισσότερους από τους μισούς εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, η εντυπωσιακή αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, η απόλυτη κυριαρχία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους και η σημαντική αύξηση του ποσοστού φτώχειας από 27,7% το 2010 σε 35,7% το 2015 αποτελούν πλέον την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

 

Αμείλικτα σκληρή είναι η καθημερινότητα και η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, πάντως… Ενδεικτικά, ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς τονίζει σε άρθρο του, ότι «η χώρα έχει την πρώτη αριστερή της κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει στην πραγματική οικονομία, για πρώτη επίσης φορά στην Ελλάδα, ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Η ευέλικτη εργασία είναι το κυρίαρχο μοντέλο, που οδηγεί μάλιστα στη μείωση της ανεργίας. Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί σε σημείο που απλοί υπάλληλοι προτιμούν να πάνε στην Κύπρο, όπου ο βασικός μισθός είναι υψηλότερος. Στη λιανική έχουμε μια τεκτονική αλλαγή, καθώς εξαφανίζονται μικρά και μεσαία καταστήματα προς όφελος των αλυσίδων και των πολυεθνικών. Οι συντάξεις μειώθηκαν και μειώνονται βίαια, τα Ταμεία συγχωνεύονται. Στα εργασιακά, αν αλλάξει και ο συνδικαλιστικός νόμος, θα είναι ελάχιστα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Τα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Με άλλα λόγια, το ιδεατό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, εκτός ασφαλώς από τους εξοντωτικούς φόρους, εφαρμόζεται επιτυχώς από την πρώτη μας αριστερή κυβέρνηση. Παρανοϊκό, παράδοξο; Μπορεί. Συμβαίνει όμως χωρίς να ανοίξει μύτη. Απεργίες δεν γίνονται, η Αθήνα καίγεται επιλεκτικά, και όλα καλά.» Πόσα καλά, δηλαδή; Και κυρίως για ποιους είναι το καλά; Όχι για τον απλό πολίτη πάντως, που έχει χάσει προ πολλού και «τα αυγά και τα πασχάλια».

 

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα μέσα στον χρόνο. Αυτό δείχνει σχετική έρευνα της Eurostat για τις οικονομικές δυνατότητες κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιήσουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές. Την τελευταία 5ετία το ποσοστό των κατοίκων που δεν είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μειώθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη εκτός της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδας. Με βάση την έρευνα το 53,6% των Ελλήνων το 2016 δεν άντεξε το οικονομικό βάρος των διακοπών έναντι 51,2% το 2011. Τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικής αδυναμίας για ταξίδια συγκεντρώνονται στη Ρουμανία (66,6%), στην Κροατία (62,8%), στη Βουλγαρία (56,4%) και ακολούθως στην Ελλάδα. Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Δανία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Ο μέσος όρος δείχνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους στην Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

 

Διπλό κύμα εγκατάλειψης όχι μόνο από Έλληνες αλλά και ξένους πλήττει τη χώρα με τις συνέπειες να είναι ήδη ορατές μέσα από τις επίσημες στατιστικές: ο πληθυσμός της Ελλάδας εξακολουθεί να μειώνεται ταχύτατα, ενώ η ηλικιακή πυραμίδα υφίσταται ραγδαία αλλοίωση. Όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα, είτε έχουν ελληνικό είτε έχουν ξένο διαβατήριο, ανήκουν στις πιο παραγωγικές ηλικίες, ενώ –προφανώς– παίρνουν μαζί τους και τα παιδιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη γενιά στη χώρα μας. Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι αυξάνονται όχι μόνο ως ποσοστό του πληθυσμού, αλλά και σε απόλυτο αριθμό.

 

Τι έγινε με τους εκ Τουρκίας τσαμπουκάδες, για το Αιγαίο, την ΑΟΖ κ.ο.κ.; Πνίγηκαν στα νερά της καλοκαιρινής ραστώνης ή μήπως κάποια πράγματα (προφανώς δυσάρεστα) «ψήνονται» στο παρασκήνιο; Ποιοι (ξένοι προφανώς) έβαλαν τα Μεμέτια στη γωνία και τους συνέστησαν να βγάλουν το σκασμό; Είναι προσωρινό ή όχι αυτό το άτυπο μορατόριουμ;

 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι πλέον δικτάτορας μετά την «κατάληψη της απόλυτης εξουσίας», μέσω ψεύτικων εκλογών, ώστε να καθιερώσει μια Συντακτική Συνέλευση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο Μαδούρο δεν αποτελεί απλώς κακό ηγέτη. Τώρα πια είναι και δικτάτορας», είπε σε καθιερωμένη ενημέρωση ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Χ. Ρ. Μακμάστερ. «Οι πρόσφατες πράξεις που κατέληξαν στην κατάληψη της απόλυτης εξουσίας, μέσω των ψεύτικων εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης, αντιπροσωπεύουν πολύ σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία στο ημισφαίριό μας», είπε. Μη λέτε τέτοια πράγματα και στεναχωράτε τον Αλέξη κι όλη τη Συριζαϊκή ιντελιγκέντσια…

 

«Το Διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος χώρος, όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, χωρίς έλεγχο. Καταλαβαίνω ότι για κάποιον που θέλει να κερδίσει πολλά κλικ είναι πρόκληση να σπεκουλάρει με ένα θέμα ακραίων καιρικών φαινομένων», δηλώνει ο πρώην διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- συνυπηρέτησε με τον γράφοντα ως ομόβαθμος έφεδρος αξιωματικός, το 1974 στο Σιδηρόκαστρο. «Μπορεί να κερδίζει κλικ, όμως ταυτόχρονα σπέρνει τον πανικό, γιατί στους πολίτες έρχονται μοιραία μνήμες από παλαιότερα τραγικά περιστατικά». Καλά τα λες, φίλε Δημήτριε, αλλά τιμωρία αυτών των εξυπνάκηδων δεν βλέπω ακόμη.

 

Κάθε μεσημέρι σχεδόν που περνάω τον περιφερειακό και την πλατεία του, βλέπω ότι άρχισαν να στήνονται ήδη οι παράγκες του Τουρκοπάζαρου και αισθάνομαι λίγο περίεργα, αλλά εδραία αντίθετος, που δεν μπορώ να συμμεριστώ την «αυτοκτονική» χαρά σας, που πάλι πλησιάζει το παζάρι. Και επιμένω: Όσο κι αν είναι ιστορικό και …θεσμικό δρώμενο, για την πόλη και την περιοχή, μόνο η ριζική και εκ βάθρων ανανέωσή του μπορεί να δικαιολογεί στο εξής την ύπαρξή του και τη λειτουργία του.

 

Σήμερα το απόγευμα (ώρα 6.30) δίνει το πρώτο φιλικό του παιχνίδι, για τη νέα αγωνιστική περίοδο, ο Γυμναστικός Σύλλογος Αλμυρού, με αντίπαλο τον αξιόμαχο Σαρακηνό. Από το νέο και γνωστότατο προπονητή της τοπικής ομάδας Λάκη Μπακάλη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ένα ποδοσφαιρικό σύνολο, που όμοιό του σε αξία ίσως δεν έχει ξαναδεί πριν η πόλη μας, καθώς μονταρίστηκε και εμπλουτίστηκε με πολύ καλές μεταγραφές, προκειμένου να αντεπεξέλθει αξιόπιστα στις ανάγκες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Κοινή άποψη, αλλά και πόθος όλων είναι, ότι ο «ιστορικός» ανέβηκε ένα θεαματικό σκαλί παραπάνω από το τοπικό ποδόσφαιρο, για να μείνει και -γιατί όχι;- να διακριθεί στην εθνική κατηγορία, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που βλέπει και ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει. Χρέος, επομένως, όλων των φίλων του ποδοσφαίρου στην περιοχή μας είναι να πλαισιώσουν αυτήν την προσπάθεια της διοίκησης, των τεχνικών και των ποδοσφαιριστών της ομάδας, με πρώτιστο καθήκον την αδιάκοπη φυσική τους παρουσία στο γήπεδο, από τώρα, από σήμερα, ακόμη και στα φιλικά παιχνίδια. Η πρώτη πικρή εμπειρία που συνοδεύει τις νεοφώτιστες ομάδες είναι ότι δεν μακροημέρευσαν και δεν κρατήθηκαν στις μεγάλες κατηγορίες, αν και όταν οι φίλαθλοι δεν στάθηκαν δίπλα τους, αρωγοί στην αγωνιστική τους προσπάθεια. Άρα, για πολλούς και διάφορους λόγους, ακόμη και οικονομικούς, τουριστικούς κτλ. η περιοχή μας πρέπει να εκμεταλλευτεί την ιστορική συγκυρία της πανάξιας ανόδου του ΓΣΑ στη Γ’ Εθνική και να βοηθήσουν άπαντες, με κάθε μέσο και μεγάλη διάρκεια, την ομάδα. Όλοι στο γήπεδο λοιπόν, από σήμερα…


Σχετικά Άρθρα

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 31/8/2024 Ψαρ’άδικα Ένα …επιφώνημα έρχεται στο μυαλό μου κυρία μου όταν σκέφτομαι τα δεινά που…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…