- 3 Αυγούστου, 2017
Ελλάδα: Δυο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Προσοχή στα κουνούπια – Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναρτήσει το θέμα με το πρώτο κρούσμα ελονοσίας, που είχε παρουσιαστεί στην περιοχή της Θήβας και τα χωριά που τέθηκαν σε καραντίνα μετά από σχετική οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το βράδυ της Τετάρτης (02.08.2017) έγινε γνωστό πως άλλος ένας άνθρωπος, που είχε προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, άφησε την τελευταία του πνοή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν 76χρονο.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστός ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος. Πρόκειται για μία γυναίκα 90 ετών, η οποία έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, εμφάνισε επιπλοκές μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα και άφησε την τελευταία πνοή της. Είναι το πρώτο θύμα του ιού Δυτικού Νείλου για το έτος 2017 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβεβαίωση της μόλυνσης που προκάλεσε την εγκεφαλίτιδα και το θάνατο της άτυχης γυναίκας (η οποία – ας σημειωθεί – είχε επιβαρυμένη υγεία), έφτασε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά τις τελευταίες 20 ημέρες.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως αναμένονται κρούσματα λοίμωξης στην ίδια περιοχή όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει έντονη κυκλοφορία, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τονίζουν ωστόσο ως θετικό ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.
Συνολικά, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές, δηλαδή δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν 2 έως 14 ημέρες για την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…