- 31 Ιουλίου, 2017
Μηδέν εκταμιεύσεις από τα δύο κυριότερα επενδυτικά εργαλεία της χώρας – Έκδοση 29-07-2017
γράφει ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΖΙΓΓΙΡΙΔΗΣ
BEng MSc AMIEE MILT
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Τα κυριότερα επενδυτικά εργαλεία της χώρας το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι σχεδόν ανενεργά αφού δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Το ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει 3 χρόνια από την έναρξη του και ο Αναπτυξιακός ξανά άνοιξε τον Ιούλιο του 2016 προκηρύσσοντας 4 καθεστώτα εκ των οποίων δεν έχει αξιολογηθεί ούτε μία πρόταση ακόμη. Αναμένεται η πρώτη εκταμίευση αρχές του επόμενου έτους εάν τα πράγματα πάνε καλά. Από τις δράσεις του ΕΣΠΑ υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις αφού το Πληροφοριακό Σύστημα μπορεί να αντέξει συγκεκριμένο αριθμό δράσεων. Οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις οδηγούν σε καθυστερήσεις εκταμιεύσεων. Ας δούμε συγκεκριμένα τον τομέα του τουρισμού ο οποίος θεωρείται η αιχμή του δόρατος της οικονομίας αφού τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τουριστών παρουσιάζει σημαντική αύξηση και ο τζίρος του τουρισμού αποτελεί ι ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας.
Μία λοιπόν από τις 4 δράσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ που προκηρύχθηκαν το Φεβρουάριο του 2016 αφορούσε την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων. Η καταληκτική ημερομηνία καταθέσεων ήταν τον Ιούλιο του 2016. Υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον και κατατέθηκαν 2550 επιχειρηματικά σχέδια με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 139.138.820,9 ευρώ, υπερκαλύπτοντας τα διαθέσιμα 70 εκ. ευρώ του προγράμματος. Έχει περάσει ένα ολόκληρο έτος και δεν έχουν αρχίσει οι αξιολογήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν αρχίσουν τώρα οι αξιολογήσεις, οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν αρχές του επόμενου έτους. Επιπλέον στα τέλη του 2016 ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθεί δράση για την Ενίσχυση της Ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αυτό το πρόγραμμα θα ήταν ύψους 267 εκ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 120 εκ. ευρώ. Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη. Στην ίδια περίπτωση ανήκουν ανακοινώσεις 15 επιπλέον δράσεων.
Το άλλο επενδυτικό εργαλείο είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος. Μετά από 3 χρόνια ενεργοποιείται ξανά και σε ένα από τα καθεστώτα που προκηρύσσονται υποστηρίζεται η ενίσχυση στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία, τον Τουρισμό αφορούν τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, με ποσοστό 33,4% επί του συνόλου των υποβληθέντων και προϋπολογισμό, 46,3 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσοστό αναλύεται σε 251 σχέδια που αφορούν ξενοδοχεία και 76 σχέδια που αφορούν υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν αρχίσει οι αξιολογήσεις κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις εάν οι αξιολογήσεις αρχίσουν σήμερα θα υλοποιηθούν στις αρχές του 2018.
Τα τελευταία χρόνια είμαστε τυχεροί αφού η κατάσταση στην γειτονική Τουρκία και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής είναι ασταθής. Αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ εάν εμείς δεν φροντίσουμε να βελτιώσουμε υποδομές και προσφερόμενες υπηρεσίες σε τουρίστες οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε αυτές, αφού προέρχονται από αναπτυγμένα οικονομικά χώρες. Οι επενδυτές περιμένουν και η κυβέρνηση θα πρέπει να ανασκουμπωθεί και να συμβάλλει σε αυτήν την διάθεση των επενδυτών για εκσυγχρονισμούς και ιδρύσεις νέων μονάδων.
Το πρόβλημα είναι ότι το Υπουργείο δεν ήθελε να συνεχίσει με το υφιστάμενο Πληροφοριακό Σύστημα ενώ ταυτόχρονα θα διαμόρφωνε ένα νέο στις προδιαγραφές που επιθυμούσε. Το πληροφοριακό σύστημα που προσπαθεί να προωθήσει έχει πολλές αδυναμίες και μία από αυτές είναι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί όλες τις δράσεις που το υπουργείο επιθυμεί. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστες από τις ανακοινώσεις του υπουργείου για νέες δράσεις έχουν ενεργοποιηθεί. Επιπλέον το πρόβλημα οργάνωσης των δράσεων και αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων προκαλεί συνωστισμό και πολλαπλές καθυστερήσεις.
Εν κατά κλειδί, τα σημαντικότερα επενδυτικά εργαλεία είναι στην ουσία ανενεργά αφού δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ ακόμη και αυτό σε συνδυασμό με την δυστοκία των ελληνικών τραπεζών να εγκρίνουν δάνεια και τους μεγάλους φορολογικούς συντελεστές δημιουργείται ένα τοπίο επενδυτικής ερήμωσης. Ας ελπίσουμε λοιπόν (δυστυχώς ή ευτυχώς) στις καλές μαρτυρίες και στις θετικές αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης προκειμένου να μπορέσουμε να πουλήσουμε κρατικά ομόλογα στις αγορές για να εισρεύσει νέο χρήμα στην πραγματική οικονομία.