• 24 Ιουλίου, 2017

Προτάσεις για τη διάδοση του τσαγιού της Όθρυος – Έκδοση 22-7-2017

Προτάσεις για τη διάδοση του τσαγιού της Όθρυος – Έκδοση 22-7-2017

 Το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2017, στην πλατεία της Βρύναινας έλαβε χώρα η «Γιορτή Τσαγιού» στο πλαίσιο αφιερώματος της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, την Τοπική Κοινότητα Βρύναινας, τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Βρύναινας «Η Όθρυς», το Κέντρο Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών Όθρυος και με τη συνδρομή μεμονωμένων παραγωγών του χωριού.

Μέρος της εκδήλωσης αφορούσε σε προτάσεις των ομιλητών για τη διάδοση του τσαγιού της Όθρυος, πάντα σε σχέση και με τη Βρύναινα και την ανάπτυξή της, τις οποίες δημοσιεύουμε:

Α) Από το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και συντονιστή της εκδήλωσης Κώστα Γκουντάρα: «Να ονομαστεί η κεντρική πλατεία της Βρύναινας ως «Πλατεία Ηρώων της Επανάστασης του 1878» και ο κεντρικός δρόμος της Βρύναινας, που οδηγεί στην πλατεία του χωριού ως: «Οδός Αγαθάγγελου Τσακμόπουλου – Ιερομονάχου της Ι.Μ.Ξενιάς», ο οποίος στις 16 Ιανουαρίου του 1878 ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης  στην πλατεία της Βρύναινας ευλογώντας τα όπλα των αγωνιστών παρουσία του πολιτικού αρχηγού της επαρχίας Δημητρίου Οικονομίδη, του λοχαγού Νικολάου Αξελού και πολλών ντόπιων αγωνιστών. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το Δήμαρχο Αλμυρού και θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Β) Από τον παραγωγό Γεώργιο Μυλωνά: «Να γίνει Οικοτεχνικό εργαστήριο εμφιάλωσης βοτάνων και νερού Βρύναινας».

Γ) Από τον επίκουρο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου  Χρήστο Λύκα και εκ των εισηγητών της επιστημονικής εσπερίδας: «Να κατοχυρωθεί η Προέλευση του Ονόματος Προϊόντος».

Δ) Από το Βοτανολόγο ιατρό Εμμανουήλ Μάνο και εκ των εισηγητών της επιστημονικής εσπερίδας: «Να προσεχθεί η καθαρότητα του προϊόντος και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ποιότητα αφού οι εκτάσεις που καλλιεργούνται είναι μικρές, και να καλλιεργηθούν φυτά με περισσότερα οφέλη».

Ε) Από το Γεωπόνο Χρήστο Μυλωνά και εκ των εισηγητών της επιστημονικής εσπερίδας: «Να συνεχιστεί ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας του τσαγιού και να παραμείνει η καλλιέργειά του σε υψόμετρο πάνω από 600 μ, γιατί στο υψόμετρο αυτό επιτρέπουν οι συνθήκες να είναι βιολογικό, καθ’  ότι βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον και αποδίδει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μέγιστο βαθμό».

ΣΤ) Από τον Χρήστο Μπουκώρο Βουλευτής Μαγνησίας: «Τα προϊόντα που παράγονται στον κάμπο δεν μπορούν να αντιγράψουν την ποιότητα, τα αρώματα, τα χαρακτηριστικά και τις ενδείξεις υγείας που έχει το τσάι της Όθρυς και η ρίγανη. Πρέπει να παρθεί η υπεραξία του προϊόντος και αυτό θα γίνει με την πιστοποίηση – τυποποίηση και εξαγωγή, διαφορετικά θα υπάρχει συμπίεση τιμών εξ’ αιτίας της δυναμικής καλλιέργειας στον κάμπο. Άλλο ρίγανη και τάι στο βουνό και άλλο στον κάμπο».

Ζ) Από τον Δήμαρχο Αλμυρού κ Δημήτριο Εσερίδη. «…Η μόνη ελπίδα σήμερα για την αγροτιά είναι να καλλιεργήσουμε τ’ αρωματικά φυτά, τα οποία στη Βρύναινα ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι στο χωριό που μπορούν να βοηθήσουν, να πάνε τα αρωματικά φυτά και πέραν της Πατρίδας, όπως ήδη έχουν φθάσει στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Τα ελπιδοφόρα μηνύματα υπάρχουν στ’  αρωματικά φυτά και η προσοχή μας πρέπει να στραφεί εκεί. Από πλευράς Δήμου είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργασθούμε με όλους σε ότι μας προτείνετε…»

Ζ) Ο Σεβασμιότατος κλείνοντας στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ των άλλων: «…  Η ερήμωση των χωριών μας είναι διπλός πόνος. Αλλά έχω μεγάλη χαρά που βλέπω ότι στην περιοχή του Αλμυρού, υπάρχουν προοπτικές. Τα δύο Μοναστήρια είναι φάροι για τον τόπο σας. Το γκρεμισμένο Μοναστήρι ξεκίνησε, θα το δούμε στην παλιά του δόξα και ακόμη καλύτερο. Θα είναι τόπος φιλοξενίας, όπως το θέλει η Παναγιά μας η Ξενιά και θα φιλοξενήσει Ορθοδόξους απ’  όλο τον κόσμο και όχι μόνον και θα είναι αυτοί που θα μπορούν να απολαμβάνουν αυτό που και εμείς έχουμε απόψε εδώ, το δικό σας τσάι, πιστέψτε με. Θα δώσει ο Θεός να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο σ’ αυτό που ονειρευόμαστε στην υποδοχή ανθρώπων εκεί και στις Νηές  και έχουμε κατοχυρώσει να είναι τοπικά τα προϊόντα. Γιατί οι άνθρωποι θέλουν αυθεντικές καλλιέργειες, οικολογικές καλλιέργειες. Σήμερα δεν μπορείς να κοροϊδέψεις κανέναν. Αξίζει σήμερα να επενδύσετε πάνω σ’  αυτό με την καλή έννοια. Να στηρίξετε την ελπίδα των παιδιών σας, των εγγονιών σας. Να παραμείνει αυτός ο τόπος ζωντανός και να γίνει ακόμη μεγαλύτερος ο πληθυσμός του. Μπορούμε όλοι μαζί όλα να τα ξεπεράσουμε…»


Σχετικά Άρθρα

Αστείρευτο γλέντι στη χοροεσπερίδα του πολιτιστικού συλλόγου Βρύναινας

Αστείρευτο γλέντι στη χοροεσπερίδα του πολιτιστικού συλλόγου Βρύναινας

Νωρίτερα από άλλες χρονιές, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, διοργανώθηκε φέτος η καλοκαιρινή χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού…
Γλέντι στη Βρύναινα!

Γλέντι στη Βρύναινα!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρύναινας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού διοργανώνουν γλέντι με λαϊκό, δημοτικό, παραδοσιακό…
Γλέντι μέχρι το πρωί στον χορό του Συλλόγου Βρύναινας! Βίντεο και φωτογραφίες

Γλέντι μέχρι το πρωί στον χορό του Συλλόγου Βρύναινας! Βίντεο και φωτογραφίες

Πολύ θετική ήταν για ακόμη μία φορά η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού…