- 4 Αυγούστου, 2017
«ΑΙΟΛΙΣ»: ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΠΤΕΛΕΟΣ
Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Εθελοντικής Ομάδας για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Οικονομία «ΑΙΟΛΙΣ» με θέμα «την εικόνα εγκατάλειψης που δείχνει ο Πτελεός».
Έχουν περάσει περισσότερα από δυόμισι χρόνια από την εκλογή της νέας Δημοτικής Αρχής και ο Πτελεός μοιάζει να είναι ξεχασμένος. Η εικόνα που παρουσιάζει το χωριό είναι αντικείμενο σχολιασμού από τους κατοίκους του καθημερινά στα καφενεία.
Το εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, γεμάτο λακκούβες και μπαλώματα. Οι σχάρες ομβρίων χρειάζονται επισκευή και δημιουργούν προβλήματα με το θόρυβο που κάνουν, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες. Η πρόσφατη επισκευή με πίσσα θύμιζε περισσότερο πασάλειμμα σαντιγής παρά διάστρωση ασφάλτου.
Το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει σε αρκετά σημεία βλάβες και το νερό τρέχει στους δρόμους. Η ΔΕΥΑ καθυστερεί να επιδιορθώσει τις βλάβες μέχρι και διάστημα πάνω από δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού. Ο αγωγός της “παλιοσυκιάς” παρέμεινε σπασμένος για διάστημα σχεδόν δύο μηνών και οι ανάγκες του χωριού καλύπτονταν από τις γεωτρήσεις. Όταν τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα έχουμε νερό να δούμε τι δικαιολογία θα δοθεί για το χαμένο νερό.
Οι δύο χώροι στάθμευσης στην παραλία (Πηγάδι) παραμένουν για χρόνια αδιαμόρφωτοι και κατειλημμένοι σε μεγάλο μέρος τους από τα τρέιλερ των σκαφών. Μπορεί να μιλάμε για την ανάγκη αξιοποίησης της τουριστικής υποδομής στο δήμο μας αλλά όταν ερχόμαστε στο δια ταύτα, μένουμε στα λόγια. Δυστυχώς τουρισμός χωρίς τις αναγκαίες υποδομές δεν μπορεί να υπάρξει και οι χώροι στάθμευσης είναι αναγκαία υποδομή. Μάλιστα για το μεγάλο ιδιόκτητο parking υπάρχει έτοιμη μελέτη διαμόρφωσης.
Ο δρόμος που οδηγεί στην πιο πολυσύχναστη παραλία της “Λεύκης” παραμένει σε τραγική κατάσταση. Ο κ. Δήμαρχος πέρυσι είχε υποσχεθεί ότι χρήματα υπάρχουν και θα τον ασφαλτοστρώσει. Αντί γι αυτό έστειλε τα συνεργεία από εργολαβία που εκτελούσε στον Αλμυρό και ασφαλτόστρωσαν τα πρώτα 100 μέτρα και μετά σταμάτησαν. Οι λουόμενοι βεβαίως ταλαιπωρούνται καθημερινά και ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα που έχουμε σημαντική προσέλευση επισκεπτών.
Οι περιφερειακοί δρόμοι α) Διασταύρωση Λεύκης – Καραβοτσάκι – Ακτή Παναγιάς και β) Πιτσάλας παραμένουν χωμάτινοι και σε κακή κατάσταση. Ωστόσο επανειλημμένα έχει συζητηθεί ότι οι δύο αυτοί δρόμοι μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του παραλιακού δρόμου και στην καλύτερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση. Είναι ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να εντάξει αυτούς τους δύο δρόμους στο επίσημο οδικό δίκτυο γιατί ακόμα και σήμερα παραμένουν ως αγροτικοί δρόμοι, ενώ κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν την κίνηση των παραλιακών οικισμών.
Το μνημείο “Κάστρο Πτελεού” παραμένει εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο. Ο νυκτερινός φωτισμός δεν λειτουργεί, η πρόσβαση από το δρόμο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κυρίως όμως το μνημείο πνίγεται από την άναρχη βλάστηση. Ο Δήμος Αλμυρού με βάση τις οκτάμηνες συμβάσεις εργαζομένων θα μπορούσε να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για όλα τα μνημεία του Δήμου με καθαρισμό και αποκάλυψη τους. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εκπονείτε σε ετήσια βάση.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Πτελεού, θέλουμε για άλλη μία φορά να επισημάνουμε το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας. Μπορεί να το αναφέρουμε τελευταίο αλλά είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους κατοίκους της γιατί συνδέεται άμεσα με την Τοπική Οικονομία. Ο Δήμος στέλνει κάθε φορά το Grader για να κάνει τους ίδιους και τους ίδιους κεντρικούς δρόμους, αλλά το υπόλοιπο εσωτερικό αγροτικό δίκτυο παραμένει απροσπέλαστο για τους αγρότες με ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτικό εξοπλισμό και την παραγωγή.
Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει ύστερα από την αναφορά των παραπάνω προβλημάτων είναι πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης και πως θα υπήρχαν πιο άμεσα δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Γνώμη μας είναι ότι η Δημοτική αρχή θα πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες, να ιεραρχήσει τα προβλήματα και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για τις απαραίτητες εργασίες και να τις εκτελέσει. Ωστόσο μακροπρόθεσμα η λύση βρίσκεται στην αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης. Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Όπου τα πάντα εκπονούνται εκπορεύονται και εκτελούνται από τον Δήμαρχο και την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου. Τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια και την δυνατότητα να εκτελούν έργα σε συνεννόηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΟΥΤΣΙΑΣ